Πάτρα: Η αγορά έχασε την ελπίδα της – Το άνοιγμα των συνόρων, τα κρούσματα και ο “άγριος” χειμώνας που έρχεται

07.08.2020 / 17:28
ÓÔÉÃÌÉÏÔÕÐÁ  ÁÐÏ ÔÁ ÊËÅÉÓÔÁ ÌÁÃÁÆÉÁ ÓÔÏ ÌÏÍÁÓÔÇÑÁÊÉ

Η αύξηση των κρουσμάτων, τόσο στην Αχαΐα, όσο και γενικότερα στην Ελλάδα, έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για την οικονομία και την αγορά.

Έρχεται στην στροφή της κρίσης, εκεί που η επιχειρηματικότητα ετοιμαζόταν για να κάνει έrestart από τον Σεπτέμβριο , βάζοντας τις βάσεις για να ξεφύγει τους επόμενους μήνες από το καθεστώς του φόβου, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη έλευση του πολυπόθητου εμβολίου κατά του κορωνοϊού, στις αρχές του 2021, σύμφωνα με τις αισιόδοξες προβλέψεις των ειδικών.

Πλέον όλα αυτά πάνε πίσω και εφόσον το κύμα των κρουσμάτων αυξηθεί το restart της επιχειρηματικότητας αναβάλλεται, σε μία αγορά που ήδη είναι τσακισμένη από τον κορωνοϊό και τις επιπτώσεις του.

Lockout δύσκολα θα έχουμε πάλι – προφανώς γιατί το δημόσιο ταμείο και η οικονομία δεν το αντέχουν- όμως αυτό δεν βελτιώνει τα πράγματα για τους επαγγελματίες και τους παράγοντες της αγοράς.

Η πορεία των πραγμάτων έχει δείξει μέχρι ώρας τούτο:  Όσο αυξάνονται τα κρούσματα και μεγαλώνει ο φόβος της επιδημίας, τόσο βαθαίνει το πηγάδι της κρίσης στο οποίο έτσι και αλλιώς έχουν βουτήξει χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, περιμένοντας τη στιγμή που θα δούνε λίγο φως στην άκρη του τούνελ.

Το ερώτημα  για την πραγματική αγορά που πλέον βλέπει την απειλή ενός νέου κύματος επιδημίας να έρχεται, είναι αν άξιζε να μπούμε στην διαδικασία ενός ρίσκου, ανοίγοντας τα σύνορά μας για να στηρίξουμε με αυτόν τον τρόπο τον βραχίονα της εθνικής μας οικονομίας, τον τουρισμό. Τη στιγμή μάλιστα που τα ξενοδοχεία της περιοχής μας, αλλά και γενικότερα της χώρας είναι σχεδόν άδεια από τουρίστες.

 Στεργίου: Προσπαθήσαμε να σώσουμε τον τουρισμό, βάζοντας σε κίνδυνο δεκάδες κλάδους

«Είναι ένα σημαντικό ερώτημα αυτό» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου. «Όπως αποδεικνύεται στην πράξη το άνοιγμα των συνόρων δεν έπρεπε να γίνει τουλάχιστο όχι με αυτόν τον τρόπο. Προσπαθήσαμε να σώσουμε τον τουρισμό, βάζοντας σε κίνδυνο δεκάδες κλάδους της οικονομίας που το διάστημα της καραντίνας υπέφεραν και πλέον βλέπουν το πράγμα να ξαναγυρίζει εκεί που άρχισε.

Σίγουρα, όμως, η αύξηση των κρουσμάτων και η απειλή ενός νέου κύματος επιδημίας δεν έχει να κάνει μόνο με τους τουρίστες. Ήταν και είναι θέμα ατομική μας ευθύνης. Η εστίαση για ακόμα μία φορά κλήθηκε να βγάλει το φίδι από την τρύπα και στην ουσία πληρώνει τη νύφη».

Κώστας Ζαφειρόπουλος: Θυσιάσαμε τις επιχειρήσεις μας, βάλαμε σε ανεργία  τους εργαζόμενους μας. Και όλα αυτά γιατί;

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κώστας Ζαφειρόπουλος. «Το άνοιγμα των συνόρων ήταν λάθος εκτίμηση. Θυσιάσαμε τις επιχειρήσεις μας, στερήσαμε πράγματα από τις οικογένειες μας, βάλαμε σε καθεστώς ανεργίας τους εργαζόμενους μας, κλείνοντας για δύο μήνες τα μαγαζιά μας και όλα αυτά γιατί;

Για να βρεθούμε και πάλι στο σημείο μηδέν και να ζούμε με τον φόβο ενός νέου κύματος επιδημίας τη στιγμή που η αγορά έχει ήδη τσακιστεί από το χτύπημα του κορωνοϊού,  με τη βοήθεια του κράτους να είναι σχεδόν αμελητέα».

 Ο φόβος του νέου «κύματος» του κορωνοϊού

 Το διαφαινόμενο νέο κύμα επιδημίας που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει ήδη χειροτερέψει την κατάσταση στην αγορά και στα μαγαζιά της Πάτρας. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις του Εμπορικού Συλλόγου η κίνηση στις  καλοκαιρινές εκπτώσεις είναι υποτονική και αρκετά κάτω από την περσινή περίοδο που ήταν επίσης μειωμένη.

Στην εστίαση τα πράγματα δεν είναι καθόλου καλύτερα. Η πτώση στην κίνηση των καταστημάτων έχει πλέον παγιωθεί στο 50% κάτω από την κατάσταση που υπήρχε πριν από την καραντίνα. Πτώση που αφορά όλες τις μορφές της εστίασης από τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα έως και τα μπαρ με τα καφέ.

Τα νέα μέτρα και η υποχρεωτική μάσκα στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων λιανικού εμπορίου, αλλά και η κατάργηση των όρθιων στα μαγαζιά της εστίασης, θα κάνουν σίγουρα ακόμα χειρότερα πράγματα, με τον Αύγουστο να έχει μπει ήδη με αρκετά κακές προοπτικές.

Ο φόβος για τη συμπεριφορά των φοιτητών και τον οικονομικό «ντόμινο»

Όμως ο φόβος του νέου κύματος της επιδημίας επηρεάζει αρνητικά την αγορά και για τον Σεπτέμβριο, με τον χειμώνα που έρχεται να εκτιμάται ότι θα είναι ίσως ακόμα πιο δύσκολος από τα πρώτα χρόνια της οικονομικής κρίσης.

Ειδικότερα, στην Πάτρα, η αμφίβολη έλευση των φοιτητών εν όψει ενός νέου κύματος κρουσμάτων, μεγαλώνει ακόμα το κλίμα της αβεβαιότητας στην αγορά.

Από τη στιγμή που τα κρούσματα αυξάνονται κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με το Πανεπιστήμιο και τον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων του. Αν παγιωθεί τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά η on line και η εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση των μαθημάτων, εξαιτίας του φόβου του κορωνοϊού, αυτό θα σημαίνει για τους σπουδαστές ότι δεν θα χρειαστεί η διαμονή τους στην αχαϊκή πρωτεύουσα.

Κάτι τέτοιο θα δημιουργήσει ένα ντόμινο αρνητικών επιπτώσεων σε δεκάδες κλάδους της αγοράς της Πάτρας, από την κτηματομεσιτική αγορά έως την εστίαση και από την εστίαση έως το εμπόριο.

«Σκάνε» ακάλυπτες επιταγές

Οι εκτιμήσεις λοιπόν των παραγόντων της αγοράς είναι κάτι παραπάνω από δυσοίωνες, με τους εμπόρους να μιλούν για μικρές βόμβες που θα σκάνε μία – μία, όπως ήδη έχουν ξεκινήσει να σκάνε ακάλυπτες επιταγές, πριν από την αύξηση των κρουσμάτων, ακόμα και σε επαγγελματίες που έχουν μία μακριά διαδρομή στον χώρο τους και μεγάλο πελατολόγιο.

Οι δε εστιάτορες σκέφτονται σοβαρά πλέον το κλείσιμο των επιχειρήσεων τους , έστω και προσωρινά , για λίγους μήνες, εν όψει του ερχόμενου χειμώνα, έχοντας και ένα ακόμα μειονέκτημα   όταν θα κλείσουν οι εξωτερικοί χώροι, με το κρύο και τις βροχές.

Βλέπετε υπάρχουν και οι υγειονομικοί κανόνες για τους εσωτερικούς χώρους που όπως όλα δείχνουν θα είναι μέχρι τότε σε ισχύ, αν δεν έχουν γίνει ακόμα πιο αυστηροί. «Μαγαζί με είκοσι άτομα  πελάτες εκ περιτροπής, δεν μπορείς να κρατήσεις όσο μείωση και προσωπικού να κάνεις» μας έλεγε ένας επαγγελματίας του κλάδου.

 

 Καταστροφική η χρονιά για τους ξενοδόχους

Η χρονιά είναι καταστροφική για τα ξενοδοχεία και τον τουρισμό, σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

Στα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας και σε ένα μεγάλο βαθμό και της Ηλείας η πληρότητα των κρατήσεων έως τα τέλη του Ιουλίου,  είναι ζήτημα αν άγγιζε το 35%. Στο ίδιο ποσοστό κυμαίνεται και η πληρότητα για τα καταλύματα της Αιγιαλείας.

Η αύξηση των κρουσμάτων έσβησε κάθε ελπίδα των ξενοδόχων για μία μικρή έστω τόνωση της τουριστικής κίνησης τον Αύγουστο.

«Βατερλώ» και στον Άραξο

Στο αεροδρόμιο του Αράξου, έχοντας ήδη κλείσει ένας μήνας από το ξεκίνημα των πτήσεων από το εξωτερικό, πέρασαν τις πύλες του μόλις 8.000 τουρίστες, σε μία περίοδο του καλοκαιριού που τα περασμένα χρόνια τα αεροπλάνα έφταναν το ένα μετά το άλλο γεμάτα από διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Φέτος οι Γερμανοί σώζουν κάπως τα προσχήματα, ενώ απουσιάζουν Ρώσοι, Ουκρανοί, Πολωνοί, ενώ όσες αγορές φέρνουν τουρίστες στον Άραξο, έρχονται σχεδόν με το σταγονόμετρο.

Ταυτόχρονα, κατά την διάρκεια του Ιουλίου, πέρα από τις αφίξεις  μεσολάβησαν και αρκετές ακυρώσεις πτήσεων. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Γιώργο Γκουβίτσα τα πράγματα έτσι θα κυλήσουν και τον Αύγουστο στο αεροδρόμιο.

Ο τουρισμός με λίγα λόγια δεν θα προσφέρει και πολλά πράγματα αυτή την καλοκαιρινή σεζόν στην αγορά. Γεννάται, οπότε, το εξής ερώτημα: Μήπως βιαστήκαμε να ανοίξουμε τα σύνορα μας;

Τελώνης: Το άνοιγμα των συνόρων έπρεπε να γίνει

Σύμφωνα με τον Γιώργο Τελώνη που εκφράζει μία αντίθετη άποψη για το όλο θέμα το άνοιγμα των συνόρων έπρεπε να γίνει.

«Δεν θα ήταν δυνατόν η Ελλάδα να είναι η μοναδική χώρα που θα είχε κλειστά τα σύνορά της τη στιγμή μάλιστα που τα έχει πάει τόσο καλά στον υγειονομικό τομέα. Τα μέτρα άλλωστε που εφαρμόζουμε στις πύλες εισόδου,  είναι πρωτοπόρα και μοναδικά στην Ευρώπη.

Άλλωστε,  για αυτό και τα κρούσματα δεν είναι εισαγόμενα και αφορούν την εσωτερική κοινότητα. Η αύξηση των κρουσμάτων, κατά την προσωπική μου άποψη και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν στη διάθεση μας, δεν έχει να κάνει με τον τουρισμό, αλλά έχει να κάνει με την ατομική αρχική ευθύνη μας και στη συνέχεια με τη συλλογική μας.

Το να έχουμε ατομική ευθύνη, χωρίς να έχουμε συλλογική, δημιουργώντας συναθροίσεις και συνωστισμούς έχει αυτά τα αποτελέσματα. Θα πρέπει να αναλάβουμε έτσι και τη δική μας ευθύνη, αλλά και τη συλλογική ευθύνη και τότε πιστεύω ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα. Χρειάζεται όμως προσοχή από όλους μας».

Εξάλλου, σύμφωνα με παράγοντες του τουριστικού κλάδου το άνοιγμα των συνόρων έπρεπε να γίνει, όχι μόνο για να στηριχθεί ο τουρισμός, αλλά για να μπουν οι βάσεις για το καλοκαίρι του 2021, τότε που εφόσον θα έχει βρεθεί το εμβόλιο, η τουριστική κίνηση στην Ελλάδα με βάση τις εκτιμήσεις θα φτάσει στο ζενίθ της.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα