Πάτρα: Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών για τα κρούσματα στα σχολεία

09.10.2020 / 6:45
dimotiko-sxoleio

Η ανακοίνωση: Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων covid 19 σε σχολεία της περιοχής μας.

Συνάδελφοι, από την πρώτη μέρα λειτουργίας των σχολείων ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών διεκδικεί μέτρα ώστε τα σχολεία μας να λειτουργούν με ασφάλεια.

Αναδείξαμε με τις ανακοινώσεις μας και τις κινητοποιήσεις μας ζητήματα όπως: ο αριθμός μαθητών ανά τάξη, την καθαριότητα των σχολείων, την ελλιπή κρατική επιχορήγηση για είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κτλ.

Τονίσαμε ότι τα πρωτόκολλα λειτουργίας των σχολείων δεν εξασφαλίζουν την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών.

Τα κρούσματα covid 19 τις τελευταίες μέρες σε σχολεία της περιοχής μας αναδεικνύουν τις ανεπάρκειες των μέτρων που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τη λειτουργία των σχολείων.

Στα σχολεία που εμφανίζεται κρούσμα δεν γίνονται τεστ ούτε στους εκπαιδευτικούς που έχουν διδάξει στο τμήμα.

Ακόμα και μετά την εμφάνιση δυο κρουσμάτων σε σχολική μονάδα αρνούνται να ικανοποιήσουν το αίτημα εκπαιδευτικών και γονέων να γίνουν τεστ στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές των τμημάτων στα οποία εμφανίστηκε κρούσμα.

Στα σχολεία δεν έγινε καμία ιχνηλάτηση ούτε καν στους μαθητές του τμήματος που εμφανίστηκε κρούσμα ούτε και στους εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε αυτό.

Η κυβέρνηση, τα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες υγείας  παίζουν με την αγωνία εκπαιδευτικών και γονέων, τους οδηγεί στην «ατομική ευθύνη» δηλαδή να πληρώσουν οι ίδιοι σε ιδιωτικά κέντρα τα τεστ.

Το αποτέλεσμα είναι οι γονείς να μη στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Η εκπαιδευτική διαδικασία διακόπτεται με ευθύνη της κυβέρνησης.

Ας αντιληφθούν λοιπόν ότι τα μέτρα και τα πρωτόκολλά τους δεν λειτουργούν.

Είναι αδιανόητο κάποιες δεκάδες τεστ να θεωρούνται κόστος. Κόστος είναι η ανασφάλεια, ο φόβος στην εκπαιδευτική κοινότητα και το γεγονός ότι και με ένα κρούσμα διαταράσσεται η λειτουργία όλου του σχολείου.

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας διεκδικεί:

  • Δωρεάν τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές που στο σχολείο τους υπάρχει επιβεβαιωμένος φορέας του ιού.
  • Διενέργεια μαζικών επαναλαμβανόμενων τεστ σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στους μαθητές, ώστε να υπάρξει άμεση παρέμβαση σε περίπτωση που χρειαστεί και να ελέγχεται η διάδοση του ιού.
  • Να οριστεί δομή υγείας όπου μαθητές και εκπαιδευτικοί θα κάνουν τεστ με ασφάλεια.
  • Ουσιαστική προστασία των συναδέλφων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
  • Εξασφάλιση όλου του απαραίτητου αριθμού μόνιμων εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων, ώστε να διασφαλίζονται οι υγειονομικοί όροι καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του σχολείου.
  • Εξασφάλιση κονδυλίων στις σχολικές επιτροπές για την επαρκή προμήθεια με το απαραίτητο υλικό (Μέσα Ατομική Προστασίας, είδη καθαρισμού, αντισηπτικά κλπ.).
  • Μείωση των μαθητών ανά τμήμα (έως 15 μαθητές στο τμήμα).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα