Τριάντα οικογένειες προσφύγων στην Πάτρα “ψάχνουν” στον… “Ήλιο” μοίρα!

02.10.2020 / 18:59
γκο-1-53

Δεκάδες δυσκολίες αντιμετωπίζουν ήδη αρκετές προσφυγικές οικογένειες που έχουν έρθει στην Πάτρα για να εγκατασταθούν, έχοντας εξασφαλίσει την ασυλία και ζώντας νόμιμα πλέον στην χώρα μας.

Πρόκειται για 30 περίπου οικογένειες που προέρχονται από χώρες που βρίσκονται σε εμπόλεμη ζώνη (οι περισσότερες είναι από την Συρία) οι οποίες έχοντας φύγει από τα κέντρα φιλοξενίας όπου βρίσκονταν το περασμένο διάστημα, τους τελευταίους μήνες έχουν έρθει στην Πάτρα.

Οι οικογένειες αυτές κατόρθωσαν να βρουν μέσω του ειδικού προγράμματος «Ήλιος» (που δίνει στους δικαιούχους του επιδότηση ενοικίου και ορισμένες παροχές που αφορούν την διαμονή τους) μια στέγη για να μείνουν προσωρινά για το διάστημα που το πρόγραμμα είναι σε ισχύ.

Όμως από εκεί και πέρα δεν υπάρχει κάποια μέριμνα από το κράτος για να τους βοηθήσει και να τους ενισχύσει στην προσπάθεια που θα πρέπει να κάνουν για να προσαρμοστούν στις συνθήκες μιας άγνωστης χώρας για αυτούς.

«Δεν τελειώνουν εκεί τα προβλήματά τους»

«Το ότι τελειώνει μία μακρόσυρτη διαδικασία και επιτέλους οι άνθρωποι αυτοί χαρακτηρίζονται πρόσφυγες και μπορούν να μείνουν νόμιμα στην χώρα μας, δεν σημαίνει ότι τελειώνουν τα προβλήματα τους. Το κράτος από τη στιγμή που τους ζητάει να μείνουν στην Ελλάδα  θα έπρεπε να έχει φροντίσει να τους παρέχει κάποια στοιχειώδη εκπαίδευση για να μπορέσουν να επιβιώσουν και να προσαρμοστούν σε μία χώρα που τους είναι εντελώς άγνωστη» τονίζει το μέλος της Κίνησης Υπεράσπισης Προσφύγων και Μεταναστών, Νίκος Παπαγεωργίου.

Το σύνολο των ενηλίκων μελών των οικογενειών αυτών δεν γνωρίζουν ελληνικά, μιλούν ωστόσο αγγλικά και τη μητρική τους γλώσσα. Κατά συνέπεια θα συναντήσουν αρκετές δυσκολίες στην αναζήτηση που θα κάνουν για να βρουν μία δουλειά για να μπορέσουν να επιβιώσουν.

«Θα μπορούσε να τους γίνονται μαθήματα της ελληνικής γλώσσας από το κράτος, όμως δεν τους έχουν γίνει. Έχοντας πάρει την προσφυγική ασυλία, έχουν την δυνατότητα να εργαστούν κανονικά, με ένσημα και όλα τα προβλεπόμενα, όμως είναι σχεδόν απίθανο να τους πάρει κάποιος για εργασία όταν δεν γνωρίζουν τη γλώσσα».

Επιπλέον, οι τριάντα αυτές οικογένειες που έχουν έρθει στην Πάτρα για μόνιμη εγκατάσταση, είναι πολυμελείς.

120 παιδιά στα σχολεία της Πάτρας

Έχουν αρκετά παιδιά η κάθε μια τα οποία πηγαίνοντας στο σχολείο είναι σίγουρο ότι θα συναντήσουν πολλά εμπόδια στην εκπαιδευτική διαδικασία και θα τους είναι δύσκολο να προσαρμοστούν και να μπορέσουν να φτάσουν το επίπεδο των συμμαθητών τους.

«Έχουν γραφτεί ήδη από τις οικογένειες αυτές 120 παιδιά στις τάξεις του δημοτικού και του γυμνασίου και υπάρχουν και άλλα που θα γραφούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Αυτό που ζητάμε είναι να αυξηθούν οι τάξεις υποδοχής προσφύγων που απευθύνονται σε τέτοιες περιπτώσεις, έτσι ώστε τα παιδιά να κάνουν εντατικά μαθήματα ελληνικών και να μπορέσουν να προχωρήσουν στη συνέχεια».

«Θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης»

Σύμφωνα με τον Νίκο Παπαγεωργίου, μέσα στους επόμενους μήνες είναι σίγουρο ότι οι οικογένειες αυτές, όπως και δεκάδες ακόμα οικογένειες που έχουν εξασφαλίσει το προσφυγικό άσυλο, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα στέγασης, αλλά και επιβίωσης.

«Μα ήδη πολλές από αυτές τις οικογένειες των προσφύγων  αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Η επιδότηση που τους δινόταν έχει πλέον κοπεί, το μόνο που τους δίνεται είναι ένα μικρό ποσό που αντιστοιχεί σε τρόφιμα για τη σίτισή τους.

Το πρόγραμμα «Ήλιος» δεν είναι αόριστο και έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όρους και χρονικό διάστημα. Πολλές οικογένειες δεν έχουν κατορθώσει να μπουν και για αυτό βλέπουμε στην Αθήνα τις εικόνες αυτές όπου κοιμούνται στις πλατείες παιδιά, μανάδες και ηλικιωμένοι. 

Όμως ακόμα και για αυτές που μπήκαν, το πρόγραμμα  δεν θα κρατήσει για πάντα και όταν λήξει, στο τέλος του έτους, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και το θέμα της στέγασής τους».

100 άτομα με πρόβλημα στέγασης στην Πάτρα

Στην Πάτρα, θέμα στέγασης έχουν γύρω στα 100 άτομα που επέστρεψαν στους εγκαταλειμμένους χώρους μπροστά από το νέο λιμάνι.

Όπως διαπιστώθηκε μετά τους ελέγχους που έγιναν,  το σύνολο σχεδόν αυτών έχει νόμιμα χαρτιά διαμονής και βρίσκεται σε αναμονή για να εξασφαλίσει το προσφυγικό άσυλο, έχοντας κάνει τις σχετικές αιτήσεις.

Κατά συνέπεια η πρόσφατη επιχείρηση εκκένωσης από πλευράς της Αστυνομίας, δεν έφερε καμία λύση, ούτε στο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών, ούτε στους κατοίκους της περιοχής.

Κ.Α.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα