Τα «δώρα» Πομπέο στον Μητσοτάκη: Η βάση της Σούδας και τα μηνύματα στην Τουρκία

29.09.2020 / 14:40
5155756

Βαρύνουσας σημασίας αποδεικνύεται η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα. Δεν είναι απλώς ότι ο Μάικ Πομπέο είναι ο πρώτος επικεφαλής του αμερικανικού State Department που επισκέπτεται την Ελλάδα δύο φορές κατά τη διάρκεια της θητείας του.
Είναι το γεγονός ότι οι συνομιλίες του Μάικ Πομπέο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια είχαν ουσιαστικό περιεχόμενο και σηματοδότησαν επί της ουσίας την αναβάθμιση της ελληνοαμερικανικής στρατιωτικής συνεργασίας.
«Η συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας έχει αναπτυχθεί σε τεράστιο βαθμό και ταχύτατα» τόνισε ο Μάικ Πομπέο αναφερόμενος στην μεταστάθμευση αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Κυρίως όμως, ο επικεφαλής του State Department, όπως ο ίδιος είπε, θέλησε να προβάλλει «μία από τις ισχυρότερες στρατιωτικές σχέσεις της Αμερικής σε ολόκληρη την Ευρώπη».
«Εμείς θεωρούμε ότι η Ελλάδα αποτελεί πραγματικό πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας στην Ανατολική Μεσόγειο και με εξαιρετική υπερηφάνεια υποστηρίζουμε την ελληνική κυβέρνηση» υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών και ανακοίνωσε ότι «το πλοίο USS Hershel Woody Williams, η νεότερη θαλάσσια πλωτή βάση επιχειρήσεων των ΗΠΑ, θα ελλιμενιστεί μόνιμα στη Σούδα».

Επί της ουσίας, η αμερικανική κυβέρνηση εγκαθιστά μια δεύτερη πλωτή ναυτική βάση στην Σούδα δίπλα στο κρηπίδωμα Κ14, την προβλήτα στη Σούδα που έχει τη δυνατότητα ελλιμενισμού ακόμη και αμερικανικών αεροπλανοφόρων. «Πρόκειται κυριολεκτικά για μια ιδανική επιλογή, δεδομένης της στρατηγικής θέσης των εγκαταστάσεων, και συμβολίζει την αμυντική συνεργασία που θα συνεχίσει να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται» τόνισε ο Μάικ Πομπέο προσθέτοντας ότι η ελληνοαμερικανική συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας «σήμερα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τον αποσταθεροποιητικό της ρόλο στην περιοχή και ειδικά στη Λιβύη, ενώ οι ΗΠΑ ζητούν την απόσυρση όλων των στρατιωτικών δυνάμεων και τη συμφιλίωση στη χώρα».

Μήνυμα στην Τουρκία

Για την Ελλάδα είναι άκρως θετικό το γεγονός ότι ο Μάικ Πομπέο επισκέφθηκε μόνο την Ελλάδα και δεν συμπεριέλαβε στην επίσκεψή του μετάβαση στην Άγκυρα ή την Κωνσταντινούπολη και συνομιλίες με την τουρκική κυβέρνηση. Στο επιτελείο του Ταγίπ Ερντογάν είναι πολύ πιθανό να έχουν γίνει… Τούρκοι από την επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα, που δεν εξαντλήθηκε μόνο σε ευχολόγιο αλλά είχε σημαντικό περιεχόμενο για την αναβάθμιση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.


«Οι ΗΠΑ έχουν τη βαθιά πεποίθηση ότι για την ανάπτυξη της Ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να προάγεται η συνεργασία και να δημιουργηθούν τα θεμέλια για τη διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και την οικονομική ευημερία ολόκληρης της περιοχής. Υποστηρίζουμε έντονα τον διάλογο μεταξύ των συμμάχων στο ΝΑΤΟ, Ελλάδας και Τουρκίας, και τους ενθαρρύνουμε να ξεκινήσουν εκ νέου τις συνομιλίες για τα θέματα αυτά το συντομότερο δυνατό. Μόλις πριν δύο ημέρες μίλησα με τον Γενικό Γραμματέα κ. Στόλτενμπεργκ σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί στο ΝΑΤΟ και ελπίζουμε ότι οι συζητήσεις αυτές θα μπορέσουν να συνεχιστούν σε σοβαρή βάση» σημείωσε ο κ. Πομπέο.

Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής του State Department σχολίασε ότι οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται μέσω διαλόγου, διεθνών συστημάτων, συμφωνιών και συνομιλιών. «Εχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση, προσπαθώντας να το επιτύχουν, ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο» ήταν το μήνυμα του Μάικ Πομπέο στον Ταγίπ Ερντογάν και στην Άγκυρα.

Όπως είχε αποκαλύψει το ΘΕΜΑ στις 23 Αυγούστου, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση να αποκλείσει την Κίνα από τις διαδικασίες ανάπτυξης του δικτύου υπερυψηλής ταχύτητας 5G στην Ελλάδα.

«Εθεσα το θέμα των προσπαθειών του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας να χρησιμοποιήσει οικονομική ισχύ εδώ και στην ευρύτερη περιφέρεια, προκειμένου να αποκτήσει στρατηγική επιρροή στις Δημοκρατίες της Ευρώπης. Είμαστε πολύ υπερήφανοι για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και η ομάδα του αναπτύσσουν και προωθούν το ψηφιακό μέτωπο της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών για το 5G» δήλωσε ο Μάικ Πομπέο, ερμηνεύοντας την πρόσφατη ψήφιση του νόμου για το 5G από τη Βουλή των Ελλήνων ως έμμεση απόφαση αποκλεισμού του Πεκίνου από την ανάπτυξη του δικτύου 5G στην ελληνική επικράτεια.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα