Πάτρα: Ολοταχώς προχωρά η ανάπλαση στη βόρεια είσοδο

19.09.2020 / 12:14
Bonanos-ethniki

Ολοταχώς προχωρούν τα έργα ανάπλασης στη βόρεια είσοδο της Πάτρας, τα οποία υλοποιούνται με ευθύνη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Το έργο που έχει ξεκινήσει από τον περασμένο Ιούνιο και αναμένεται να παραδοθεί πλήρως τον Ιούνιο του 2021, έχει στόχο να αλλάξει προς το καλύτερο την όψη της εισόδου της πόλης

.Η ανάπλαση της βόρειας εισόδου της Πάτρας, προϋπολογισμού περί του 1,7 εκατομμυρίων ευρώ, εντάσσεται σε ένα γενικότερο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 8εκατομμυρίων ευρώ, που προβλέπει την ανάπλαση των εισόδων- εξόδων της Πάτρας, του Πύργου και του Αγρινίου και χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας, Χαράλαμπος Μπονάνος, η υλοποίησή του κατέστη δυνατή μετά από σημαντική επιτάχυνση των απαιτούμενων διαδικασιών το τελευταίο εξάμηνο, ενώ υπήρξαν και πολύ σημαντικές βελτιώσεις ως προς το φυσικό αντικείμενο.

Στην εθνική οδό Πατρών – Κορίνθου από το ύψος της οδού Πανεπιστημίου μέχρι το ύψος της γέφυρας του Χαράδρου, μήκους 3 χλμ περίπου, βρίσκονται σε εξέλιξη έργα πλήρους ανάπλασης, δηλαδή ανακατασκευή των πεζοδρομίων και της κεντρικής νησίδας στην υφιστάμενη διατομή καθώς και του οδοστρώματος.

 Παράλληλα, προβλέπεται η φύτευση δέντρων στο πεζοδρόμιο και ποώδους βλάστησης στην κεντρική νησίδα. Ακόμα, κατά μήκος του δρόμου θα γίνει επισκευή των φωτεινών σηματοδοτών καθώς και του ηλεκτροφωτισμού με φώτα τύπου λεντ.

ΜΕ ΑΜΕΙΩΤΟΥΣ ΡΥΘΜΟΥΣ

Οι εργασίες προχωρούν με αμείωτους ρυθμούς και όπως αναφέρει ο κ. Μπονάνος σε σύντομο χρονικό διάστημα έχει κατασκευαστεί ένα σημαντικό μέρος του έργου από τον εργολάβο, υπό την επίβλεψη των υπηρεσιών της Περιφέρειας. Πάντως, ο  αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας ζητά συγνώμη από τους διερχόμενους πολίτες για την ταλαιπωρία, που είναι προσωρινή, αλλά το έργο θα είναι μόνιμο.

Σε δεύτερη φάση θα γίνουν παρεμβάσεις στην εθνική οδό Πατρών- Πύργου στο ύψος των Ιτεών και για μήκος 500 περίπου μέτρων. «Παραλάβαμε ένα έργο που χρονολογείται από το 2017, αλλά ξεκίνησε να τρέχει με μεγάλη ταχύτητα μόλις από τον περασμένο Οκτώβριο, ενώ η οριστικοποίηση της μελέτης εφαρμογής έγινε τον Δεκέμβριο. Τους τελευταίους έξι μήνες λοιπόν, όχι μόνο επισπεύσαμε όλες τις διαδικασίες, αλλά επί της ουσίας, αλλάξαμε και την ίδια την μορφή του, προχωρώντας σε πολύ σημαντικές βελτιώσεις.

 Γιατί η Περιφέρεια πρέπει να υπακούει στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών και να σχεδιάζει έργα μακράς πνοής και όχι μόνο έργα απλής συντήρησης. Θέλουμε να αλλάξει προς το καλύτερο, η εικόνα της εισόδου της Πάτρας και να μην είναι αυτή η κατάσταση ζούγκλας», εξηγεί ο κ. Μπονάνος.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΚΑΤΣΙΦΑΡΑ

Ο ίδιος κλήθηκε να απαντήσει και στην κριτική που δέχεται από την προηγούμενη Περιφερειαρχή Αρχή Κατσιφάρα για το έργο, σύμφωνα με την οποία εγκαταλείφθηκε η δημιουργία Πάρκου Πολιτισμού και Αναψυχής στη βόρεια είσοδο της Πάτρας.

Ανέφερε επί λέξει: «Η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή πρέπει να δικαιωθεί –ίσως– στο ζήτημα των οραμάτων. Από τα οράματα όμως μέχρι την πράξη υπάρχει τεράστια απόσταση. Εμείς είμαστε άνθρωποι της πράξης και παρουσιάζουμε στους πολίτες έργα. Εμείς δεν προσχωρούμε σε μαξιμαλιστικές ιδέες που είναι ανεδαφικές. Η προηγούμενη πρόταση για το έργο, ήταν ένα «πυροτέχνημα».

 Αναλογιστείτε ότι στον σχεδιασμό εντάσσονταν οικόπεδα που δεν ήταν στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας, ενώ δεν είχαν εξασφαλιστεί τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Εάν πράγματι, η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή ήθελε να παρουσιάσει έργο, στα δέκα χρόνια θα το είχε παρουσιάσει. Συνεπώς, ας κρατήσει η παράταξη (Κατσιφάρα) τα οράματα και ας μας δικαιώσουν οι πολίτες για τα έργα μας. Εξάλλου το έργο φαίνεται, όπως και το συγκεκριμένο».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα