Σάββας Τζάκης: Τα (κατά τον γνωστό συνδικαλιστή) κόλπα των εργοδοτών εν μέσω του κορωνοϊού

26.09.2020 / 10:24
Tzakis-1

Κύμα απολύσεων τρέμει η αγορά της Πάτρας λόγω του κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον γνωστό Πατρινό συνδικαλιστή Σάββα Τζάκη και επικεφαλής των Ελεύθερων Εμποροϋπαλλήλων, η συνέχιση της πανδημίας, η πτώση των τζίρων και η συνεχόμενη αύξηση της ανεργίας, αποδεικνύονται για πολλούς εργοδότες ως… βούτυρο στο ψωμί τους, καθώς υπό τον φόβο του ότι δεν θα βρουν άλλη δουλειά για αρκετούς μήνες, οι εργαζόμενοι στο τέλος υποκύπτουν στις πιέσεις τους.

Σύμφωνα με τον γνωστό συνδικαλιστή οι κύριες τακτικές που εφαρμόζουν μέχρι τώρα, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι:

-Υποχρεωτική άδεια για ένα διάστημα μέχρι να συνέλθει η επιχείρηση(έτσι τους λένε), χωρίς αποδοχές, ζητώντας τη συναίνεσή τους.

– Άδεια άνευ αποδοχών για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα το οποίο όμως το καθορίζουν αυτοί.

-Το σύστημα της εκ περιτροπής εργασίας, το οποίο τους δίνει πλέον τη δυνατότητα ο νόμος, μειώνοντας κατά το ήμυσι σχεδόν τις ώρες εργασίες και τα χρήματα του μηνιαίου μισθού των εργαζομένων τους.

-Την τακτική του εκφοβισμού, του ψυχολογικού πολέμου. «Κάνουν πόλεμο στους εργαζομένους τους, κυρίως σε αυτούς που είναι χρόνια στη δουλειά, έτσι ώστε να γλιτώσουν τις αποζημιώσεις ή να φτάνουν σε μία άτυπη μεταξύ τους συμφωνία, αναγκάζοντάς τους επί της ουσίας σε παραίτηση» αποκαλύπτει ο κ. Τάκης.

Πώς τούς σπάνε τα νεύρα; Με διάφορους τρόπους οι οποίοι σπάνια φτάνουν στα αυτιά των συνδικαλιστών ή φτάνουν από τρίτους και από «σπόντα». Οι περισσότεροι από τους εργαζόμενους που δέχονται πιέσεις για να ενδώσουν σε κάποιες από αυτές τις τακτικές ή ακόμα χειρότερα δέχονται ψυχολογικό πόλεμο από τις επιχειρήσεις –εργοδότες τους, δεν μιλάνε.«Φοβούνται ότι δεν θα βρουν άλλη δουλειά και υπό το άγχος αυτό, σε συνθήκες πανδημίας και με την αγορά εργασίας, να περνάει τη δική της μεγάλη κρίση, οι περισσότεροι από αυτούς ενδίδουν ή προσπαθούν μέσα από συζητήσεις να πετύχουν μία κάπως καλύτερη λύση για αυτούς που όμως εξακολουθεί να πατά τα εργασιακά τους δικαιώματα».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα