ΣΥΡΙΖΑ: Σε απολογία η Τζάκρη – «Ειρωνικός και εμφατικός ο λόγος» λέει τώρα η βουλευτής

23.09.2020 / 14:44
Τζακρη-Βουλη-741x486-1

Διαστάσεις χιονοστιβάδας εξέλαβε η τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη να χαρακτηρίσει «άπατρι» και «διεθνιστή» τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, με πρώτες αυτές στο εσωτερικό του κόμματός της.
Το χορό των αντιδράσεων άνοιξαν στελέχη της αριστερής μειοψηφίας, αποδοκιμάζοντας δημόσια την κ. Τζάκρη, με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανάρτηση Λάμπρου:

«Ο διεθνισμός τίτλος τιμής….

Διάβασα από ανάρτηση ενός αγαπημένου φίλου και συντρόφου ότι η κατηγορία “διεθνιστής” είναι τίτλος τιμής για πολλές και πολλούς από μας. Συμφωνώ απολύτως. Είναι τίτλος τιμής, ταυτοτικό στοιχείο για κάθε αριστερό και αριστερή, οδηγός σε ένα δρόμο δύσκολο, αλλά σίγουρα αναγκαίο.
Κάποιοι, κάποιες, κάποια εντέλει, δεν συμφωνεί μαζί μας. Δικαίωμα…
Δικαίωμα, αλλά να… προσάπτεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη διεθνισμό, σαν να είναι περίπου ο νέος Τρότσκι, ε, αγγίζει και ίσως ξεπερνά κάθε όριο. Τον “μακεδονομάχο” Μητσοτάκη. τη Νέα Δημοκρατία των Βορίδη, Πλεύρη και Γεωργιάδη. Ε….
Η κυρία, που τυγχάνει να είναι βουλεύτρια και μάλιστα αναπληρώτρια τομεάρχισσα (!), κάπου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έκανε και ένα βήμα παραπάνω, καθώς μας είπε ότι η Τουρκία δεν μαζεύεται με καρότα, παρά μόνο με μαστίγια. Θα μου πείτε δικαίωμα, την άποψή της είπε. Σωστά, αλλά την εξέφρασε σαν να μην πέρασε μέρα, σαν να είναι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, το “πατριωτικό”, το “βυθίστε…”, σαν να μην έχει καταλάβει που βρίσκεται….
Όχι, έχει καταλάβει, αλλά δεν το θέλει, δεν το αγαπάει, δεν το πιστεύει και θέλει πάση θυσία να το αλλάξει. Γι’ αυτό και μέσα στο κατακαλόκαιρο χτύπησε και ζήτησε να τελειώνουμε με τις αριστερίζουσες εκκρεμότητες, να μπούμε στην κανονικότητά που έχει στο μυαλό της, σε κάτι “μπατριωτικούς” και κεντρώους αδιέξοδους δρόμους.
Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα Δημοκρατία έχουμε να τους κατηγορήσουμε για πολλά, για πάρα πολλά. Αλλά θα το κάνουμε, το κάνουμε ήδη, από τη σκοπιά της αριστερής, ριζοσπαστικής, φιλειρηνικής και διεθνιστικής μας αντίληψης.
Αυτά αγαπητή μου….
Μία από τις πολλές, πάρα πολλές, αριστερίζουσες (και αντιεθνικιστικές παρακαλώ) εκκρεμότητες».
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η πρώην βουλευτής, Αννέτα Καββαδία, επαναφέροντας με τη σειρά της τις «αριστερίζουσες εκκρεμότητες» ως πεδίο σύγκρισης και … σύγκρουσης με τους «πασοκογενείς».

Η ανάρτηση Καββαδία

«Μετά, λοιπόν, τις αριστερίζουσες εκκρεμότητες, να και ο διεθνισμός ως κατηγορία. Μάλιστα… Η ίδια αυτά πιστεύει, αυτά λέει.
Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι οι απόψεις της επικροτούνται. Γιατί τι άλλο συνιστά η…αναβάθμισή της σε αναπληρώτρια τομεάρχισσα Εξωτερικών, αν όχι επιβράβευση;
Έρχεται τώρα και η…κεντροδεξιά τάση, να συμπληρώσει την εικόνα. Από το καλό, στο καλύτερο…»
Την ίδια ώρα, τη δυσφορία του για τις τοποθετήσεις της κ. Τζάκρη δεν έκρυψε και ο Νίκος Μπίστης, με τα απόνερα των χαρακτηρισμών της βουλευτίνας να φτάνουν μέχρι την τάση «Γέφυρα».

Η ανάρτηση Μπίστη

«Στην συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών η Φώφη Γεννηματά για να ενισχύσει την αντίθεσή της δήλωσε «εμείς δεν είμαστε απάτριδες» . Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς της υπενθύμισε ότι «αυτή τη λέξη έχουμε να την ακούσουμε από τα στρατοδικεία του εμφυλίου» . Ότι ειπώθηκε τότε ισχύει μέχρι κεραίας και σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι άπατρις, είναι πολιτικός μας αντίπαλος και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα τον αντιμετωπίσουμε από την σκοπιά της αριστεράς δηλαδή από θέσεις πατριωτικές και διεθνιστικές».

Ηχηρό άδεισμα Φίλη

Εξηγήσεις από τη συνάδελφό του ζήτησε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 και ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Φίλης, ξεκαθαρίζοντας πως στην «ηθική της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου δεν μπορεί να κατηγορείται κανένας για απάτρις, αυτή ήταν μια εμφυλιοπολεμική κατάρα της δεξιάς που δυστυχώς, προσπάθησε να αναβιώσει ο κ. Μητσοτάκης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Επιπλέον, ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι «αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι έξω από το δημοκρατικό ήθος της αριστεράς», ενώ ερωτηθείς αν πρέπει να καθαιρεθεί η κ. Τζάκρη, ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε πως «είναι απόφαση του κ. Τσίπρα αλλά η κυρία Τζάκρη οφείλει να δώσει απαντήσεις».

Παρέμβαση Παπαδημούλη

Στο ίδιο μήκος κύματος, με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως «Χιλιάδες αγωνιστές της αριστεράς εκτελέστηκαν η έμειναν για χρόνια σε φυλακές και εξορίες, καταδικασμένοι από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, ως «απάτριδες» και «διεθνιστές». Ο @syriza_gr καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για πολλά και δικαίως. Δεν είναι όμως άπατρις, ούτε διεθνιστής!»

Κλήση από την Γεροβασίλη

Υπό το βάρος των μαζικών αντιδράσεων, εξηγήσεις στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρείχε το πρωί της Τετάρτης η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμματέας της ΚΟ, Ολγα Γεροβασίλη, μετά από σχετική εντολή του Αλέξη Τσίπρα κάλεσε στο γραφείο της την κυρία Τζάκρη προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις. Από την πλευρά της η βουλευτής ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις της παρερμηνεύτηκαν.

Τζάκρη: ειρωνικός και εμφατικός λόγος

Λίγα λεπτά μετά την «απολογία» της, η κυρία Τζάκρη προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, αναφέροντας πως:

«Επειδή ορισμένα μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν, σήμερα, αποσπασματικά και διαστρεβλωμένα την κριτική μου, σε χθεσινή μου συνέντευξη, απέναντι στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη, δίνοντας την εντύπωση ότι υιοθετώ χαρακτηρισμούς που οι πατριδοκάπηλοι και οι δήθεν εθνικόφρονες της Δεξιάς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εναντίον της Προοδευτικής Παράταξης, καλώ όσους έσπευσαν να με κατηγορήσουν να ακούσουν το ηχητικό.

Έτσι θα κατανοήσουν πως όσα ειπώθηκαν δεν αποτελούν παρά ειρωνικό και εμφατικό λόγο, προκειμένου να αναδειχθούν οι αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα