Πάτρα: H διχογνωμία για το Νόμπελ στους Γιατρούς της Κούβας

19.09.2020 / 13:31
kouba-giatroi

Στο παγκόσμιο κίνημα για την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στη διεθνή υγειονομική ταξιαρχία Henry Reeves από την Κούβα, συμμετέχει και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

 Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με εισηγητή τον δήμαρχο, ο οποίος κατέθεσε και ψήφισμα για τη στήριξη των Γιατρών της Κούβας. Το ψήφισμα έγινε δεκτό και τελικά ψηφίστηκε, αλλά όχι από όλους. Η παράταξη Αλεξόπουλου με εισηγήτρια την Κατερίνα Σολωμού είχε άλλη άποψη και πρότεινε τη δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου ομόφωνα να προταθεί για το Νόμπελ Ειρήνης Έλληνας που έχει επιδείξει αδιαμφισβήτητη ανθρωπιστική δράση.

Η εισηγήτρια από την πλευρά της παράταξης «Πρωτεύουσα ξανά!» κυρία Κατερίνα Σολωμού έκανε εκτενή αναφορά στο γεγονός ότι οι αποστολές Κουβανών γιατρών στο εξωτερικό έχουν δεχθεί πολύ έντονη κριτική από τα διεθνή ΜΜΕ καθώς χρεώνονται αδρότατα από την κουβανική κυβέρνηση στις χώρες στις οποίες πηγαίνουν για να παράσχουν βοήθεια, ενώ αποτελούν σήμερα τη σημαντικότερη πηγή εσόδων του κουβανικού κράτους, έχοντας πλέον ξεπεράσει σε τζίρο ακόμα και τον τουρισμό!

«Προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή της Πάτρας η οποία ουδέποτε έχει φέρει ανάλογη πρόταση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη στήριξη Ελλήνων για τα βραβεία Νόμπελ ή για αντίστοιχης εμβέλειας διεθνείς βραβεύσεις, έφερε την πρόταση για τους Γιατρούς της Κούβας. Μια πρόταση δηλαδή που είναι ηλίου φαεινότερον ότι κινείται από κομματικά ελατήρια» ανέφερε η ανακοίνωση της παράταξης και συνέχισε: «Μια πρόταση μάλιστα εκ διαμέτρου αντίθετη με κάποιες ελληνικές προτάσεις του παρελθόντος για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, όπως για την 85χρονη γιαγιά, Αιμιλίας Καμβύση από τη Συκαμνιά, ή του 40χρονου ψαρά Στρατή Βαλιαμού, τις οποίες ο κ.Πελετίδης δεν αξιολόγησε ως ικανές για να τις φέρει προς ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας.

Η παράταξή μας θεωρεί ότι είναι αδιανόητο να μην προτείνονται για Νόμπελ Ειρήνης απλοί άνθρωποι και εθελοντές ή ανθρωπιστικές μη κερδοσκοπικές εθελοντικές οργανώσεις από την χώρα μας και να προτείνεται ένα σαφώς κερδοσκοπικό σύστημα από την Κούβα.

Ιδίως σε περιόδους όπως αυτή που διανύουμε με τις συνεχείς προκλήσεις από την πλευρά της Τουρκίας και την κρίση που έχει επιφέρει ο κορωνοϊός, κάτι που επιβάλλει να στρέψουμε το βλέμμα μας και την παγκόσμια προσοχή στη χώρα μας και στους ανθρώπους της», κατέληγε η ανακοίνωση.

Η υγειονομική ταξιαρχία Henry Reeves ιδρύθηκε από τον Φιντέλ Κάστρο το 2005 μετά τον καταστροφικό τυφώνα «Κατρίνα» στις ΗΠΑ. Η Μπριγάδα, από τότε προσφέρει τις υπηρεσίες της σε κάθε γωνιά του πλανήτη, όπου τής ζητηθεί.

Οι διεθνιστές γιατροί και υγειονομικοί της Κούβας έχουν βοηθήσει σε σεισμούς, άλλες καταστροφές, στην επιδημία του Έμπολα στην Αφρική, και φέτος βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ χειροκροτήθηκαν από τους συναδέλφους τους στην Ιταλία όπου έσπευσαν να βοηθήσουν για τον κορωνοϊό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα