Σοφία Σαλεμή: «Όλοι έχουμε χαρίσματα αρκεί να τα ανακαλύψουμε»

12.10.2020 / 6:11
120827433_385146245850572_2812975714554545202_n

Στην Βίκυ Μαυρομάτη

Γέννημα θρέμμα Πατρινή, η Σοφία Σαλεμή έχει καταφέρει κάτι που πολύ ονειρεύονται. Να κάνει το χόμπι της επάγγελμα. Με κλίση στην τέχνη της ζωγραφικής από πολύ μικρή ηλικία, ξεκίνησε από νωρίς να ασχολείται με το αντικείμενο και ως αποτέλεσμα, σήμερα μετράει εκατοντάδες έργα στη πορεία της. Έχοντας τη στήριξη της οικογενειάς της, των παιδιών της, της Αθηνάς, του Θοδωρή, της Ράνιας και της Ελεάννας αλλά και του συζύγου της Βασίλη, συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία της, γεμίζοντας τον κόσμο γύρω της με έντονα και φωτεινά χρώματα.

Πώς προέκυψε αυτή η αγάπη σας για την τέχνη;

Απο πολύ μικρή μου άρεσαν τα έντονα χρώματα. Οι γονείς μου, μου έδειχναν  μπογιές και χαρτιά να ασχολούμαι. Δεν ξέρω αν είναι εκ γενετής ή επίκτητη. Κάποια στιγμή αποφάσισα να εκμεταλλευτώ το χάρισμα μου και να το εξελίξω. Γιατί ξέρετε, όλοι έχουμε χαρίσματα αρκεί να τα ανακαλύψουμε και θα πάρουμε χαρά. Έχοντας λοιπόν την αίσθηση του ανικανοποίητου πήρα την απόφαση να ασχοληθώ ενεργά με την τέχνη της ζωγραφικής. Είναι ένας τρόπος να παίρνω και να δίνω χαρά και ικανοποίηση.

Σοφία Σαλεμή: «Όλοι έχουμε χαρίσματα αρκεί να τα ανακαλύψουμε» 2

Ποιο είδος τέχνης σας αρέσει και γιατί;

Το είδος τέχνης που με έχει κερδίσει και μου προσφέρει ευχαρίστηση και θεωρώ ότι έχω πολλά να δώσω και στο μέλλον είναι η ζωγραφική. Η αλήθεια είναι ότι πέρα από τη  ζωγραφική έχω ασχοληθεί και με κατασκευές, συνθέσεις και παίζω με υλικά και καινούργιες τέχνικες. Όμως θεωρώ ότι με έχει κερδίσει περισσότερο η ζωγραφική.

Ποια είναι η πηγή της έμπνευσής σας κάθε φορά;

Οι πηγές έμπνευσης μου ποικίλουν αναλόγως τη διάθεση μου, κάτι που μπορεί να μου κεντρίσει το ενδιαφέρον. Αυτό μπορεί να είναι από κάτι απλό, ένα λουλούδι, ένα ζώο, ένα παραμύθι, ένα αυτοκίνητο, ένας άνθρωπος ή ακόμα ένα συναίσθημα ή λύπη ή χαρά. Οι πηγές είναι ανεξάντλητες.

Ποια στοιχεία απεικονίζονται συνήθως στα έργα σας;

Στο κάθε έργο εκτός από απλές ή συνθέτες εικόνες απεικονίζονται και βαθιά συναισθήματα όπως λύπη, χαρά ακόμα και αδιαφορία. Η ίδια μου η ψυχή.

Πώς είναι να κάνει κάποιος τελικά το χόμπι του επάγγεμα;

Υπέροχο, μαγικό. Όταν ξεκίνησα αυτό το ταξίδι δεν ήξερα που θα φτάσει. Το έκανα για την προσωπική μου ευχάριστηση. Μετά από πολλές ώρες σκληρής δουλειάς ήρθε η επιβράβευση σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ποια συναισθήματα σας κυριεύουν κάθε φορά που ολοκληρώνετε ένα έργο;

Πρώτα απ’ολα αγαπη γι’αυτο που κατασκευάζω, πάθος, ψυχική ικανοποίηση, διάχυτο ενθουσιασμό και όταν βλέπω τον θαυμασμό της οικογένειας  μου, των φίλων  μου ακόμα και των αγνώστων και βλέπω πόση χαρά μπορώ να δώσω, αυτό με κάνει να συνεχίζω, γιατί τελικά τέχνη είναι μορφή ψυχοθεραπείας για μένα και για τους άλλους. Είναι το μαγικό ταξίδι με τα χρώματα, τη φαντασία, την έκφραση των συναισθημάτων και το πιο σημαντικό τη δημιουργία.

Τι σημαίνει η λέξη “τέχνη” για εσάς;

Είναι τρόπος έκφρασης των συναισθημάτων μου, είναι η αγάπη για το κάθε τι, κάθε συναίσθημα, κάθε χρώμα, σχήμα, έκφραση προσώπου. Δεν αφήνει το μυαλό μου σε ησυχία, πάντα σκέφτομαι πως θα ζωγραφίσω το κάθε τι και τι αποτέλεσμα θα μπορεί να έχει. Αυτό είναι υπέροχο και με γεμίζει. Νιώθω ότι η καλλιτεχνία με έχει κάνει καλύτερο άνθρωπο γιατί δεν προσπερνώ τα υλικά και τα ζωντανά της ζωής, τους δίνω αξία και μεγάλη σημασία και αυτό με κάνει να σέβομαι τα πάντα. Εν κατακλείδι είναι η ζωή μου, ο εσωτερικός κόσμος μου και το μοιράζομαι…

(εφημερίδα Κόσμος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα