Πάτρα: Έναρξη της σχολικής χρονιάς με κενά και «στρίμωγμα» στα σχολεία

13.09.2020 / 8:56
peletidhs-petropoulos

«Την Δευτέρα, σε όλα τα σχολεία του Δήμου μας, θα ακουστεί το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς. Τα σχολεία θα ζωντανέψουν από τις φωνές των παιδιών μας, που θα κατακλύσουν τα προαύλια και τις αίθουσες τους» τόνισε ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.
«Δυστυχώς όμως η νέα σχολική χρονιά θα είναι διαφορετική από τις προηγούμενες γιατί, με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, ξεκινά με συσσωρευμένα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά μέτρα υγειονομικής προστασίας για τα παιδιά μας και τους εκπαιδευτικούς. Στην Πάτρα έχουμε 264 σχολεία και οι 30.000 περίπου μαθητές καλούνται να κάνουν μάθημα στοιβαγμένοι σε τμήματα των 20 και 25 ατόμων».

ΚΕΝΕΣ ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΛΙΓΟΤΕΡΕΣΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ

Τα σχολεία ανοίγουν σε συνθήκες πανδημίας με κενές θέσεις εκπαιδευτικών που ξεπερνούν τις 150 στην Αχαΐα. Με μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό καθαριότητας που φέτος, παρά την πίεση της Δημοτικής Αρχής προς τον αρμόδιο υπουργό και την κυβέρνηση, εγκρίθηκαν 13 λιγότερες συμβασιούχες σχολικές καθαρίστριες σεσχέση με πέρυσι, δηλαδή φέτος θα εργάζονται 177 (εκ των οποίων οι 59 με μειωμένο ωράριο) από 195 που εργάζονταν τα προηγούμενα χρόνια.«Παρότι υπήρχε χρόνος από την άνοιξη να προκηρύξει τον διαγωνισμό για τις προσλήψεις των καθαριστριών, φθάσαμε ως και σήμερα για να οριστικοποιηθούν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, να τοποθετηθούν οι καθαρίστριες στις θέσεις τους και τρέχουν τελευταία στιγμή να καθαρίσουν τα σχολεία.
Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση απέρριψε, λόγω «κόστους» και «δημοσιονομικού βάρους», τα δίκαια αιτήματα της Δημοτικής Αρχής, των Σωματείων, των Ομοσπονδιών, των Γονέων για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών μας αντιμετωπίζονται ως κόστος από τις κυβερνήσεις, χθεσινές και σημερινές» τόνισε ο κ. Πελετίδης.
«Χαρακτηριστικά στον Δήμο μας για την συντήρηση και τον εκσυγχρονισμό των σχολικών μονάδων δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό 670 χιλιάδες ευρώ ετησίως, δηλαδή ψίχουλα. Σε μια προσπάθεια να καλυφθούν στο μέτρο του δυνατού τα κενά που προκαλεί η υποχρηματοδότηση, ο Δήμος μας διαθέτει ετησίως από το ταμείο του, από χρήματα δηλαδή που συγκεντρώνονται μέσω της δημοτικής φορολογίας, ποσό πάνω από 800.000 ευρώ, προκειμένου να καλύπτονται οι πιο καίριες ανάγκες των σχολείων».

ΕΠΙΣΚΕΥΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

«Με την ακούραστη προσφορά του προσωπικού του Δήμου, έχει πραγματοποιηθεί πολύ σημαντικός αριθμός παρεμβάσεων στα σχολικά συγκροτήματα. Όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και την φετινή χρονιά έχουμε καταφέρει να επισκευάσουμε και να ανακαινίσουμε πλήρως 150 σχολεία» τόνισε ο αντιδήμαρχος Παιδείας και Αθλητισμού Τάκης Πετρόπουλος.
Συγκεκριμένα, εργασίες ανακαίνισης αυτήν την περίοδο,γίνονται από τους εργαζόμενους της Αυτεπιστασίας, στα εξής σχολεία:
•20ο Δημοτικό Αρόης
•18ο Γυμνάσιο στην Αρόη
•Δημοτικό Σχολείο Βραχνεΐκων
•22ο Δημοτικό Λεύκας
•Νηπιαγωγείο Ακταίου
•49ο Δημοτικό, επί της οδού Αυστραλίας.

Σε ό,τι αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, είναι σε εξέλιξη εργασίες στα εξής σχολεία:
•15ο Δημοτικό και 37ο Νηπιαγωγείο
•8ο Δημοτικό και 10ο Νηπιαγωγείο
•9ο Δημοτικό και 12ο Νηπιαγωγείου
•5ο Δημοτικό
•7ο Γυμνάσιο
•6ο Λύκειο

Επίσης, είναι προγραμματισμένες για το επόμενο χρονικό διάστημα, εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης στα εξής σχολεία:
•Πειραματικό Γυμνάσιο–Λύκειο Λάγγουρα
•2οΛύκειο, 4ο–5οΓυμνάσιο–5οΛύκειο
•7οΕΠΑΛ
•11ο Λύκειο
•13ο ΓΕΛ–9ο Γυμνάσιο–1ο Εσπερινό Γυμνάσιο
•14ο Γυμνάσιο, 14ο Δημοτικό–4ο Νηπιαγωγείο
•24ο Δημοτικό
•47ο Δημοτικό–14ο Νηπιαγωγείο.

Συνεχίζουμε τη λειτουργία του “Λαϊκού Φροντιστηρίου Αλληλεγγύης” με το οποίο στηρίζουμε δωρεάν τα παιδιά που οι οικογένειές τους δυσκολεύονται ναανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της μόρφωσής τους.
Η Δημοτική Αρχή, διεκδικεί μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα:
-Δεκαπέντε (15) μαθητές ανά τμήμα.
-Την άμεση κάλυψη όλων των κενών σε εκπαιδευτικούς,
στα σχολεία όλων των βαθμίδων.
-Να μη χαθεί ούτε μια διδακτική ώρα.
-Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολεία.
-Άμεση έναρξη ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.-Κανένα παιδί εκτός ολοήμερου σχολείου.
-Να λειτουργήσουν όλα τα τμήματα ένταξης για τους μαθητές που το έχουν ανάγκη.
-Δωρεάν μετακίνηση όλων των μαθητών.
-Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους μαθητές, άμεση υποδομή για δωρεάν δελτία υγείας και τεστ για τον κορωνοϊό σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
-Δωρεάν πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες για όλους
.-Αύξηση 100% της οικονομικής επιχορήγησης στους Δήμους για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων και για τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων
-Σταθερές-μόνιμες θέσεις εργασίας, με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα για την κάλυψη των αναγκών των κατηγοριών στα σχολεία όπως: των συμβασιούχων καθαριστριών ΙΔΟΧ, φυλάκων, τραπεζοκόμων, επιστατών, σχολικών τροχονόμων».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα