Πάτρα: Οι αγορές για τη νέα σχολική χρονιά ξεκίνησαν – Τι φοβούνται οι επαγγελματίες

20.09.2020 / 15:07
γκο-41-12

Η σχολική χρονιά ξεκινάει και ο Σεπτέμβρης από πλευράς αγοραστικής απόψεως είναι ο μήνας των βιβλιοπωλείων και των βιβλιοχαρτοπωλείων.

Πολλά από τα καταστήματα του είδους στηρίζουν περισσότερο ίσως ακόμα και από το 40% του ετήσιου τζίρου τους και γενικότερα ο Σεπτέμβρης είναι μία κομβική περίοδος του χρόνου για τα βιβλιοπωλεία – βιβλιοχαρτοπωλεία.

Φέτος αυτή η περίοδος είναι και ιδιαίτερη εξαιτίας των ειδικών  συνθηκών που έχει δημιουργήσει η πανδημία, με τον περιορισμό της εισόδου των πελατών για λόγους προστασίας, αφού σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να βρίσκονται πάνω από έξι καταναλωτές σε ένα κλειστό χώρο.

Το γεγονός αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και μέρες τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έχουν ξεκινήσει τις προετοιμασίες  από τα μέσα σχεδόν του Αυγούστου, σε ένα αβέβαιο κλίμα αφού για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα κανείς δεν ήξερε την ακριβή ημερομηνία που θα ξεκινήσει η σχολική χρονιά.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι τα μαγαζιά του κλάδου, έχουν κάνει τις παραγγελίες τους, έχουν γεμίσει τα ράφια τους και ήδη έχουν ξεκινήσει να υποδέχονται τον κόσμο και τους καταναλωτές, με την κίνηση τους να έχει τονωθεί από την περασμένη εβδομάδα, λίγες ημέρες πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

«Υπάρχει μία ικανοποιητική κίνηση από τον κόσμο, κυρίως από πλευράς ενδιαφέροντος που έρχεται στα μαγαζιά μας, αναζητώντας όσα τον ενδιαφέρον. Τα βιβλιοχαρτοπωλεία της Πάτρας είναι από κάθε πλευρά έτοιμα να υποδεχθούν τους γονείς και τους μαθητές τους, τηρώντας με απολυτότητα τα μέτρα που έχουν οριστεί και προστατεύοντας την δημόσια υγεία» τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου τους, Νίκος Καραπάνος.

Η τόνωση αυτή της κίνησης αναμένεται να κορυφωθεί λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα των σχολείων και οι επαγγελματίες του κλάδου ελπίζουν να κρατήσει για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, με τη ζήτηση να είναι αυξημένη, έτσι ώστε να μπορέσουν να καλύψουν ζημίες μιας χρονιάς που και για τα καταστήματα του είδους ήταν αρκετά πτωτική.

Κατά συνέπεια δεν υπάρχουν για την ώρα στοιχεία για συγκρίσιμα μεγέθη με την περασμένη χρονιά για να δούμε αν και κατά πόσο επηρέασε η πανδημία την κατανάλωση των σχολικών ειδών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο όμως του συλλόγου, είναι δεδομένο ότι ο τζίρος των καταστημάτων θα είναι μικρότερος σε σύγκριση με τις περασμένες χρονιές αφού μόνο και μόνο το μέτρο με τον περιορισμό των καταναλωτών εντός του καταστήματος, θα λειτουργήσει ανασταλτικά για τα μαγαζιά.

«Είναι λογικό ο τζίρος να μειωθεί εξαιτίας του περιορισμού των πελατών. Εμείς φυσικά είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε το μέτρο, αλλά ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι θα μας στοιχίσει» τονίζει ο κ. Καραπάνος και προσθέτει:

«Κάθε χρόνο τέτοια περίοδο τα μαγαζιά μας γεμίζουν από κόσμο, έχουν τουλάχιστον από δέκα πελάτες και πάνω και τρέχουμε για να τους εξυπηρετήσουμε. Φέτος ο κόσμος αυτός δεν θα μπορεί να μπει μέσα στα μαγαζιά μας και θα περιμένει στην ουρά.

Έτσι, φαινομενικά μπορεί φέτος να δείχνουμε ότι θα έχουμε κόσμο, όμως είναι δεδομένο ότι κάποιοι από τους πελάτες δεν θα περιμένουν. Εμείς ζητάμε από τον κόσμο να δείξει κατανόηση και να κάνει λίγο υπομονή, στηρίζοντας τα μαγαζιά του κλάδου μας και κατ’ επέκταση την τοπική οικονομία.

 Άλλωστε, θα αξίζει τον κόπο αφού η ποιότητα των ειδών που έχουμε στα μαγαζιά μας είναι υψηλή και σίγουρα καλύτερα από αυτή που βρίσκει κάποιος στα πολυκαταστήματα».

Σε ότι αφορά την ζήτηση και τις τιμές των σχολικών ειδών, σύμφωνα με τον κ. Καραπάνο, αυτό που διακρίνει κανείς στα βιβλιοπωλεία, κάνοντας μια μίνι έρευνα αγοράς, είναι η σταθερότητα στις τιμές.

«Κατά την άποψη μου οι τιμές στα σχολικά είδη είναι στο ίδιο επίπεδο με πέρυσι, ενώ σε ορισμένα μάλιστα προϊόντα υπάρχει και μείωση». Το μόνο είδος στα βιβλιοπωλεία στο οποίο μπορεί να βρει κάποιος μια αυξητική τάση είναι στα ξενόγλωσσα βιβλία και αυτό δεν έχει να κάνει με τα μαγαζιά, αλλά με τους εκδοτικούς οίκους.

Όμως ακόμα και εκεί η αύξηση αυτή έχει να κάνει κυρίως με  λεπτά ή το πολύ με ένα ευρώ. Έτσι και αλλιώς τα ξενόγλωσσα βιβλία είναι από τα πιο ακριβά είδη σε όλο αυτό το πακέτο που χρειάζεται να αγοράσει μία μέση οικογένεια για τα παιδιά τους, με τις τιμές να ξεκινούν από τα 40 και 50 ευρώ και να φτάνουν τα 80 και τα 90 ή και παραπάνω ανάλογα με τη γλώσσα και το επίπεδο.

Οι τσάντες που είναι και αυτό ένα είδος που έχει ζήτηση και θεωρείται από τα ακριβά στο όλο πακέτο των σχολικών, έχουν μία σταθερή τιμή. «Μια καλή τσάντα ξεκινάει από τα 25 με 30 ευρώ και από εκεί και πέρα ανάλογα με την ποιότητα που ζητάει ο πελάτης υπάρχουν σχολικές τσάντες με 70 και 80 ευρώ» τονίζει ο κ. Καραπάνος, διευκρινίζοντας ότι πιο ακριβές είναι αυτές που απευθύνονται στους μαθητές του δημοτικού, κυρίως λόγω του μεγέθους τους.

Ωστόσο, μέχρι ώρας, η ζήτηση στις σχολικές τσάντες δεν είναι αναμενόμενη, υπάρχει μία μικρή πτώση, με πολλές οικογένειες να επιλέγουν να βγει η χρονιά με την περσινή που άλλωστε τα παιδιά δεν την χρησιμοποίησαν και τόσο εξαιτίας της καραντίνας.

Ένα ακόμα ερωτηματικό που θα απαντηθεί στην πορεία έχει να κάνει με το μέσο όρο των χρημάτων που θα χρειαστεί μία οικογένεια, παράδειγμα με δύο παιδιά, για να καλύψει τα έξοδο των σχολικών ειδών.

«Αυτό θα εξαρτηθεί από τι θα ζητήσουν τα σχολεία από τους μαθητές τους. Αν δηλαδή ζητήσουν την αγορά ενός λεξικού, όπως κάνουν συνήθως ή την αγορά των γεωμετρικών οργάνων ή διάφορα άλλα που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και το μάθημα τους.

Σίγουρα πάντως σε ορισμένα είδη τη φετινή χρονιά λόγω του κορωνοϊού θα ζητηθεί από τους μαθητές να τα αγοράσουν, όπως για παράδειγμα ο μαρκαδόρος στον πίνακα που κάθε παιδί πλέον θα έχει τον δικό του, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος διασποράς.

Όμως σε γενικές γραμμές για τα απολύτως βασικά σχολικά είδη (τετράδια, μολύβια, στυλό κτλ) το σύνολο της τιμής δεν ξεπερνάει τα 10 με 12 ευρώ για κάθε παιδί».

Κ.Α.

(για την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα