Πάτρα: Βρήκαν τον μπελά τους όσοι ζουν δίπλα από σκάλες- Το χειμώνα έρχονται τα… γιαπιά

09.10.2020 / 11:34
P719TMig

Του Φάνη Βγενόπουλου

Τα μπαρ κλείνουν τα μεσάνυχτα στην Πάτρα, λόγω κορωνοϊού που έχει χτυπήσει κόκκινο στην Αχαΐα, και ο κόσμος βγαίνει στις πλατείες και στις σκάλες για να διασκεδάσει μέχρι το πρωί. Ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς μάσκες και χωρίς αποστάσεις, με μια μπύρα στο χέρι ή και χωρίς, εκατοντάδες νέοι συνωστίζονται μετατρέποντας τους χώρους αυτούς σε υγειονομικές βόμβες κορωνοϊού.

Το έργο αυτό το έχουμε ξαναδεί στην Πάτρα, μετά την καραντίνα, με τους νέους, που «βράζει» το αίμα τους, να ξενυχτούν αγνοώντας κάθε οδηγία από τους γιατρούς.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, επειδή τα περίπτερα και τα μίνι μάρκετ κλείνουν και αυτά τα μεσάνυχτα, έχουν εμφανιστεί και διάφοροι μικροπωλητές, οι οποίοι ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες και πωλούν αλκοόλ στους πιτσιρικάδες για να βγάλουν το νυχτοκάματο.

Και έτσι το γλέντι συνεχίζεται μέχρι το πρωί…

Από τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης, λοιπόν, οπότε και επιβλήθηκε το μίνι lockdown από την κυβέρνηση στην Αχαΐα, έχουμε δει να γεμίζουν ασφυκτικά και τα 193 σκαλιά της Αγίου Νικολάου, έχουμε δει κόσμο στις σκάλες της Γεροκωστοπούλου, της Πατρέως, να στοιβάζεται σα τις σαρδέλες.

Αυτά βλέπουν και οι καταστηματάρχες εστίασης της Πάτρας, και τραβούν τα μαλλιά τους.

«ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΕΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ»

«Έχουμε μείνει με το στόμα ανοιχτό, με τα όσα συμβαίνουν» λέει στον «Κ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Σπύρος Στεργίου και συνεχίζει: «Το μόνο που κατάφερε η κυβέρνηση με την απόφαση να κλείνουν τα μαγαζιά τα μεσάνυχτα, ήταν να βγάλει τους νέους στις πλατείες και στις σκάλες της Πάτρας, όπου συνεχίζουν το πάρτι, χωρίς μάσκες, χωρίς αποστάσεις, χωρίς να μπορούν να πλύνουν τα χέρια τους. Αυτό που συμβαίνει στην Πάτρα, είναι ότι έχουν δημιουργηθεί ανεξέλεγκτες υγειονομικές βόμβες με αυτές τις μεγάλες συρροές και από εκεί θα υπάρξει πρόβλημα».

Και η Αστυνομία; Μπορεί να παρέμβει σε ένα πλήθος εκατοντάδων νεαρών και να τους διώξει, εφαρμόζοντας το νόμο που προβλέπει συναθροίσεις μέχρι εννέα ατόμων;

Σύμφωνα με τον Σπύρο Στεργίου, η θέση της Αστυνομίας είναι δύσκολη και οι καταστηματάρχες την κατανοούν.

«Δεν είναι λύση η παρέμβαση της Αστυνομίας σε ένα τόσο μεγάλο πλήθος. Η μόνη λύση είναι να μας επιτρέψουν να ξανά ανοίξουμε τα μαγαζιά μας και να έρθει εκεί ο κόσμος να διασκεδάσει με ασφάλεια, αφού εμείς τηρούμε όλους τους υγειονομικούς όρους», αναφέρει ο Σπύρος Στεργίου.

ΜΑΡΤΥΡΙΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΜΕΝΟΥΝ ΤΡΙΓΥΡΩ

Βέβαια, δεν είναι μόνο οι καταστηματάρχες που «πληρώνουν τη νύφη» σε αυτή την κατάσταση. Αυτοί που έχουν μαρτυρήσει, είναι όσοι μένουν δίπλα από τις σκάλες και τις πλατείες του κέντρου, οι οποίοι έχουν χάσει τον ύπνο τους, από την οχλαγωγία, και το πρωί πρέπει να πάνε να βγάλουν το μεροκάματο.

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΤΑ …ΓΙΑΠΙΑ

Ωστόσο, τώρα που ο καιρός φθινοπωριάζει και αρχίζουν οι βροχές, που θα πάει όλος αυτός ο κόσμος τα βράδια;

Σε οικοδομές, αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια, απαντά ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταστηματαρχών. Εκεί θα μεταφερθούν και θα δημιουργηθούν μικρές και διάσπαρτες εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.

ΘΕΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Και όσο θα συμβαίνουν αυτά, γιατί κανείς δεν ξέρει εάν τα μέτρα τα εφαρμοστούν μέχρι τις 12 του μήνα ή εάν θα συνεχιστούν, που είναι και το πιθανότερο αφού τα κρούσματα δεν μειώνονται στην περιοχή, οι καταστηματάρχες θα είναι θεατές στην οικονομική τους καταστροφή.

«Για τον κλάδο το κλείσιμο των καταστημάτων τα μεσάνυχτα, είναι το τελειωτικό χτύπημα. Η κίνηση ήδη έχει πέσει, τουλάχιστον κατά 30%, αφού ο κόσμος δεν θέλει να βγει όταν ξέρει ότι στις 11.30 το βράδυ θα του φέρουν το λογαριασμό και στις 12 θα πρέπει να έχει φύγει από το μαγαζί», λέει ο Σπύρος Στεργίου, ο οποίος προτείνει ως λύση να αλλάξει το ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.

«Έχουμε πει όλα τα εμπορικά και τα πολυκαταστήματα να λειτουργούν από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα. Μόνο έτσι θα μένει χρόνος στους εργαζόμενους και στους πελάτες να ξεκουραστούν και μετά να βγουν για φαγητό ή για ποτό και στις 12 τα μεσάνυχτα να γυρίσουν σπίτι», εξηγεί ο πρόεδρος των μαγαζιών της εστίασης.

Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν θέλουν ούτε να το ακούσουν οι έμποροι της Πάτρας, αφού λένε ότι, η αλλαγή του ωραρίου θα έδινε στις πολυεθνικές αλυσίδες ελεύθερο πεδίο και θα δημιουργούσε αθέμιτο ανταγωνισμό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα περάσουμε ένα δύσκολο χειμώνα…

(εφ. Κόσμος)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα