Πάτρα: “Πάγος” στην εστίαση – Η πτώση, της πτώσης, ω πτώση!

16.10.2020 / 17:27
gko-3-57

Πτώση, στην πτώση και πάλι πτώση… Το μίνι lockdown που επιβλήθηκε από την περασμένη Δευτέρα στα καταστήματα εστίασης της Πάτρας και της Αχαΐας, επηρέασε από την πρώτη μέρα κιόλας αρνητικά τον τζίρο των μαγαζιών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρο Στεργίου η εστίαση στην περιοχή σημείωσε μείωση της κίνησης στα μαγαζιά του κλάδου της τάξεως του 40%, κάτι που ήρθε να προστεθεί στο ήδη δραματικό τοπίο της μετά την καραντίνα εποχής όπου η κίνηση των καταστημάτων είναι ήδη μειωμένη κατά  50% σε σχέση με την προ κορωνοϊού εποχή.

Βάλτε λοιπόν το ποσοστό του 50% της μετά καραντίνας εποχής και αυτό του 40% του μινι lockdown και βγάλτε το συμπέρασμά σας: απομένει ένα 10% της κανονικής λειτουργίας των καταστημάτων.

«Είναι ένα ζήτημα ψυχολογίας. Από τη στιγμή που επιβάλεις τέτοια μέτρα και θέτεις ένα lockdown για τα καταστήματα του κλάδου μετά τα μεσάνυχτα, πώς περιμένεις από τον άλλο, να πάει σε ένα μαγαζί, όχι για να διασκεδάσει, αλλά για να πιει ποτό  του ή να φάει το φαγητό του».

Η «ουρά» του μίνι lockdown

Το ζητούμενο είναι αν το μίνι lockdown και οι συνέπειες του παραμείνουν ως λύση στον κλάδο της εστίασης και για τους επόμενες μήνες, ως ένας μόνιμος δηλαδή επαναλαμβανόμενος βραχνάς (όποτε έχουμε αύξηση κρουσμάτων) με αλυσιδωτές συνέπειες

Και εκτός αυτού, απομένει να δούμε αν  αυτό το 40% της πτώσης, συνεχιστεί και μετά το πράσινο φως στα καταστήματα για να μένουν ανοικτά και μετά τα μεσάνυχτα.

Όλη η εστίαση στον  «πάγο»

 «Όλη  εστίαση επηρεάστηκε αρνητικά, όχι μόνο τα νυχτερινά καταστήματα που για αυτά η απόφαση των αρχών ήταν μία οικονομική καταστροφή» τονίζει ο κ. Στεργίου.

«Τα εστιατόρια που έτσι και αλλιώς είχαν την μεγαλύτερη πτώση μετά την καραντίνα, είναι δυνατόν να μην επηρεαστούν αρνητικά όταν επιβάλεις στον άλλον να φύγει πριν από τα μεσάνυχτα;

Όσα μαγαζιά στηρίζονταν σε μικρό ή μεγάλο βαθμό στη νυχτερινή λειτουργία τους, γονάτισαν με αυτό το μίνι lockdown».

Και όλα αυτά τη στιγμή που στους υπαίθριους χώρους και στα στέκια της νεολαίας της Πάτρας, γινόταν πάρτι με μπύρες, κιθάρες, χωρίς αποστάσεις και τήρηση των μέτρων, πάρτι που κρατούσαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες.

«Η εστίαση από την πλευρά της παρόλο που από την πρώτη στιγμή φώναξε ότι το κλείσιμο των καταστημάτων μετά τα μεσάνυχτα είναι μία απόφαση που κινείται στην λάθος κατεύθυνση, την δέχτηκε και συμμορφώθηκε απόλυτα, χωρίς παραβάσεις.  Και όλα αυτά ξέροντας ότι το lockdown ίσως να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις καθώς η εστίαση λειτουργεί, άλλωστε,  με βάση την ψυχολογία και τους κανόνες της.

Και έτσι είναι αρκετά πιθανό αυτή η πτώση του που έφερε το μίνι lockdown να παραμείνει και τότε τα πράγματα για δεκάδες επαγγελματίες θα πάνε με μαθηματική ακρίβεια και με αρκετά μεγαλύτερη ταχύτητα, εκεί  που είχε φανεί από την αρχή της πανδημίας. Στο κλείσιμο των μαγαζιών και στα λουκέτα».

Τα «μαντάτα» του Σεπτεμβρίου

 Ήδη, άλλωστε, ο Σεπτέμβριος που προηγήθηκε (ο πρώτος μήνας μετά την καλοκαιρινή σεζόν όπου άπαντες επιστρέφουν στη βάση τους ήταν πτωτικός και αυτός, σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους άλλων χρόνων.

Η κίνηση στα μαγαζιά του κλάδου έπεσε κατά 30%, περίπου παρόλο που ένα σημαντικό ποσοστό των φοιτητών, είχε ξεκινήσει (από τα μέσα του περασμένου μήνα και μετά) να επιστρέφει στην Πάτρα.

Και ο χειμώνας θα είναι σίγουρα βαρύς.

  «Η νύχτα είτε με lockdown, είτε με τους κανόνες και τα μέτρα, είναι δύσκολο να αντέξει. Τα νυχτερινά μαγαζιά επί της ουσίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν με τους όρους που υπάρχουν για τον κορωνοϊό» τονίζει ο κ. Στεργίου

«Τώρα που φτάνουμε στον χειμώνα ένα σημαντικό ποσοστό των μαγαζιών του κλάδου με βάση τους κανόνες που υπάρχουν για τους εσωτερικούς χώρους, δεν θα μπορέσει να επιβιώσει». Αυτό για τους επαγγελματίες και τους εργαζόμενους του χώρου είναι πλέον δεδομένο. Το ζήτημα είναι λοιπόν ποιοι θα αντέξουν ή καλύτερα όποιοι αντέξουν…

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα