Πάτρα: Ο ιός ροκανίζει τα δημόσια έσοδα μαζί με τα έσοδα των καταστημάτων

21.09.2020 / 5:00
eforia

Σημαντική κάμψη σε ποσοστό σχεδόν 26%, παρουσιάζουν τα φορολογικά έσοδα για το 7μηνο του τρέχοντος έτους, σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγούμενου χρόνου. Ο λόγος, είναι φυσικά η μεγάλη πτώση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο, στον τουρισμό και την εστίαση, αλλά και οι αναστολές πληρωμών που δόθηκαν με απόφαση της κυβέρνησης, για προφανείς λόγους. Η πτώση των εσόδων από τις εισπράξεις του ΦΠΑ, είναι ενδεικτική της πορείας, που ακολουθεί φέτος η οικονομία στην πόλη της Πάτρας και συγκεκριμένα το εμπόριο και άλλοι κλάδοι, όπως ο τουρισμός και η εστίαση. Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ, οι εισπράξεις ΦΠΑ από τις εφορίες της Πάτρας, έφτασαν μέχρι και τον Ιούλιο, σε ποσό 3.291.000 ευρώ, έναντι 4.808.000 ευρώ το 2019, δηλαδή καταγράφηκε μια εισπρακτική κάμψη 31,5%. Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η μείωση του ΦΠΑ από τους επιτηδευματίες, σε ποσοστό 32,3%, από 2,7 εκ. ευρώ το 2019, σε 1,8 εκατ. ευρώ φέτος. Μείωση 25,8% καταγράφηκε και στις εισπράξεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, πάντα σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019.
ΜΕΙΩΣΗ ΚΑΙ ΧΡΕΩΝ

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι, την ίδια στιγμή, μεγάλη είναι και η μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του 2020, έναντι αυτών του περασμένου έτους, σε ποσοστό 45,4%. Αυτό το αποτέλεσμα, αποδίδεται από υπηρεσιακούς παράγοντες, στη διατήρηση της κουλτούρας πληρωμών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων και στην αυξημένη ρευστότητα που έχει επιτευχθεί στην οικονομία με τα πολλαπλά μέτρα τα οποία έλαβε η κυβέρνηση. Ωστόσο, σε έναν σημαντικό βαθμό, οφείλεται και στις αναστολές πληρωμών που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
«ΣΤΑΧΤΗ» Ο ΤΖΙΡΟΣ ΣΕ ΤΟΥΡΙΣΜΟ – ΕΣΤΙΑΣΗ

Τα παραπάνω στοιχεία «δικαιολογούνται» από την μεγάλη πτώση του τζίρου, σε κλάδους πυλώνες της οικονομίας, που αποτυπώθηκε πρόσφατα από την ΕΛΣΤΑΤ.Στον κλάδο των καταλυμάτων οι τουριστικές επιχειρήσεις της Αχαΐας ενώ το β’ τρίμηνο του 2019 είχαν 5.782.001 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών, το αντίστοιχο διάστημα του 2020 έκαναν μόλις 1 εκ. ευρώ κύκλο εργασιών. Δηλαδή κατέγραψαν μια κατάρρευση τζίρου στο πρωτοφανές 82,7%.Στην εστίαση, η μείωση του τζίρου στην Αχαΐα υπερβαίνει το 50%. Από 25.506.634 ευρώ που διακινήθηκαν το β’ τρίμηνο του 2019, φέτος η πανδημία του κορονοιού προκάλεσε κατάρρευση κύκλου εργασιών στα 12.604.294 ευρώ.Στο υπουργείο Οικονομικών δεν αποκλείουν την λήψη και νέων μέτρων στήριξης το επόμενο διάστημα, ιδιαίτερα σε περιοχές στις οποίες πλήττεται η οικονομική δραστηριότητα λόγω των στοχευμένων περιοριστικών μέτρων που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Πρόκειται, όπως διευκρινίζουν, για μέτρα στήριξης τα οποία συζητούνται σε κυβερνητικό επίπεδο στο πλαίσιο των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν ήδη ανακοινωθεί (επιστρεπτέας προκαταβολής, ενισχύσεις κ.ά.

εφ. Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα