Πάτρα: Του βγάζουν «κόκκινη κάρτα»! Ποιος είναι ο Περιφερειακός Σύμβουλος της «Χρυσής Αυγής» που απειλείται με αποπομπή

15.10.2020 / 8:11
φωτο-1

Η απόφαση του Δικαστηρίου βάσει της οποίας η «Χρυσή Αυγή» είναι μια εγκληματική οργάνωση, έφερε αναταράξεις και στην  περιοχή της Δυτικής Ελλάδας με εστίαση του ενδιαφέροντος στην Περιφέρεια και στον εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο της «Χρυσής Αυγής» Ανδρέα Νικολακόπουλο, ο οποίος μπήκε στο στόχαστρο δύο -τουλάχιστον-  επικεφαλής αριστερών παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου οι οποίες ζητούν την αποπομπή του και τον αποκλεισμό του από συνεδριάσεις,  εκδηλώσεις και εκπροσωπήσεις.

Ο Χρήστος Κοσίνας της Αριστερής Παρέμβασης-Αντικαπιταλιστικής Κίνησης (ΑΡΠΑ) στη Δυτική Ελλάδα, με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Τάκη Παπαδόπουλο, τονίζει ότι μετά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής, «προκύπτει ότι τα μέλη της δεν μπορούν να κατέχουν θέσεις αιρετών σε συμβούλια» και επικαλείται συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις για να αιτιολογήσει το αίτημά του.

Ο κ. Κοσίνας καλεί το προεδρείο να αφαιρέσει «από την κατάσταση των μελών του περιφερειακού συμβουλίου τον Ανδρέα Νικολακόπουλο ως μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, να μην ειδοποιείται πλέον και να μην συμμετέχει στις συνεδριάσεις του, καθώς και να σταματήσει κάθε διευκόλυνση και παροχή στο συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο και μέλος του συμβουλίου».

Στο ίδιο μήκος κύματος, τα μέλη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με επικεφαλής τον βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ Νίκο Καραθανασόπουλο, με ανακοίνωσή τους ζητούν στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας «να ληφθεί πολιτική απόφαση του οργάνου για την αποπομπή και αποκλεισμό απ’ αυτό, του σημερινού και κάθε άλλου εκπροσώπου του συνδυασμού της «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ» από το Περιφερειακό Συμβούλιο, τις επιτροπές του και κάθε δραστηριότητά του». Επίσης καλούν τον περιφερειάρχη, τον πρόεδρο και τα μέλη του προεδρείου του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας να κινηθούν άμεσα ώστε να μην προσκαλούν και να μην εκπροσωπείται με κανέναν τρόπο πλέον στο Περιφερειακό Συμβούλιο, σε επιτροπές του, να μην προσκαλείται σε καμία εκδήλωση της Περιφέρειας ο σημερινός σύμβουλος και κάθε αναπληρωματικό μέλος του συνδυασμού «ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΑΥΓΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ».

Σημαντικό στέλεχος της «Χρυσής Αυγής»

Σημαντικό στέλεχος της Χρυσής Αυγής στην Πάτρα, είναι ο περιφερειακός σύμβουλος Ανδρέας Νικολακόπουλος,  που έγινε «κόκκινο πανί» για την αριστερά μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

Γεννημένος στην Πάτρα, εργάζεται ως αρχιτέκτονας – μηχανικός και είναι εθνικιστής από τα νεαρά του χρόνια. Όπως αναφέρει στο βιογραφικό του, ήταν πρόεδρος των Εθνικιστών Ελλήνων Φοιτητών από το 1972 έως το 1978, στο Παρίσι όπου σπούδαζε.

Νούμερο δύο στην οργάνωση της Πάτρας

Στην Χρυσή Αυγή εντάχθηκε το 2006. Για πρώτη φορά κατέβηκε ως υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα στις εκλογές του 2010 στο ψηφοδέλτιο του Χρήστου Ρήγα, ο οποίος τότε είχε τη στήριξη της Χρυσής Αυγής με τον συνδυασμό “Εθνική Συσπείρωση”. Στις εκλογές του 2010 η παράταξη της Χρυσής Αυγής είχε λάβει 7.318 ψήφους και δεν είχε εκλέξει σύμβουλο στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος ήταν υποψήφιος της Χρυσής Αυγής στην Αχαΐα στις εκλογές του 2012 και του 2015, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση, πίσω από τον δικηγόρο Μιχάλη Αρβανίτη.

Στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαϊου του 2019 κατέβηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίου της οργάνωσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και εξελέγη με 10.391 ψήφους στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Η ματαίωση της συναυλίας των Rottin Christ

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, έχει κατά καιρούς απασχολήσει την τοπική επικαιρότητα, με κυριότερη στιγμή τη δράση που είχε αναλάβει για να ματαιώσει τη συναυλία του συγκροτήματος Rottin Christ (“Σάπιος Χριστός”) στην Πάτρα, τον Μάρτιο του 2019.

Η ακύρωση της συναυλίας, η οποία τελικώς έγινε σε διαφορετικό χρόνο και χώρο, είχε γίνει πανελλήνιο θέμα.

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, υποψήφιος τότε περιφερειάρχης, επισκέφθηκε τον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο, ζητώντας του να παρέμβει ώστε να μην γίνει η συναυλία. Στη συνέχεια, μαζί με τέσσερα ακόμα άτομα, είχε καταθέσει αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών ζητώντας να ματαιωθεί η εμφάνιση του συγκροτήματος επειδή όπως υποστηρίζουν προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα των Χριστιανών.

“Η παρέμβαση μας άπτεται της προσβολής του ονόματος του Ιησού Χριστού, που χρησιμοποιείται και βεβηλώνεται από το συγκεκριμένο συγκρότημα και δεν πρόκειται να αποτελέσει για εμάς πεδίο κομματικής εκμετάλλευσης”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η διοργανώτρια εταιρεία της συναυλίας με ανακοίνωσή της, είχε κάνει λόγο για μεσαίωνα και πως σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση που είχαν από το Δήμο της Πάτρας η συναυλία είχε “κοπεί” με εντολή του Δημάρχου της Πάτρας, λόγω του περιεχομένου της.

Από την πλευρά του Δήμου ανακοινώθηκε ότι η ματαίωση οφείλεται σε τεχνικά προβλήματα.

Πολέμιος του Πελετίδη

Ο πολιτευτής της Χρυσής Αυγής, πριν εκλεγεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο, είχε “χρεωθεί” τον Δήμο της Πάτρας, όπως προκύπτει από τις δημόσιες παρεμβάσεις του. Αν και η Χρυσή Αυγή δεν έχει κατεβάσει δικό της ψηφοδέλτιο στο Δήμο της Πάτρας, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον “πόλεμο” της οργάνωσης κατά της δημοτικής Αρχής, η οποία ως γνωστόν προέρχεται από το ΚΚΕ.

Ο περιφερειακός σύμβουλος, υπήρξε μάρτυρας κατηγορίας στη μήνυση που είχε υποβάλλει ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Πατρών Μιχάλης Αρβανίτης (ο οποίος καταδικάστηκε για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής), σε βάρος του δημάρχου Κώστα Πελετίδη, η οποία είχε εκδικαστεί τον Φεβρουάριο του 2017.

Ο Δήμαρχος Πατρέων είχε κατηγορηθεί από την Χρυσή Αυγή γιατί εμπόδισε την δράση της τοπικής οργάνωσης, μη δίνοντάς της έναν δημόσιο χώρο για να κάνει συγκέντρωση προεκλογικά. Ο Κώστας Πελετίδης είχε αθωωθεί πανηγυρικά από το Δικαστήριο καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος.

Όσον αφορά στους χώρους που δεν παραχωρήθηκαν στην Χρυσή Αυγή, κατά την προεκλογική περίοδο του 2015, ήταν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπως διεφάνη από την ακροαματική διαδικασία που προηγήθηκε, καθώς και τις σχετικές αποφάσεις του σώματος που έχουν κατατεθεί.

Παράλληλα, ο Κώστας Πελετίδης δεν έδωσε μέσω των υπηρεσιών του Δήμου στοιχεία στην Κεντρική Οργάνωση της Χρυσής Αυγής για το πόσα παιδιά μεταναστών και σε ποιους σταθμούς φιλοξενούνται στην Πάτρα…

Για τη «βίλα με πισίνα»

Το στέλεχος της Χρυσής Αυγής δεν σταμάτησε, μετά την αθωωτική απόφαση του Κώστα Πελετίδη καθώς του “χρεώνεται” ότι ήταν αυτός που ήταν πίσω από το θέμα με το σπίτι του δημάρχου στα Αραχωβίτικα, κάτι που ο ίδιος δεν έχει διαψεύσει.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, ήταν αυτός που έκανε καταγγελία στην Κτηματική Υπηρεσία και την Πολεοδομία,  στις 29 Μαρτίου 2018 για “βίλα με πισίνα” και ακόμη ότι “έχει γίνει καταπάτηση αιγιαλού”, οι οποίες όπως αποδείχθηκε δεν ευσταθούν.

Για την έλλειψη πυροπροστασίας στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης

Και δεν σταματούν εδώ οι μηνύσεις του Ανδρέα Νικολακόπουλου. Το Φεβρουάριο του 2016 κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία πρωτοδικών Πατρών εναντίον της δημοτικής αρχής για την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης στην πλατεία Γεωργίου.

Η υπόθεση εκδικάστηκε φέτος τον Σεπτέμβριο και ο Δικαστήριο καταδίκασε δεκάμηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών και σήμερα πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτη Μελά.

Η δικαστική απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τη Χρυσή Αυγή, ενώ στο στόχαστρο του Ανδρέα Νικολακόπουλου, βρέθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε τις πρακτικές της οργάνωσης.

Και “ακτιβιστής”

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, έχει πρωταγωνιστήσει στο παρελθόν σε τουλάχιστον δύο υποθέσεις “ακτιβισμού”, που είδαν το φως της δημοσιότητας το 2012. Ήταν η περίοδος που τα μέλη της οργάνωσης, εμφανίζονταν με τη βοήθεια μιας μερίδας Μέσων Ενημέρωσης, ως “καλοί Σαμαρείτες” που προσέχουν τις ηλικιωμένες για να πάρουν από την τράπεζα τη σύνταξή τους. Σε αυτό το πλαίσιο η φράση “θα φωνάξω τη Χρυσή Αυγή”, ακουγόταν τότε από αρκετούς συμπολίτες, όταν αισθάνονταν ότι δεν έβρισκαν το δίκιο τους.

Η πρώτη περίπτωση “ακτιβισμού” ήταν η επίσκεψη του Ανδρέα Νικολακόπουλου, τον Ιούλιο του 2012, σε γιατρό που νοσοκομείου του Ρίου, μαζί με μία γυναίκα που του είχε καταγγείλει ότι ο γιατρός της ζητούσε φακελάκι. Τότε είχε καταγγελθεί ότι ο χειρουργός είχε ξυλοκοπηθεί από μέλη της Χρυσής Αυγής, κάτι το οποίο διέψευσε με επιστολή του σε τοπική εφημερίδα ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Η δεύτερη περίπτωση “ακτιβισμού”, ήταν η επίσκεψη του στο Βασιλικό του Δήμου Ερυμάνθου, τον Νοέμβριο του 2012, όπου σύμφωνα με καταγγελία του Δήμου Ερυμάνθου, ο τότε πολιτευτής της Χρυσής Αυγής χτύπησε τον τοπικό πρόεδρο Βασιλικού, Θεόδωρο Χρόνη. Αιτία; Διαφορές χωριανών για τα όρια στα οικόπεδά τους. «Δεν πήγα ως μέλος της Χρυσής Αυγής, αλλά ως αρχιτέκτονας. Εγώ ήμουν αυτός που κάλεσα πρώτος την Αστυνομία», δήλωνε τότε ο Ανδρέας Νικολακόπουλος.

Θύμα ξυλοδαρμού

Ο Ανδρέας Νικολακόπουλος, έχει πέσει θύμα ξυλοδαρμού δύο φορές, όπως έχει γίνει γνωστό.

Η πρόσφατη επίθεση που δέχθηκε, από κουκουλοφόρους, ήταν τον Απρίλιο του 2019, όταν ήταν υποψήφιος στις περιφερειακές εκλογές. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ της περιόδου εκείνης, ο επικεφαλής του συνδυασμού «Πατριωτική Αυγή για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος», δέχθηκε επίθεση την ώρα που έπινε καφέ, στις 12 το μεσημέρι, σε ζαχαροπλαστείο επί των οδών Μιαούλη και Κορίνθου.

Η πρώτη επίθεση ήταν τον Σεπτέμβριο του 2013, βράδυ αυτή τη φορά, όταν περπατούσε και τον πλησίασαν τρία άτομα από πίσω, τον έσπρωξαν με δύναμη από κάποια σκαλιά που υπάρχουν στο πεζοδρόμιο.

Ο πολιτευτής έπεσε με το κεφάλι στο έδαφος και οι τρεις άγνωστοι όρμησαν άρχισαν να τον χτυπούν με τα χέρια και τα πόδια όπου έβρισκαν.

Μετά την επίθεση ο υποψήφιος βουλευτής της Χρυσής Αυγής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έκανε αρκετά ράμματα στο πρόσωπο.

Φάνης Βγενόπουλος

(από εφημερίδα 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα