ΟΛΥΜΠΙΟΝ: Τμήμα Υπερηχοτομογραφίας για παιδιά και Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο

03.08.2020 / 12:32
koytsogiannis_01

Στο Ακτινολογικό Τμήμα τηςΓενικής Κλινικής Πατρών “Ολύμπιον” πραγματοποιείται διερεύνηση της πλειονότητας των παθολογικών καταστάσεωνσε νεογνά, βρέφη και παιδιά.
Το Τμήμα Υπερηχοτομογραφίας για παιδιά διαθέτει πλήρως εξοπλισμένουπερηχοτομογράφο τελευταίας τεχνολογίας, με παιδιατρικές κεφαλές και εξειδικευμένες εφαρμογές, όπως ελαστογραφία, ειδικό λογισμικό εντοπισμού σκιαγραφικών υπερήχων κ.ά. Έχουν διαμορφωθεί ειδικά πρωτόκολλα για τους παιδιατρικούς ασθενείς, προσαρμοσμένα στις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία, την πάθηση και τις ιδιαιτερότητες κάθε εξέτασης, χώρος ώστε να αισθάνονται άνετα και ασφαλή, ενώ με τη βοήθεια του ειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού επιτυγχάνονται άριστα αποτελέσματα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΥΠΕΡΗΧΟΣ

Ο υπέρηχος αποτελεί εξέταση πρώτης γραμμής με πολυάριθμες ενδείξεις στον παιδιατρικό πληθυσμό.
Τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του υπερηχογραφήματος έναντι των άλλων απεικονιστικών μεθόδων για τη διερεύνηση και τη διάγνωση παθολογικών καταστάσεων περιλαμβάνουν:

• Αμεσότητα, διαθεσιμότητα της μεθόδου
• Έλλειψη ιοντίζουσας ακτινοβολίας
• Ανώδυνη εξέταση
• Μη αναγκαιότητα καταστολής του παιδιού
• Δυναμικήεξέταση
• Σχετικά χαμηλό κόστος

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΟΣ

Εγκεφάλου
Η εξέταση πραγματοποιείται σε νεογνά και βρέφη διαμέσου της ανοικτής ακόμη πρόσθιας πηγής κυρίως, για την εκτίμηση του εγκεφάλου σε νεογνά με ιστορικό προωρότητας καθώς και για τον έλεγχο σε βρέφη με αυξημένη περίμετρο κεφαλής. Διερεύνηση για ενδοεγκεφαλική αιμορραγία, υδροκέφαλο, παρουσία μαζών, αγγειακών δυσπλασιών ή εμβρυικών ανωμαλιών.

Κεφαλής – Κρανίου
Διερεύνηση μορφωμάτων στα μαλακά μόρια της κεφαλής ή αιματώματος σε περίπτωση τραύματος (κεφαλαιμάτωμα) καθώς και κατάγματος των οστών του θόλου του κρανίου. Γίνεται επίσης διερεύνηση των ραφών για πρόωρη σύγκλειση.

Τραχήλου
Σε περιπτώσεις εντοπισμένης διόγκωσης του τραχήλου, απαιτείται έλεγχος για να διευκρινιστεί η φύση της διόγκωσης τραχήλου (λεμφαδενοπάθεια, παρωτίτιδα – σιελαδενίτιδα, παρουσία μορφώματος, διόγκωση στερνοκλειδομαστοειδή μυός). Μελετάται επίσης ο θυρεοειδής αδένας όπου ελέγχεται η θέση, το μέγεθος και η μορφολογία του, αναζητούνται εστιακές βλάβες ή ευρήματα ενδεικτικά θυρεοειδίτιδας.

Θώρακα
Απεικόνιση πλευριτικών συλλογών και διερεύνηση αυτών, καθώς και περιφερικών παρεγχυματικών βλαβών (π.χ. πνευμονία).

Κοιλίας
Μελετώνται τα συμπαγή όργανα της κοιλίας και διερευνάται το κοιλιακό άλγος στα παιδιά. Το υπερηχογράφημα κοιλίας στα παιδιά αναδεικνύει την παθολογική σκωληκοειδή απόφυση σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% αλλά και τη φυσιολογική απόφυση σε ποσοστό άνω του 80%.

Γαστρεντερικό σύστημα
Έλεγχος γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, εμέτων (υπερτροφική πυλωρική στένωση) ή απόφραξης (εγκολεασμός, ειλεός), διάγνωση και εκτίμηση πορείας φλεγμονωδών νόσων εντέρου.

Ουροποιητικού συστήματος
Εξέταση εκλογής σε περιπτώσεις ουρολοιμώξεων, αιματουρίας καθώς και ευρημάτων κατά τον προγεννητικό απεικονιστικό έλεγχο

Μήτρας και ωοθηκών
Ο έλεγχος μήτρας και των ωοθηκών γίνεται συνήθως σε περιπτώσεις πρώιμης ή καθυστερημένης ήβης στα κορίτσια ή σε διερεύνηση πυελικού άλγους.

Οσχέου
Συχνή εξέταση στα αγόρια τόσο σε περιπτώσεις κρυψορχίας ή ανελκόμενων όρχεων, όσο και σε επείγουσα βάση για τη διερεύνηση του επώδυνου ημιόσχεου καθώς επίσης κατόπιν κάκωσης ή διόγκωσης.

Οσφυοϊεράς μοίρας Σπονδυλικής Στήλης
Πραγματοποιείται ιδανικά κατά τον πρώτο μήνα της ζωής σε παιδιά με διόγκωση, εντυπώματα, βοθρία, αιμαγγειώματα ή θύσανο τριχών κατά μήκος της οσφυϊκής και ιεροκοκκυγικής περιοχής, καθώς και σε περιπτώσεις ατρησίας ορθού. Αναζητά παρουσία εξεργασιών, λιπωμάτων, συριγγίων, επέκταση στο νωτιαίο σωλήνα, ενώ διερευνά τον νωτιαίο μυελό και πιθανή καθήλωση αυτού.

Ισχίων νεογνών
Μέθοδος εκλογής για την απεικόνιση της φυσιολογικής μορφολογίας της άρθρωσης και αποκλεισμού εξαρθρήματος ή ανώριμου – δυσπλαστικού ισχίου. Εφαρμόζεται ιδανικά στην ηλικία των 40 ημερών και έως τους 3 μήνες ζωής.

Αρθρώσεων
Ιδανική για την ανάδειξη ενδοαρθρικών συλλογών (υμενίτιδα ισχίου) και για την διερεύνηση πάχυνσης ή υπεραιμίας των αρθρικών θυλάκων σε ιδιοπαθείς ή φλεγμονώδεις αρθρίτιδες.

Αγγείων
Μελέτη αρτηριών – φλεβών σε όλο το σώμα και τα άκρα (για στενώσεις, θρομβώσεις, ανευρύσματα ή επικουρικά αγγεία), σπληνοπυλαίου άξονα, νεφρικών αγγείων και ανατομικής θέσης άνω μεσεντέριων αγγείων

Μαλακών μορίων
Διερευνά εντοπισμένες διογκώσεις, αιμαγγειώματα, δερματικούς πόρους ή κήλες.

Οι σύγχρονες συσκευές υπερήχων έχουν άριστη διακριτική ικανότητα και δίνουν διαγνωστικές εικόνες χωρίς να θέτουν το παιδί ή ακόμα και ένα βρέφος σε κίνδυνο έκθεσης σε ακτινοβολία. Παράλληλα η εξέταση αυτή έχει μικρή διάρκεια, χαμηλό κόστος και είναι ένα πολύ καλό εργαλείο στα χέρια ενός εξειδικευμένου ιατρού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα παιδιά είναι ιδιαίτερη και ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού και συνεπώς, η προσέγγισή τους με απεικονιστικές διαγνωστικές μεθόδους διαφέρει και ο εξοπλισμός θα πρέπει να αποτελείται από σύγχρονα μηχανήματα που είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες απεικόνισης των μικρών ασθενών.

Στην Κλινική λειτουργεί τμήμα υπερήχων και για ενήλικες.

Ακτινοδιαγνωστικό Εργαστήριο

H Γενική Κλινική Πατρών της “Ολύμπιον” διαθέτει ταυτόχρονα, ένα πλήρως εξοπλισμένο ακτινοδιαγνωστικό εργαστήριο. Ακολουθώντας τις τεχνολογικές εξελίξεις διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα, υψηλής ευκρίνειας και διαγνωστικής ακρίβειας, τα οποία παρέχουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης σχεδόν όλου του φάσματος της ιατρικής απεικόνισης σε ασθενείς όλων των ηλικιών.
Συγκεκριμένα, στο εργαστήριο περιλαμβάνονται τα ακόλουθα τμήματα:
• Τμήμα αξονικής τομογραφίας, όπου πραγματοποιούνται επιπρόσθετα αξονικές στεφανιογραφίες και επεμβατικές πράξεις (βιοψίες θώρακα, συμπαγών οργάνων της κοιλίας, μαλακών μορίων καθώς καιπαροχετεύσεις συλλογών).
• Τμήμα μαγνητικής τομογραφίας (συμπεριλαμβάνονται και ειδικές εξετάσεις MRI μαστών και πολυπαραμετρική MRI προστάτη και μαγνητικής εντερογραφίας).
• Τμήμα ακτινοδιάγνωσης (ψηφιακό ακτινογραφικό σύστημα, ψηφιακός πανοραμικός τομογράφος).
• Τμήμα υπερηχοτομογραφίας (διατίθεται ελαστογραφία ενώ πραγματοποιούνται και παρακεντήσεις υπό υπερηχογραφική καθοδήγηση, όπως FNA θυροειδούς).
• Κέντρο Μαστού (Ψηφιακή τομοσύνθεση μαστού [3D Μαστογραφία], συνθετική 2D ψηφιακή μαστογραφία [c-view ΤΜ] και 2D ψηφιακή μαστογραφία, μαγνητική τομογραφία μαστών, υπερηχογράφημα, ελαστογραφία, εξέταση από ειδικό μαστολόγο, καθοδηγούμενη βιοψία, ογκολογική εκτίμηση, θεραπευτική απόφαση).
• Τμήμα οστικής πυκνότητας.

Η λειτουργία του Ακτινοδιαγνωστικού Εργαστηρίου καλύπτει όλο σχεδόν το φάσμα των συμβατικών ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων αλλά και εξειδικευμένων πρωτοποριακών απεικονίσεων καθώς και επεμβατικές πράξεις υπό υπέρηχο ή αξονικό τομογράφο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα