Πάτρα: Τρεις «εστίες» τοκογλυφίας – Ο κορωνοϊός στέλνει απελπισμένους για δάνεια με επιτόκιο 6%

15.08.2020 / 12:25
tokogllifia

Συναγερμός στην τοπική Αστυνομία για νέες περιπτώσεις τοκογλυφίας στην Πάτρα. Κι ενώ πίστευαν πως τέτοιες ιστορίες έχουν περιοριστεί, ήρθε ο κορωνοϊός και η οικονομική κρίση με τα λουκέτα στα καταστήματα για να φέρει και πάλι στην επιφάνεια το σοβαρό αυτό θέμα. Στην Πάτρα έχουν εντοπισθεί δύο-τρία κεντρικά σημεία της πόλης, όπου οι τοκογλυφικές συναλλαγές δίνουν και παίρνουν. Είναι δύσκολο, όμως, να καταληφθούν την ώρα των παράνομων πράξεών τους!
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε επίσης πως το αδίκημα της τοκογλυφίας έχει πλέον πλημελληματικό χαρακτήρα.
Τα ονόματα των τοκογλύφων είναι γνωστά στους αστυνομικούς. Αλλωστε, όπως λέει και ο λαός… παλιά τους τέχνη κόσκινο! Απαντες γνωρίζουν ποιοι είναι οι «χρηματοβρυκόλακες» στην Πάτρα και πως ξεζουμίζουν τα θύματά τους, αν τολμήσουν και δεν τους πληρώσουν στην ώρα τους.
Το επιτόκιο για τον τοκογλυφικό δανεισμό φθάνει και το 6% το μήνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, ο τοκογλύφος κάνει πιο «εύκολη» την… δουλειά! Δεν μπλέκει με τοκογλυφικά ποσοστά, αλλά λέει (π.χ.) σου δανείζω 5.000 ευρώ, μου επιστρέφεις 7.000 ευρώ την τάδε ημερομηνία. Σε πολλές περιπτώσεις, στόχος των επιτήδειων φαίνεται ότι δεν είναι να κερδίσουν επιπλέον χρήματα από τους τόκους δανεισμού, αλλά να «αρπάξουν» τα ακίνητα των επιχειρηματιών που βρίσκονται σε οικονομική ένδεια.«Τα έγγραφα που καλούνται να υπογράψουν οι δανειολήπτες, με τα οποία υποτίθεται ότι μεταβιβάζουν κάποιο ακίνητο στο δανειστή ως εγγύηση, λέγονται συμβάσεις εξώνησης. Πρόκειται για το δικαίωμα επαναγοράς του ακινήτου από τον πωλητή.
Αν κάποιος πουλήσει ένα ακίνητο έχει το δικαίωμα να το πάρει πίσω, με την προϋπόθεση ότι θα καταβάλει στον αγοραστή το ποσό που του έχει καταβάλει. Στην περίπτωση του παράνομου δανεισμού, ο δανειολήπτης θα πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα μαζί με τους τόκους. Με τις συνθήκες που επικρατούν αυτήν τη στιγμή στην αγορά είναι σχεδόν αδύνατον να επιστραφούν τα δάνεια με όρους πολύ διαφορετικούς από εκείνους των τραπεζών. Ο δανειστής ποντάρει ότι θα του μείνει το ακίνητο! Και φυσικά, οποιοσδήποτε πάει να εμπλακεί σε μια
τέτοια διαδικασία θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα σημαντικό κόστος. Θα πρέπει να πληρώσει φόρο μεταβίβασης, συμβολαιογραφικά έγγραφα και όλες τις δαπάνες σαν να αγοράζει ένα σπίτι από την αρχή. Από τη στιγμή που αναγκάζεται να καταφύγει σε τοκογλύφους, θα έχει να πληρώσει το φόρο; Φυσικά και όχι. Και έτσι μπλέκει σε περιπέτειες, οι οποίες πολλές φορές έχουν οδηγήσει ακόμη και σε αυτοκτονίες.

Το προφίλ τους

Οι τοκογλύφοι είναι πολίτες υπεράνω υποψίας που στο παρελθόν μπορεί να είχαν σημαντική επιχειρηματική δραστηριότητα, βγάζοντας τα ανάλογα κέρδη και που βλέποντας το πρόβλημα της ρευστότητας που υπάρχει, αλλά και την πολιτική που ακολουθούν πλέον οι τράπεζες στο θέμα των δανείων, την… μυρίστηκαν από νωρίς τη δουλειά.”Διευκολύνουν” έτσι επαγγελματίες και εμπόρους, δίνοντάς τους χρήμα, με το αζημίωτο, κάνοντας όμως πρώτα τις απαραίτητες ενέργειες για να είναι και οι ίδιοι διασφαλισμένοι. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο, πώς σύμφωνα με τα όσα κυκλοφορούν στην πιάτσα, ένα σημαντικό μέρος του κυκλώματος προστασίας που υπήρχε κάποτε στα νυχτερινά μαγαζιά έχει στραφεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Επιχειρηματίες και “προστάτες” γίνονται συνεργάτες, “διευκολύνοντας” όσους στρέφονται σε αυτούς. Μάλιστα, κάποια περιστατικά που έγιναν τις περασμένες ημέρες στην Πάτρα και που θύμισαν σε μεγάλο βαθμό “μπραβιλίκια”, λέγεται ότι σχετίζονται με το κύκλωμα τοκογλυφίας.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα