Φωτιά στη Μόρια: Πού στρέφονται οι έρευνες των αρχών

09.09.2020 / 16:30
γκο-17-8

Εντονο προβληματισμό στις αρχές ασφαλείας της χώρας έχει προκαλέσει η καταστροφική φωτιά στον καταυλισμό της Μόριας στη Λέσβο.

Τα πρώτα στοιχεία λένε ότι το πιθανότερο σενάριο «δείχνει» οργανωμένη εμπρηστική επίθεση από συγκεκριμένες ομάδες προσφύγων, χωρίς μέχρι στιγμής να μπορούν να αποκλείσουν να κρύβεται και προβοκάτσια στο κομμάτι που έχει να κάνει με τις άλλες δύο πυρκαγιές που ξέσπασαν λίγη ώρα νωρίτερα στο άλλο άκρο του νησιού. Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και στα κεντρικά της ΕΥΠ, καταλήγουν σε τρία σημεία που αφορούν στους υποκινητές της χθεσινής εμπρηστικής επίθεσης στο ΚΥΤ.

Απόρρητες αναφορές που έφθαναν το τελευταίο διάστημα στις αρχές ασφαλείας και τις μυστικές υπηρεσίες έλεγαν πως συγκεκριμένα μέλη κάποιων ΜΚΟ (σ.σ οι αρχές ξέρουν ποιες είναι καθώς οι πληροφοριοδότες τις έδωσαν ονομαστικά) υποκινούσαν συστηματικά ομάδες μεταναστών, να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που ο καταυλισμός τεθεί σε καραντίνα λόγω του κορωνοϊού.

Μάλιστα, τους έλεγαν χαρακτηριστικά ότι η καραντίνα θα είναι το πρώτο βήμα για να μετατραπεί η Μόρια σε κλειστό κέντρο κράτησης, κάτι που θα τους στερήσει τα προνόμια των εξόδων στην ενδοχώρα και θα τους εγκλωβίσει στο νησί. Φυσικά, τέτοιο ενδεχόμενο δεν υπάρχει, όμως στα μάτια κάποιων μεταναστών, φάνταζε ως πιθανή εκδοχή των πραγμάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι η φωτιά στον καταυλισμό ξέσπασε σε πέντε διαφορετικά σημεία, γεγονός που δείχνει ότι υπήρχε συντονισμός και οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει σίγουρο αποτέλεσμα.

Παράλληλα, είχε καλλιεργηθεί σε πολλούς μετανάστες η πεποίθηση ότι αν κάψουν και καταστρέψουν τη Μόρια, τότε θα είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία είτε η δομή να μεταφερθεί σε άλλο σημείο του νησιού, είτε να αφεθούν ελεύθεροι να πάνε όπου θέλουν.

Και έτσι, ο εντοπισμός των 35 κρουσμάτων κορωνοϊού αποτέλεσε το ιδανικό έρεισμα για να κάνουν στάχτη τη δομή. Τέλος, η πολύμηνη διαμονή των προσφύγων στη συγκεκριμένη δομή έκανε πολλούς να έχουν ξεσπάσματα και να χάνουν τον έλεγχο του εαυτού τους, ενώ όπως λένε οι πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στον καταυλισμό ήταν έκρυθμη με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών να λένε ότι ήταν θέμα χρόνου να ξεσπάσουν ταραχές.

Μέχρι στιγμής, τις έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς τις διενεργεί το ανακριτικό της Πυροσβεστικής. Η Αστυνομία και η ΕΥΠ φυσικά και διεξάγουν έρευνες και συλλέγουν στοιχεία για τους υπαιτίους αναζητώντας λεπτομέρειες για το προφίλ τους. Σε περίπτωση δε, που συγκεντρωθούν πληροφορίες για δράση ριζοσπαστικών στοιχείων, τότε στο παιχνίδι θα μπει και η ανάλογη διεύθυνση της Αντιτρομοκρατικής.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα