Πάτρα: Η διασπορά θα κρίνει την πανδημία – Κριτήριο και όπλο για τον περιορισμό της τα τεστ

13.08.2020 / 17:35
γκο 27

«Καμπανάκι» κινδύνου κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών και η πρόεδρός του Άννα Μαστοράκου, εν όψει ενός νέου κύματος του κορωνοϊού που αυτή τη φορά ίσως να είναι πιο επιθετικό, με την διασπορά να μην μπορεί να περιοριστεί.

Σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου το νέο αυτό κύμα της επιδημίας δεν έχει έρθει ακόμα, όμως ο κίνδυνος είναι πιο ορατός από ποτέ και ο μόνος τρόπος για να το αποφύγουμε είναι να σταματήσουμε να είμαστε χαλαροί απέναντι στον κορωνοϊό και να τηρούμε στο απόλυτο τα μέτρα.

«Ο δείκτης R που αποτυπώνει την πορεία του ιού ήταν στο 0,4 πριν σταματήσει η καραντίνα. Πλέον έχει φτάσει στο 1. Καταλαβαίνετε ότι υπάρχει μία αυξητική τάση. Αυτή τη στιγμή θα έλεγα ότι είμαστε στο μεταίχμιο ενός νέου κύματος.

Αν ο δείκτης ξεπεράσει το 1 τότε θα μιλάμε για την έλευση ενός νέου κύματος επιδημίας που θα είναι πιο επιθετική και θα μπορεί να εξαπλώσει τον ιό, με ό, ι αυτό μπορεί να σημαίνει για την δημόσια υγεία».

Όπως τονίζει η κ. Μαστοράκου χρειάζεται να είμαστε σε εγρήγορση και σε επιφυλακή ως πολίτες, φορώντας την μάσκα, τηρώντας τις αποστάσεις ασφαλείας και αποφεύγοντας τους συνωστισμούς και τις συναθροίσεις.

Η χαλαρότητα, σύμφωνα με την πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, είναι η κυρία αιτία της αύξησης των κρουσμάτων και σε αυτή οφείλεται η διασπορά και όχι τόσο στον τουρισμό.

«Ο ρόλος του τουρισμού στα κρούσματα δεν είναι ο κυρίαρχος. Σίγουρα οι επισκέπτες και οι τουρίστες αποτέλεσαν μία εστία διασποράς σε ορισμένες περιπτώσεις στην κοινότητα.  αλλά ακόμα και αυτή οφείλεται στην χαλαρότητα που έδειξαν οι Έλληνες και στη μη τήρηση των μέτρων. Σας θυμίζω τους γάμους, τα πανηγύρια, τα beach party, συναθροίσεις από τις οποίες είναι σίγουρο ότι προήλθαν αρκετά από τα κρούσματα που μαθαίνουμε τις τελευταίες ημέρες. Αρκετοί πίστεψαν ότι παύοντας την καραντίνα είχαμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Τα πράγματα όμως δεν ήταν έτσι και αυτό το διαπιστώνουμε τώρα».

Περισσότερα τεστ, μεγαλύτερη ετοιμότητα

Το θετικό σε σύγκριση με την κατάσταση που υπήρχε πριν από την καραντίνα και το πρώτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με την κ. Μαστοράκου, είναι ότι πλέον έχουμε την δυνατότητα και κάνουμε περισσότερα τεστ μοριακών ελέγχων.

Περισσότερα τεστ σημαίνουν μεγαλύτερη ετοιμότητα.

«Έχουμε μια καλύτερη διαδικασία στον περιορισμό του ιού, μέσω της αύξησης των τεστ. Αυτό είναι γεγονός. Για αυτό θα έλεγε ότι δεν μας πειράζει τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίζονται καθημερινά, αρκεί να έχουμε πετύχει τον περιορισμό. Αυτό που θα μετρήσει στη μάχη που δίνουμε πλέον με τον κορωνοϊό δεν είναι ο αριθμός των κρουσμάτων, αλλά ο βαθμός της διασποράς.

Αν χάσουμε τον περιορισμό και μας ξεφύγει ο βαθμός της διασποράς του ιού, τότε το δεύτερο κύμα της επιδημίας είναι αναπόφευκτο».

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά με τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν για τον κίνδυνο ενός δεύτερου κύματος με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την καθημερινότητα και τις ζωές μας, υπάρχουν και αυτοί που δεν βάζουν όπως φαίνεται μυαλό.

Τα ελληνικά απίστευτα!

Τις τελευταίες ημέρες ολοένα και πληθαίνουν κλήσεις που δέχονται οι ιδιώτες γιατροί από πολίτες που ζητούν ιατρικές γνωματεύσεις για να μην φορούν τη μάσκα στους εσωτερικούς χώρους και να μην πληρώνουν το πρόστιμο που ορίζεται.

«Ισχύει δυστυχώς αυτό και δείχνει την άγνοια κινδύνου που έχει ο κόσμος και ότι πολλοί δεν έχουν την διάθεση να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Αρκετοί συνάδελφοι και εγώ προσωπικά δεχτήκαμε οχλήσεις από συμπολίτες που ζητούν μία γνωμάτευση ότι δεν μπορούν να φορούν τη μάσκα.

Μάλιστα ορισμένοι από αυτούς που το ζήτησαν είναι στις ευπαθείς ομάδες και αντιμετωπίζουν κατά συνέπεια ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο. Ως σύλλογος ζητήσαμε από τα μέλη μας να δίνουν τέτοιες γνωματεύσεις μόνο κάτω από αυστηρά κριτήρια, με απόλυτα επιστημονική τεκμηρίωση, όταν θεωρούν ότι πράγματι είναι αναγκαίες.

Ο νόμος άλλωστε είναι σαφής και εξαιρεί από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας μόνο δύο περιπτώσεις: Όσους αποδεδειγμένα ιατρικά αντιμετωπίζουν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και όσα παιδιά είναι από τριών ετών και κάτω».

Τέλος, σε ότι αφορά την πορεία του ιού στην περιοχή μας η κ. Μαστοράκου τονίζει ότι σε αντίθεση με άλλα μέρη της χώρας κατορθώσαμε και συγκροτήσαμε τον ιό, μετά τα νέα κρούσματα, με αποτέλεσμα πλέον να υπάρχει μία σταθερότητα.

«Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι πρέπει να εφησυχάσουμε. Ο ιός είναι εδώ και μεταδίδεται εύκολα, ανατρέποντας από στιγμή σε στιγμή τα πάντα. Αρκεί ένα συμβάν, όπως φάνηκε και στις περιοχές  της χώρας που αντιμετωπίζουν αύξηση των κρουσμάτων. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από όλους μας και αυτό θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα