ΟΟΣΑ – Υψηλότερη ανάπτυξη της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας το 2021

16.09.2020 / 18:48
γκο-39-9

Μικρότερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 προβλέπει ο ΟΟΣΑ αλλά και ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος, στην ενδιάμεση έκθεσή του (OECD Economic Outllok) για τις προοπτικές της.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Αν η απειλή του κορονοϊού υποχωρήσει ταχύτερα του αναμενόμενου, η βελτίωση της εμπιστοσύνης μπορεί να δώσει σημαντική ώθηση στην παγκόσμια δραστηριότητα το 2021, ενώ «μία ισχυρότερη αναζωπύρωσή του ή πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να κόψουν 2-3 ποσοστιαίες μονάδες από την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, με υψηλότερη ανεργία και μία παρατεταμένη περίοδο αδύναμων επενδύσεων», σημειώνει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει, επίσης, ότι «τα δημοσιονομικά και νομισματικά μέτρα στήριξης πρέπει να διατηρηθούν για να συνεχίσει να υπάρχει η εμπιστοσύνη και να περιοριστεί η αβεβαιότητα, αλλά να εξελίσσονται ανάλογα με τις υφιστάμενες οικονομικές συνθήκες».

Η πτώση της παγκόσμιας παραγωγής το 2020 είναι μικρότερη της αναμενόμενης, αλλά παραμένει πρωτοφανής στην πρόσφατη ιστορία, σημειώνει ο ΟΟΣΑ. Σημειώνει, ωστόσο, ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται κυρίως στην καλύτερη του αναμενόμενου πορεία των οικονομιών της Κίνας – που είναι η μόνη χώρα της G20 που θα έχει φέτος ανάπτυξη – των ΗΠΑ και της Ευρώπης, ενώ αντίθετα τα αποτελέσματα είναι πιο αδύναμα από τα προβλεπόμενα στην Ινδία, το Μεξικό και τη Νότια Αφρική.

«Η παραγωγή αυξήθηκε γρήγορα μετά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού και την επανέναρξη της λειτουργίας των επιχειρήσεων, αλλά ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάκαμψης έχασε κάποια από τη δυναμική του τους καλοκαιρινούς μήνες», σύμφωνα με την έκθεση.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα