Το Πανεπιστημίο Πατρών μαζί το Yale ετοιμάζουν φάρμακο κατά του κορονοϊού

01.09.2020 / 18:21
γκο-53

Καινούργιο πολλά υποσχόμενο νέο  φάρμακο κατά του κορωνοϊού που βρίσκεται στην φάση  ΙΙ των κλινικών δοκιμών,  φέρει την υπογραφή του  αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας και Διευθυντή του Πνευμονολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών Αργύρη Τζουβελέκη.

Πρόκειται για σπουδαία επιστημονική ανακάλυψη με την ονομασία ΑΝ-19 (sobetirome) και αποτελεί προϊόν  συνεργασίας με τον διακεκριμένο καθηγητή Πνευμονολογίας του παγκοσμίου φήμης πανεπιστημίου Yale των ΗΠΑ Pr. Naftali Kaminnsi.

Σύμφωνα με τον καθηγητή κ.Τζουβελέκη «τα αποτελέσματα της μελέτης μας καταδεικνύουν ότι το συγκεκριμένο υπό δοκιμή φάρμακο είναι αποτελεσματικό έναντι της πνευμονικής ίνωσης καθώς και της οξείας πνευμονικής βλάβης,γιατί προστατεύει τα επιθηλιακά κύτταρα του πνεύμονα από επιβλαβή ερεθίσματα, όπως οι ιογενείς λοιμώξεις».

Σε σχέση με την δράση του ο ίδιος δηλώνει στην εφημερίδα «ΓΝΩΜΗ»: «Η συγκεκριμένη δράση που προανέφερακαι αφορά στην θωράκιση του πνεύμονα από τις ινώσεις που αποτελεί και το μείζον πρόβλημα  που καλούμεθα να αντιμετωπίσουμε όταν κάποιος προσβληθεί από την νόσο covid -19 το καθιστά μοναδικό, συγκριτικά με τα κυκλοφορούντα και δοκιμασθέντα φάρμακα έναντι του κορωνοϊού.

Είναι προφανές πως αποτελεί τον μοναδικό παράγοντα που λειτουργεί μέσω της προστασίας του οργάνου στόχου του ιού  δηλαδή  του πνεύμονα».

Είναι σημαντικό ότι η  κλινική μελέτη έλαβε στις 22/07/20 την  επίσημη έγκριση από τον από τον FDA. Επιπρόσθετα η επικείμενη κλινική μελέτη έχει γνωστοποιηθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA-EuropeanMedicinesAgency) και έχει ήδη λάβει αριθμό πρωτοκόλλου : EudraCTnumber 2020-002353-17.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση της μελέτης θα ανοίξει νέους θεραπευτικούς ορίζοντες για εκατοντάδες χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως. Στόχος της ερευνητικής ομάδας είναι να πραγματοποιηθεί παράλληλα με την μελέτη στις ΗΠΑ, κλινική μελέτη και στην Ελλάδα», τονίζει ο Α. Τζουβελέκης

Ο ίδιος εξηγεί, γιατί είναι σημαντική η συνεργασία και να συνεχιστούν  οι κλινικές δοκιμές εν παραλλήλω με το Πανεπιστήμιο του Yale. «Αν επιτευχθεί η παράλληλα κλινική μελέτη στις ΗΠΑκαι στην Ελλάδα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας μας καθώς θα πρόκειται για την πρώτη μελέτη που θα γίνει σε συνεργασία με ερευνητικό κέντρο των ΗΠΑ και θα δοθεί η δυνατότητα να έρθει στην Ελλάδα ένα πολλά υποσχόμενο φάρμακο.

Η μελέτη αναμένεται να είναι πολυκεντρική στην οποία έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν 5 από τα κυριότερα δημόσια νοσοκομεία, με κέντρο αναφοράς το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών. Η ερευνητική μας ομάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε αναζήτηση χρηματοδότησης για την οικονομική στήριξη της μελέτης», δηλώνει ο κ. Τσουβελέκης.

ΠΗΓΗ – ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα