Σε εξέλιξη η 24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών

24.09.2020 / 11:22
85a6df944b84a812e5694399dc015007_XL

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τις «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές» τονίζοντας ότι «με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης» και «μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα» δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας.

Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι βρισκόμαστε «μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», αναφέροντας ότι «το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».

Κάνει λόγο για «αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών» και για «οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά:

  • την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων
  • μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού
  • ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ
  • σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα,
  • καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στις κλειστές δομές.
  • Επίσης, άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

«Ασφυξία» στις ΜΕΘ

Την Τρίτη, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου ανακοίνωσε εκ μέρους της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας ΕΕΕΘ τον αριθμό των διαθέσιμων κλινών ΜΕΘ στην Αττική.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δήλωση της, στην Αττική είναι διαθέσιμα 337 κρεβάτια ΜΕΘ σε κρατικά και στρατιωτικά Νοσοκομεία.

Από αυτά 107 έχουν διατεθεί για τις ανάγκες των ασθενών με COVID-19, ενώ εντός των επομένων ημερών θα προστεθούν άλλα 42 σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Στις 23/09/20 ανακοινώθηκε ότι το 30% των κλινών ΜΕΘ στην Αττική είναι ελεύθερες προς διάθεση, ειδικότερα από τις κλίνες ΜΕΘ-COVID είναι ελεύθερες το 40% των κλινών.

Πρόκειται για ένα από τα κρισιμότερα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση στη «μάχη» με τον κορονοϊό, μετά και τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα στη χώρα μας και τους ολοένα και πιο πολλούς διασωληνωμένους. Οι υγειονομικοί εκφράζουν την αγωνία τους για το κατά πόσο θα μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας στην αυξανόμενη πίεση, ενώ υπάρχει μεγάλη απόκλιση απόψεων για το πόσες τελικά ΜΕΘ κορονοϊού υπάρχουν στη μάχη κατά της πανδημίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Σωτηρία υπάρχουν 27 κλίνες ΜΕΘ για κορωνοϊό και κενές είναι 4. Στον Ευαγγελισμό οι αντίστοιχες κλίνες είναι 30, και είναι όλες γεμάτες. Στο Αττικό υπάρχουν 17 κλίνες και 9 είναι κενές σήμερα.

Στο Θριάσιο υπάρχουν 8 κλίνες, όλες γεμάτες. Τέλος στο Ασκληπιείο υπάρχουν 12 κενά κρεβάτια ΜΕΘ για ασθενείς με κορoνοϊό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα