Σκυλακάκης: Η Ελλάδα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάκαμψης εντός του 2021

10.09.2020 / 13:19
skylakakis_2

Βεβαιότητα για επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάκαμψης εντός του 2021 εξέφρασε ο κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης στην Βουλή παρουσιάζοντας τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος που περιλαμβάνει επιπρόσθετα μέτρα 6 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Παράλληλα υπογράμμισε: «Σήμερα έχουμε τα ταμειακά διαθέσιμα για να κάνουμε πολιτική και να βοηθήσουμε την οικονομία και την κοινωνία. Το πως θα γίνει αυτό για το υπόλοιπο 2020 και το 2021 θα το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην Θεσσαλονίκη».
«Με σιγουριά σας λέω ότι με την βοήθεια των εξαιρετικά μεγάλων ποσών που κέρδισε η χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ποσά που ήταν αδιανόητα προ κρίσης, θα κάνουμε εθνική προσπάθεια ουσιαστικής απορρόφησης» είπε σε άλλο σημείο για να προσθέσει: «Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε 4-5 δισ. ευρώ για δημόσιες επενδύσεις και το 1 δισ. από αυτά πήγαιναν αλλού. Τώρα πρέπει αυτά τα ποσά να τα διπλασιάσουμε και να τα τριπλασιάσουμε και να πηγαίνουν σε επενδύσεις».

«Η ύφεση ανάγκασε όλη την Ευρώπη να αλλάξει πολιτική»

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, αρμόδιος για θέματα δημοσιονομικής πολιτικής είπε ότι η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί «ύφεσης Μητσοτάκη» δεν «έχει καμία βάση λογικής» εξηγώντας ότι οφείλεται στην πανδημία και έχει παγκόσμιες διαστάσεις.
«Αυτή η ύφεση ανάγκασε όλη την Ευρώπη να αλλάξει πολιτική και να πάμε σε μια έντονα πολύ ισχυρή επεκτατική πολιτική. Υπολογίζουμε ότι η παρέμβαση που θα κάνουμε συνολικά στην χώρα θα φτάσει τα 24 δισ. ευρώ μέτρα ρευστότητας και δημοσιονομικών δαπανών» είπε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει στρατηγική για την διάθεση των χρημάτων χαρακτηρίζοντας την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως «ραντεβού στα τυφλά με χρήματα των φορολογούμενων».

Τι προβλέπει ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Τέλος, αναφορικά με τον συμπληρωματικό προϋπολογισμός είπε ότι περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες 6 δισ. ευρώ. Τα 4 δισ. ευρώ αφορούν δαπάνες για την πανδημία, 1,4 δισ. ευρώ για αναδρομικά και 600 εκατ. ευρώ για εξοπλιστικά και μεταναστευτικό.
«Η ανάκαμψη θα έρθει σίγουρα το 2021. Το πως και πότε ακριβώς δεν το ξέρουμε ακόμα. Γι αυτό και δεν μπορούμε να κάνουμε προγραμματισμό πέραν του 2021 όπως δεν μπορεί να κάνει καμία χώρα. Κλειδί θα είναι το εμβόλιο αλλά και διατήρηση της εμπιστοσύνης και της ψυχραιμίας» ανέφερε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα