1 στους 3 απρόθυμο να εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης

03.02.2023 / 8:11
Syringe, medical injection in hand. Vaccination equipment with needle.

Ένα στα τρία άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες δήλωσε απρόθυμο να εμβολιαστεί κατά της εποχικής γρίπης το χειμώνα του 2022, όπως προκύπτει από έρευνα που πραγματοποίησε το Τμήμα Νοσηλευτικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.Οσοι ήταν μεγαλύτερης ηλικίας και είχαν οικογενειακή στήριξη ήταν πιθανότερο να εμβολιαστούν. Αντίθετα, όσοι εμφάνισαν παρενέργειες από τα εμβόλια του κορονοϊού ή έχουν μεγάλη κόπωση από τα μέτρα της πανδημίας έδειξαν απροθυμία να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή Πέτρο Γαλάνη, την υποψήφια διδάκτορα Αγλαΐα Κατσιρούμπα (νοσηλεύτρια ΠΕ, MSc), τις καθηγήτριες Δάφνη Καϊτελίδου και Παναγιώτα Σουρτζή, την επίκουρη καθηγήτρια Ολγα Σίσκου και τη διδάκτορα Ολυμπία Κωνσταντακοπούλου. Πρόκειται για την πρώτη ερευνητική προσπάθεια διεθνώς στο συγκεκριμένο ερευνητικό ερώτημα και η μελέτη έχει δημοσιευτεί στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Vaccines». Το δείγμα περιλάμβανε 254 άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών ή/και πάσχοντες από κάποιο χρόνιο νόσημα: άσθμα, διαβήτη, καρδιαγγειακό νόσημα, εγκεφαλικό επεισόδιο, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, νοσήματα του ήπατος, νευρολογικά νοσήματα, ασθενείς με HIV και ασθενείς με αυτοάνοσα νοσήματα. Ολοι οι συμμετέχοντες είχαν εμβολιαστεί πλήρως με το αρχικό σχήμα εμβολιασμού κατά της Covid-19. Τα δεδομένα της μελέτης συλλέχθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022, ενώ στις 3 Οκτωβρίου είχε ανακοινωθεί η δυνατότητα δωρεάν λήψης του εμβολίου κατά της γρίπης. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν 44,9 έτη και το 78,7% ήταν γυναίκες. Το 64,6% των συμμετεχόντων είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Το 89,8% των συμμετεχόντων είχε ήδη λάβει και μία αναμνηστική δόση κατά του κορονοϊού.

Κάτω από το στόχο

«Η πρόθεση των ευπαθών ομάδων να εμβολιαστούν κατά της γρίπης είναι χαμηλή. Στη μελέτη μας, το 39,4% των συμμετεχόντων δήλωσε πρόθυμο να εμβολιαστεί, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στοχεύει στον εμβολιασμό τουλάχιστον του 75% των ηλικιωμένων», σημειώνουν οι ερευνητές.

Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας, η κόπωση των συμμετεχόντων εξαιτίας της πανδημίας κυμαινόταν σε μέτρια επίπεδα, όπως επίσης και το άγχος και η κατάθλιψη που βιώνουν. Επιπλέον, η κοινωνική υποστήριξη των συμμετεχόντων βρισκόταν σε υψηλά επίπεδα, ενώ η ψυχική τους ανθεκτικότητα κυμαινόταν σε μέτρια επίπεδα.

Οι πρόθυμοι

Πιο αναλυτικά, τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και όσα είχαν μεγαλύτερη οικογενειακή υποστήριξη ήταν και περισσότερο πρόθυμα να εμβολιαστούν κατά της γρίπης το χειμώνα του 2022. Επιπλέον, μεγαλύτερη πρόθεση εμβολιασμού εκδηλώθηκε και από τους συμμετέχοντες που είχαν λάβει μία αναμνηστική εμβολιαστική δόση κατά της Covid-19. Στον αντίποδα, η πρόθεση εμβολιασμού κατά της γρίπης ήταν μειωμένη σε όσους είχαν εμφανίσει περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες έπειτα από τον εμβολιασμό κατά της Covid-19 και σε όσους είχαν υποστεί μεγαλύτερη κόπωση εξαιτίας της εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

trending

πρωτοσέλιδα