Πάτρα: Ποιος δεν θα έχει 5G σε λίγα χρόνια; Bρισκόμαστε μπροστά σε μια νομοτελειακή εξέλιξη

28.10.2020 / 10:21
5g

Κόσμος και κοσμάκης περιμένει την έλευση του δικτύου 5G. Με ακόμη μεγαλύτερη ανυπομονησία το αναμένει, πώς και πώς, η πιτσιρικαρία, που με οικονομίες από το χαρτζιλίκι της, που προέρχεται κυρίως από παππούδες και γιαγιάδες, θυσιάζει μια μέρα ακόμη και το σχολείο για να εφορμήσει σε μια  «Blak Friday» στα πολυκαταστήματα,  ώστε να αποκτήσει το εξελιγμένο κινητό που έχει βάλει από καιρό στο μάτι.

Όμως, δεν περιμένουν όλες και όλοι το 5G. Για την ακρίβεια, κάποιες και κάποιοι δεν το θέλουν καθόλου. Πρόκειται ασφαλώς για μια μειοψηφία, η οποία, ωστόσο, έχει πάρει με συντονισμένα βήματα μια οργανωμένη μορφή, προσφεύγοντας πρόσφατα στο Συμβούλιο της Επικρατείας σε μια (απεγνωσμένη;) προσπάθεια να το μπλοκάρει.        

Τι υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες

στο Συμβούλιο της Επικρατείας  

 Σε σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά από την προσφυγή των αντιδρώντων στο ΣτΕ, διαβάζουμε τα εξής: «Πολίτες από όλα σχεδόν τα διαμερίσματα της χώρας καταθέσαμε στις 23 Οκτωβρίου 2020 στο Συμβούλιο της Επικρατείας αίτηση ακυρώσεως κατά των διοικητικών πράξεων με τις οποίες δημοπρατούνται συχνότητες για το δίκτυο 5G και χορηγούνται δικαιώματα χρήσης αυτών των συχνοτήτων. Η δημοπρασία θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Η προσφυγή για την αναστολή εγκατάστασης του 5G εκπροσωπείται από τον κορυφαίο πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Γεώργιο Μπάλια. Οι λόγοι για τους οποίους προσφύγαμε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έχουν να κάνουν με την προστασία της υγείας των πολιτών και του περιβάλλοντος, που απειλούνται από την εγκατάσταση και λειτουργία δικτύου 5G σε ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα».

Η πλειοψηφία των Πατρινών

το αντιμετωπίζει θετικά

Αλλά η συντριπτική πλειοψηφία δεν υιοθετείς αυτές τις  ενστάσεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της DATA RC, που έγινε πριν από δύο χρόνια οι Πατρινοί βλέπουν σε ποσοστό 85,7% θετικά την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανόμενου του επερχόμενου δικτύου 5G.

Παράλληλα, όμως, όπως προαναφέραμε, υπάρχει και μια μειοψηφία (καλή ώρα όπως οι προσφεύγοντες στο ΣτΕ) που αντιμετωπίζει με επιφυλακτικότητα, αν όχι αρνητικά, μια νομοτελειακή εξέλιξη της τεχνολογίας και κατ’ επέκταση της ζωής. Διότι περί αυτού ακριβώς πρόκειται.

Συμβαίνει συχνά το άγνωστο να φοβίζει, καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις η άγνοια είναι ο καλύτερος σύμμαχος της άρνησης. Είναι κάτι που έχουμε ζήσει στο παρελθόν αρκετές φορές στα μέρη μας, καθώς καινοτόμες δράσεις και βήματα προς το μέλλον καταπολεμήθηκαν τόσο σφοδρά, που θα έλεγε κανείς ότι «δαιμονοποιήθηκαν».

Εκτός αυτού, σε ό, τι αφορά τη σχέση μας με τις νέες τεχνολογίες, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, διαπιστώνεται μια προφανής αντίφαση.

Φροντίζουμε τα παιδιά μας από μικρή ηλικία να διαθέτουν εξελιγμένα κινητά τηλέφωνα και να μιλούν ή να ασχολούνται μ’ αυτά με τις ώρες, αλλά αντιδρούμε και ξεσηκωνόμαστε εάν κοντά στο σχολείο τους τοποθετηθεί κεραία κινητής τηλεφωνίας. Τη θεωρούμε το απόλυτο κακό, αλλά θέλουμε να έχουμε ικανοποιητικό σήμα στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις μας, εκφράζοντας τα παράπονα μας όταν αυτό χάνεται.

Κι ενώ φωνάζουμε για την ακτινοβολία που δεχόμαστε, στο σπίτι μας υπάρχει συνήθως και μια ασύρματη συσκευή σταθερής τηλεφωνικής σύνδεσης, γιατί μάς εξυπηρετεί. Όμως, αυτή κι αν θεωρείται επιβλαβής για την υγεία μας…

Πάντως, είτε το ξέρουμε αυτό είτε το αγνοούμε, γεγονός είναι ότι προτάσσουμε τη βολή μας έναντι των όποιων επιπτώσεων. Ακόμη κι αν αυτές τις υπολογίζουμε, στο τέλος νικιούνται από τη διάθεση μας να διευκολυνθούμε στην καθημερινότητα μας και να εναρμονιστούμε με το πνεύμα της εποχής.     

Μια επανάσταση που θα αποτελέσει

μέρος της καθημερινότητας μας

Το δίκτυο 5G  θα μάς προσφέρει ακόμη μεγαλύτερες ταχύτητες, δεκαπλάσιες από το 4G, επιτρέποντάς μας να κατεβάζουμε από το κινητό μας ταινίες σε δευτερόλεπτα και να ζούμε σε περιβάλλοντα εικονικής πραγματικότητας, χωρίς καμία απολύτως καθυστέρηση.

Επομένως, πρόκειται για μια πραγματική επανάσταση που θα διαφοροποιήσει θεαματικά  σε νευραλγικούς τομείς την καθημερινότητα μας, της οποίας θα γίνει σε λίγα χρόνια αναπόσπαστο μέρος.

 Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, έως το 2025 εκτιμάται ότι περίπου μία στις τρεις συνδέσεις κινητής τηλεφωνίας θα χρησιμοποιεί δίκτυα της επόμενης γενιάς, με τη διείσδυση της τεχνολογίας 5G στην Ευρώπη να υπολογίζεται στο 31%, προοπτική που μεταφράζεται σε 217 εκατομμύρια συνδέσεις.

Κατά συνέπεια, αντιλαμβανόμαστε πώς και γιατί το δίκτυο 5G θα υιοθετηθεί σταδιακά ασμένως και απ’ αυτούς που σήμερα το πολεμούν, παρ’ ότι  ήδη πορεύονται με το αντίστοιχο που θα το διαδεχθεί, το 4G.

Θέλουν δεν θέλουν, θα υποχρεωθούν να το αποδεχτούν και να συμβαδίσουν μαζί του. Δεν γίνεται διαφορετικά. Και είναι αυτός ο λόγος που οι αντιδράσεις που προκαλεί η επερχόμενη έλευση του, με το πέρασμα των χρόνων, θα ξεχαστούν. Στο απώτερο μέλλον κανείς δεν θα τις θυμάται.

Διονύσης Ζακυνθινός

(7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα