Σοβαρές ζημιές από την κόλαση φωτιάς σε Ανάβυσσο – Ανησυχία για τις αναζωπυρώσεις

10.09.2020 / 4:58
ImgSrc-2020-09-10T073324.295-600x400-1

Σημαντικές ζημιές προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξεκίνησε από τα Καλύβια και επεκτάθηκε στον δήμο Σαρωνικού έως την Ανάβυσσο. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, παρά μόνο μικρές εστίες, ωστόσο οι δυνάμεις της υπηρεσίας παραμένουν σε επιφυλακή καθώς οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για αναζωπύρωση. Στο σημείο παραμένει το σύνολο των επίγειων δυνάμεων με 48 οχήματα, 185 πυροσβέστες και 10 πεζοπόρα.

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισε ο έλεγχος της κατάστασης από ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ώστε να καταρτιστεί νέο επιχειρησιακό σχέδιο. Θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε εφαρμογή παραμενει το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς και δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

Σοβαρές ζημιές

Πέντε οικισμοί εκκενώθηκαν, ενώ σοβαρές ζημιές έχουν υποστεί αρκετά σπίτια. Ο δήμαρχος Σαρωνικού κήρυξε τον δήμο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Οι κάτοικοι των οποίων τα σπίτια υπέστησαν ζημιές φιλοξενήθηκαν τη νύχτα σε ξενοδοχεία της περιοχής.

Η φωτιά άφησε πίσω της καμένα σπίτια και σημαντικές ζημιές στον δήμο Σαρωνικού. Οι πολύ δυνατοί άνεμοι κατέστησαν εξαιρετικά δύσκολο το έργο της πυρόσβεσης με τις φλόγες να αλλάζουν συνεχώς κατεύθυνση. Η ορατότητα ήταν μειωμένη εξαιτίας των καπνών.

Ο κ. Πέτρος Φιλίππου μιλώντας στο MEGA, σημείωσε ότι η καταστροφή είναι μεγάλη και ξεκινά από την Φέριζα, όπου ξέσπασε το πύρινο μέτωπο και φτάνει έως την Ανάβυσσο. «Δεν έχουμε ακριβή αριθμό που έχουν καταστραφεί μέχρι τώρα. Έχουν καταστραφεί και ποιμνιοστάσια, ευτυχώς είχαν προλάβει να πάρουν τα ζώα τους οι άνθρωποι» πρόσθεσε.

Η έκταση που κάηκε ήταν αγροτολιβαδική, ενώ όπως σημείωσε ο δήμαρχος Σαρωνικού, το μεγαλύτερο πρόβλημα για τους κατοίκους ήταν ο πυκνός καπνός από τη φωτιά.

«Υπήρχε ένας πανικός χθες εδώ, γιατί υπήρχε μια κόλαση εδώ πέρα. Ή ήταν έντονος ο άνεμος που έπνεε χθες» συμπλήρωσε ο κ. Φιλίππου, τονίζοντας ότι αναζωπυρώσεις στην περιοχή υπάρχουν ακόμα.

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε και ένας από τους κατοίκους της περιοχής, του οποίου το σπίτι κάηκε τα ξημερώματα, από τις αναζωπυρώσεις. «Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα κάηκε το σπίτι» σημείωσε.

Εκκενώθηκαν οικισμοί

Η φωτιά μαινόταν ανεξέλεγκτη χθες γρήγορα απείλησε τον οικισμό Φέριζα. Οι Αρχές ζήτησαν  από τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν οικισμούς του δήμου Σαρωνικού, με δύο μηνύματα μέσω του 112 η Πολιτική Προστασία.

Χθες εκκενώθηκαν οι οικισμοί Φέριζα, Όλυμπος, της Αγροτικής Τράπεζας (Οικισμός ΑΤΕ) και Αγιασμόθι, καθώς και το Οικοτροφείο Αργώ όπου βρίσκονταν 27 παιδιά και όλοι μετέβησαν στο γήπεδο της Παλαιάς Φώκαιας.

Στο ένα από τα δύο μηνύματα του 112 καλούνται επίσης να απομακρυνθούν προληπτικά οι κάτοικοι από τους οικισμούς Άγιος Παντελεήμονας και Άρης Σαρωνίδας και να κατευθυνθούν προς την παραλία της Παλαιάς Φώκαιας.

Ο καπνός από τη φωτιά στην Κερατέα ήταν ορατός από τον Ευρωπαϊκό μετεωρολογικό δορυφόρο Meteosat – 11. Όπως φαίνεται και στην εικόνα που ελήφθη στις 16:00 ώρα Ελλάδας, ο καπνός φτάνει έως τις βορειοδυτικές ακτές της Κρήτης.

Ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού

Παράλληλα, ερευνάται το ενδεχόμενο εμπρησμού, καθώς στην περιοχή του δήμου Σαρωνικού, με εντολή του Αρχηγού του Πυροσβεστικού σώματος, αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη, μετέβη κλιμάκιο της διεύθυνσης αντιμετώπισης εγκλημάτων εμπρησμού.

 

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα