Πάτρα: O κορωνοϊός δεν… μιλάει ξένες γλώσσες – Πλήγμα η πανδημία για τα φροντιστήρια

15.10.2020 / 17:14
gko-1-136

Το μπαράζ της πανδημίας έχει γονατίσει αρκετούς από τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων της Πάτρας που βλέπουν τον επαγγελματικό τους κλάδο να χτυπιέται ανεπανόρθωτα.

Έπειτα από την καραντίνα που προηγήθηκε και τη σύγχυση που επικράτησε στο τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, αρκετοί καθηγητές και εκπαιδευτικοί που ασχολούνται με τον φροντιστηριακό κλάδο, ήλπιζαν ότι από τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, τα πράγματα θα ήταν πιο ομαλά και αυτό θα έκανε την κατάσταση λιγότερο ρευστή στο επάγγελμά τους.

Διαψεύστηκαν. «Βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά για ακόμα μία χρονιά. Παλεύουμε για να αντέξουμε αυτή τη μάχη που δίνεται με τον κορωνοϊό και προσπαθούμε να κρατηθούμε ζωντανοί, γνωρίζοντας όμως ότι τίποτα σε αυτή τη μάχη δεν εξαρτάται ουσιαστικά από εμάς» τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενόγλωσσων φροντιστηρίων Πάτρας, Μάκης Μακρίδης.

Σύμφωνα με τον ίδιο δεκάδες φροντιστήρια της Πάτρας βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε τέλμα, ενώ άλλα είναι ένα βήμα πριν το χείλος του γκρεμού αφού η πανδημία έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τη δουλειά τους.

«Όπως γνωρίζετε τα μαθήματα στα φροντιστήρια γίνονται δια ζώσης, αλλά υπάρχει και η δυνατότητα της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Υπάρχει ένα  ποσοστό μαθητών, ειδικότερα αυτές τις μέρες που η πανδημία στην περιοχή μας έχει εξαπλωθεί, που ζητάει να κάνει τα μαθήματα εξ’ αποστάσεως.

Το γεγονός όμως αυτό δυσκολεύει αρκετούς συναδέλφους τόσο για λόγους πρακτικούς αφού δεν έχουν εξοικειωθεί με το σύστημα αυτό, αλλά και για πολλούς ακόμα λόγους που έχουν να κάνουν με διάφορες πτυχές της φροντιστηριακής εκπαίδευσης».

Την πληρώνουν οι ξένες γλώσσες

Όπως τονίζει ο κ. Μακρίδης αρκετοί από τους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων, ειδικότερα των ξενόγλωσσων τμημάτων, που η δουλειά τους δεν σχετίζεται τόσο με τις σχολικές υποχρεώσεις ενός παιδιού, αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα.

«Έχουμε περιπτώσεις γονέων που λόγω της πανδημίας μας έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα κάνουν για φέτος ξένες γλώσσες στα παιδιά τους γιατί φοβούνται. Έχουμε άλλες περιπτώσεις που εξαιτίας του οικονομικού παράγοντα μας λένε ότι θα μειώσουν τα μαθήματα των ξένων γλωσσών.

Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που περιμένουν να συμπληρώσουν τα ένσημα για τη σύνταξη τους και δεν γνωρίζουν αν θα τα καταφέρουν αφού τους είναι δύσκολο να κρατήσουν μέχρι τότε τα φροντιστήρια τους ανοικτά».

Τμήματα των 10 και των 12 μαθητών

«Είναι αυτονόητο ότι τηρούμε τα μέτρα στα φροντιστήρια, φορώντας τις μάσκες και τις αποστάσεις. Για κανένα λόγο δεν θέλουμε να εντοπιστεί κάποιο κρούσμα στις τάξεις και για τον σκοπό αυτό φροντίζουμε και τηρούμε στο απόλυτο όλα τα μέτρα, με ολιγομελή τμήματα 10 ή έως 12 μαθητών το πολύ. Στόχος μας είναι η προστασία των μαθητών, των εργαζόμενων μας και των επιχειρήσεων μας» λέει ο κ. Μακρίδης

Άλλωστε, υπάρχει και ένας ενδελεχής φόβος στους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων που σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να γίνει πραγματικότητα: η αύξηση των κρουσμάτων και η διασπορά του ιού να σημάνει ένα νέο lockdown για τον κλάδο τους με  το κλείσιμο των φροντιστηρίων ή με την  παύση της δια ζώσης εκπαίδευσης.

«Υπάρχει πράγματι αυτός ο φόβος βλέποντας τα κρούσματα και στην περιοχή μας να αυξάνονται από μέρα σε μέρα» σχολιάζει ο κ. Μακρίδης. «Κάτι τέτοιο, εννοείται ότι θα ήταν καταστροφικό.  Δεν θα υπήρχε επόμενη μέρα για ένα μεγάλο μέρος των φροντιστηρίων…»

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα