Σία Αναγνωστοπούλου – Κώστας Μάρκου: Παρέμβαση για το συνδέει την Κλειτορία με την Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως

01.09.2020 / 11:00
dete-featured

Στις 17/07/2020 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας, Κώστας Μάρκου και Σία Αναγνωστοπούλου κατέθεσαν αναφορά σχετικά με το σημαντικό πρόβλημα που δημιουργήθηκε στον δρόμο διέλευσης βαρέως τύπου οχημάτων και γεωργικών ελκυστήρων πλησίον της νεοκατασκευασθείσας γέφυρας του επαρχιακού δρόμου που συνδέει την Κλειτορία με την Εθνική Οδό Πατρών – Τριπόλεως εξαιτίας της υπερχείλισης του χείμαρρου «Κλειτόριος Ποταμός (Ξεροπόταμος)», με αποτέλεσμα να έχει διακοπεί η κυκλοφορία οχημάτων. Η πλημμύρα του εν λόγω χειμάρρου εν μέσω θέρους ήταν φανερό ότι οφειλόταν στις έκτακτες συνθήκες που δημιουργεί η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τον άνθρωπο, προκαλώντας καιρικά φαινόμενα που δεν μπορούν να προβλεφθούν.
H συνολική δαπάνη του έργου αποκατάστασης του δρόμου σύμφωνα με τον Δήμο Καλαβρύτων ανέρχεται στο ποσό των 51.715 ευρώ, ποσό που ο ίδιος ο Δήμος λόγω ακριβώς του απρόοπτου χαρακτήρα της ζημιάς, δεν μπορεί να διαθέσει. Στην απάντησή του το Υπουργείο Εσωτερικών παρέλειψε να απαντήσει επί της ουσίας στο ζωτικής σημασίας για την περιοχή αίτημα του Δήμου, όπως του το μετέφεραν οι δύο βουλευτές, παραθέτοντας μονάχα μια λίστα με τις τρέχουσες χρηματοδοτήσεις από τους Κ.Α.Π. και το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ II», καθιστώντας σαφές ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση από το Υπουργείο για την επέμβαση της Πολιτείας σε μια τέτοια έκτακτη συνθήκη που ήταν αδύνατον να προβλεφτεί.
Η Πολιτεία έχει τα εργαλεία και τα έχει αξιοποιήσει σε αναρίθμητες περιπτώσεις στο παρελθόν, ώστε να ενισχύσει την τοπική αυτοδιοίκηση σε περιπτώσεις ζημιών από καιρικά φαινόμενα που ήταν αδύνατον να προβλεφτούν, όπως εν προκειμένω. Δήμοι που έχουν πληγεί από θεομηνίες έχουν στο παρελθόν αποζημιωθεί είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών με τη μορφή έκτακτης χρηματοδότησης, είτε με χρέωση του λογαριασμού του ΥΠΕΣ από το έργο «Πρόγραμμα πρόληψης και αντιμετώπισης ζημιών και καταστροφών που προκαλούνται από θεομηνίες στους Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού της χώρας», που τηρείται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων για αυτούς τους λόγους. Οι δύο βουλευτές θα θέσουν στο άμεσο μέλλον και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος προ των ευθυνών της, επιδιώκοντας να δοθεί μια λύση σε μια περιοχή που ήδη αντιμετωπίζει από την ίδια τη θέση της μεγάλες δυσκολίες.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα