Πάτρα: Ο Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής καταγγέλλει «υγειονομική βόμβα»

22.10.2020 / 19:00
gko-23-1

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών σχετικά με την προσπάθεια Διοργάνωσης Συγκέντρωσης-Συνάθροισης από Φοιτητές του Α’ έτους του Τμήματος, σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:»

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορεί διαδικτυακά από συγκεκριμένη μειοψηφία πρωτοετών φοιτητών της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που ανήκουν κατά δήλωσή τους στην ΚΝΕ (και υποκινούνται από φοιτητές Κλινικών Ετών), κείμενο-κάλεσμα στο οποίο αναφέρονται διάφορα ζητήματα της Παιδείας (πχ Νόμος Γαβρόγλου, Νόμος Κεραμέως), καταγγέλλεται η συνεργασία Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου μας με την αγορά εργασίας καθώς επίσης και η πλειοψηφούσα φοιτητική παράταξη του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής, χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία κατηγορίας!

Εκτός όλων αυτών, το πλέον επικίνδυνο από όλα όσα αναφέρονται στο συγκεκριμένο κείμενο είναι το κάλεσμα σε συνάντηση όλου του έτους στον αμφιθεατρικό χώρο της Μαρίνας Πατρών (Θεατράκι), αύριο Παρασκευή 23/10/2020. Όπως όλοι γνωρίζουμε η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας βρίσκεται στο Επίπεδο 3 του χάρτη υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από τον COVID-19, με συγκεκριμένη δέσμη μέτρων για την προστασία και την ασφάλεια όλων μας, ένα από τα οποία είναι η απαγόρευση συνάθροισης άνω των 9 ατόμων (με μάσκες) και παράλληλη τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου.

Στο κείμενο που κυκλοφορεί καλεί η συγκεκριμένη μειοψηφία σε «άνοιγμα όλων των σχολών», αδιαφορώντας για τις αποφάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και τους ειδικούς Λοιμωξιολόγους της χώρας μας. Πως οι αυριανοί γιατροί που θα δίνουν εκείνοι της οδηγίες και τα υγειονομικά πρωτόκολλα στον γενικό πληθυσμό και θα επιθυμούν την τήρησή τους, σήμερα αδιαφορούν επιδεικτικά για την πανδημία και καλούν σε συνάντηση – συνάθροιση 200 και πλέον ατόμων;


Από την αρχή του Ακαδημαϊκού Έτους, το Πανεπιστήμιο Πατρών με απόφαση της Συγκλήτου, πραγματοποιεί εξ αποστάσεως τις διαλέξεις όλων των ετών, ενώ Εργαστήρια, Φροντιστήρια και Κλινικές Ασκήσεις διεξάγονται δια ζώσης τηρουμένων όλων των μέτρων και προτάσεων της αρμόδιας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για την πανδημία του COVID-19. Ήδη έχει ξεκινήσει στο Τμήμα Ιατρικής η δια ζώσης διδασκαλία Εργαστηριακών Ασκήσεων και Φροντιστηρίων για το Α’ έτος και γεννάται το ερώτημα, πως θα διασφαλιστεί η υγεία των φοιτητών του Α’ έτους εάν εκτεθούν στον COVID-19 στην εν λόγω συνάθροιση-συγκέντρωση;

Γιατί Μέλη ΔΕΠ και προσωπικό του Τμήματος θα πρέπει να εκτεθούν σε πιθανό κίνδυνο που μπορεί να προκύψει μετά την συγκεκριμένη «συνάντηση»; Δεν σκέφτεται αυτή η μειοψηφία, τους συμφοιτητές μας που ανήκουν στους φοιτητές που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις ή τους συμφοιτητές μας που διαμένουν με οικεία πρόσωπα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού;


Είναι απαράδεκτο στην μάχη που δίνει μια ολόκληρη χώρα, κάποιοι να “σφυρίζουν ανέμελα” και μάλιστα είναι επικίνδυνο όταν αυτοί οι κάποιοι είναι οι αυριανοί γιατροί της χώρας! Πριν ξεκινήσουν αυτό το κάλεσμα σε συνάντηση-συνάθροιση-συγκέντρωση, τις πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, μεταξύ των οποίων το κλείσιμο ακόμα και της Σχολής;


Στο κείμενο-κάλεσμα προκηρύσσονται και εκλογές ανάδειξης αντιπροσωπείας των πρωτοετών φοιτητών. Ξεκαθαρίζουμε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και προφανώς δεν αποτελεί απόφαση του Συλλόγου μας. Παράλληλα, τονίζουμε ότι ο μοναδικός νομικά κατοχυρωμένος φορέας εκπροσώπησης των φοιτητών του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών είναι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΦΙΣΠΠ), στις συνεδριάσεις του οποίου οι εν λόγω μειοψηφίες απουσιάζουν από τα τέλη Αυγούστου, αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει στο Τμήμα μας και τα ζητήματα που ανακύπτουν λόγω της έκτακτης κατάστασης.


Το κείμενο της κομματικής μειοψηφίας, που προωθείται υπογεγραμμένο δήθεν ως «Πρωτοετείς Φοιτητές Ιατρικής» καλεί 200 και πλέον φοιτητές σε συγκεκριμένο υπαίθριο δημόσιο χώρο «τηρουμένων των μέτρων», όπως αναγράφεται υποκριτικά στο κείμενο-κάλεσμα! Ξεκαθαρίζουμε ότι το εν λόγω κάλεσμα δεν έχει καμία σχέση με τον νόμιμο εκπρόσωπο των φοιτητών, τον Σύλλογο Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών (ΣΦΙΣΠΠ) και για την συγκεκριμένη συνάντηση-συγκέντρωση έχουμε ήδη ενημερώσει αρμοδίως τον Πρόεδρο του Τμήματος και επιφυλασσόμεθα να ενημερώσουμε κάθε άλλον εμπλεκόμενο φορέα καθώς η υγεία ολόκληρης της ακαδημαϊκής οικογένειας του Τμήματος Ιατρικής είναι πάνω από όλα και πάνω από όλους.
Καλούμε κάθε αρμόδιο φορέα να συμβάλλει στο να αποτραπεί η σχεδιαζόμενη υγειονομική βόμβα!».


Δήλωση Προέδρου Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών, Γηραλέα Χριστίνας:


«Το ζητούμενο στις πρωτόγνωρες αυτές καταστάσεις που βιώνουμε είναι η υγεία. Ως Σύλλογος Φοιτητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Πατρών και πολύ περισσότερο ως αυριανοί γιατροί και επιστήμονες πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό, αυτή θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο, απαγκυστρωμένοι από χρώματα και παρατάξεις.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα