Τάκης Παπαδόπουλος: Ανεπιθύμητη και επιζήμια η Χρυσή Αυγή

29.10.2020 / 14:43
121116963_10158376044779003_5007576847658794869_o

Κατά την σημερινή συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο του θέματος που προέκυψε από την δικαστική καταδίκη της ΧΑ  και την συμμετοχή των μελών της στα Περιφερειακά Συμβούλια, προεισαγωγικά, ο πρόεδρος του Σώματος Τάκης Παπαδόπουλος, έκανε  την εξής  τοποθέτηση:

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου, μόνο εισαγωγικά, μια μικρή τοποθέτηση σχετικά με το θέμα που θα συζητήσουμε, ελπίζοντας πως εκφράζω το σύνολο του σώματος και το σύνολο των πολιτών που όλοι εμείς σε αυτό το συμβούλιο εκπροσωπούμε.

Η δίκη της Χρυσής Αυγής και η πρόσφατη απόφαση του δικαστηρίου ήταν από κάθε πλευρά ιστορική. Γιατί ήταν η πρώτη φορά που Δικαστήριο αποφασίζει σχετικά με ένα κόμμα που για πρώτη φορά στα μεταπολεμικά χρονικά έφτασε μέχρι τη Βουλή εκφράζοντας ναζιστικές απόψεις.

Και ήταν μια απόφαση που ασφαλώς καταδικάζει συγκεκριμένες πράξεις, μεταξύ των οποίων και μία δολοφονία που συγκλόνισε όλη τη χώρα, αλλά ήρθε παράλληλα να υπενθυμίσει σε όλους μας αξίες και όρια, να μας πει ως ποιο σημείο η δημοκρατία και ο πολιτισμός μας ανέχεται συγκεκριμένες ιδεολογίες και συμπεριφορές.

Οφείλω να θυμίσω ότι για μια σημαντική χρονική περίοδο, όλα αυτά είχαν θαμπώσει. Και ένα κενό που ενδεχομένως η ίδια η πολιτική άφησε, ήρθε να το καλύψει η Δικαιοσύνη. Γιατί και η Δικαιοσύνη αποτελεί θεμέλιο και πυλώνα της δημοκρατίας. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε ποτέ.

Όμως, πριν τη Δικαιοσύνη, οφείλουμε επίσης να θυμίσουμε ότι το πρώτο «απαγορευτικό» στο νεοναζιστικό μόρφωμα που εκμεταλλευόμενο την εποχή της οικονομικής κρίσης και τα κενά του πολιτεύματός μας, έβαλε ο ίδιος ο ελληνικός λαός, βάζοντας στο περιθώριο της πολιτικής μας πραγματικότητας εκείνους που διακήρυξαν και υπηρέτησαν λογικές ολοκληρωτισμού και μισαλλοδοξίας, που μπήκαν στη Βουλή με ύφος παιδονόμου και το χειρότερο, διακήρυσσαν πως στόχος τους είναι η κατάλυση της δημοκρατίας.

Και εμείς λοιπόν, σήμερα εδώ, πιστεύω ότι μπορούμε ευθαρσώς και ομόθυμα να πούμε ότι τέτοιου είδους ιδεολογίες, όπως και όσοι τις υπηρετούν, και δεν τις αποκηρύσσουν είναι ανεπιθύμητοι!

Ανεπιθύμητοι και επιζήμιοι για τη δημοκρατία και την κοινωνία μας.

Ασφαλώς, ανεπιθύμητοι και για το Περιφερειακό μας Συμβούλιο που ως το μείζον πολιτικό όργανο της Δυτικής Ελλάδας αποτελεί σημαντικό κρίκο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και αυτοδιοικητικό θεματοφύλακα των δημοκρατικών θεσμών.

Σήμερα λοιπόν έχουμε την ευκαιρία όλοι μαζί να υπογραμμίσουμε και ομόφωνα να καταλήξουμε σε μία κοινή θέση και άποψη:

Η δημοκρατία και οι πολίτες που υπηρετούμε καταδικάζουν με τον πιο απερίφραστο τρόπο τον ναζισμό, τον ολοκληρωτισμό, τον ρατσισμό και τον φανατισμό.

Σε αυτόν τον τόπο δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή εδάφους που να χωράει τέτοια ιδεολογήματα και όσους τα εκφράζουν. Και φυσικά, δεν υπάρχει χώρος σε κανένα δημοκρατικό, εκλεγμένο όργανο όπως είναι το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Γι’ αυτό και η Πολιτεία οφείλει άμεσα να παρέμβει και αξιοποιώντας τις δυνατότητες που η ίδια η δημοκρατία μας παρέχει, να διαμορφώσει το θεσμικό και νομικό πλαίσιο που είναι αναγκαίο ώστε φαινόμενα όπως αυτά της Χρυσής Αυγής, όχι μόνο να εξαφανιστούν, αλλά και να μην εμφανιστούν ποτέ ξανά στο μέλλον.

Για τον λόγο αυτό, κυρίες και κύριοι, σας ενημερώνω πως άμεσα μετά την έκδοση της δικαστικής απόφασης απευθύνθηκα με επιστολή μου προς το Υπουργείο Εσωτερικών, την ΕΝΠΕ και την Αποκεντρωμένη Περιφέρεια ζητώντας να λάβει όλες τις θεσμικές πρωτοβουλίες που θα μας επιτρέψουν νόμιμα την απομόνωση των μορφωμάτων αυτών από τα δημοκρατικά εκλεγμένα συμβούλια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η περίοδος που πέρασε, έδωσε σε όλους μας ένα καλό μάθημα.

Η δημοκρατία νίκησε, αλλά όχι εύκολα και γρήγορα.

Αποτελεί υποχρέωση όλων μας λοιπόν να απαιτήσουμε από την ίδια την δημοκρατία όπως εκφράζεται από την κυβέρνηση και το σύνολο του πολιτικού κόσμου, να υψώσουν πια εκείνες τις ασπίδες που δεν θα επιτρέψουν ποτέ ξανά να εγερθούν ζητήματα αμφισβήτησης της νομιμότητας και των δημοκρατικών θεσμών».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα