Οι 13 κρίσιμες μέρες που θα καθορίσουν τα πάντα σε υγεία και οικονομία

22.09.2020 / 5:03
AP_20265300827138megalh-735x459-1

Ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο είναι η Αττική και κυρίως το κέντρο της Αθήνας, διεμήνυσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, μετά την εκρηκτική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. Οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες τόσο για το σύστημα υγείας που δέχεται πιέσεις όσο και για την οικονομία, που βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown.

Η χώρα βρίσκεται σε μία εξαιρετικά κρίσιμη καμπή στο πεδίο της πανδημίας, η πορεία της οποίας θα ξεκαθαρίσει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες.

Μέσα στο συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με αφετηρία την χθεσινή ημέρα, όπου ξεκίνησε η εφαρμογή των νέων μέτρων στην Αττική, θα φανεί κατά πόσο είναι πιθανό ένα τοπικό lockdown στο λεκανοπέδιο. Στο στόχαστρο των λοιμωξιολόγων και των κυβερνητικών στελεχών, θα βρίσκεται η καθημερινή επαναξιολόγηση των μέτρων, με τον κλοιό προστασίας να στενεύει γύρω από τους ευάλωτους, ασθενείς και ηλικιωμένους.

Αρνητικό ρεκόρ με 453 νέα κρούσματα, εκ των οποίων τα 174 στην Αττική, ανακοίνωσε χθες Δευτέρα 21/9 ο ΕΟΔΥ.  Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων που καταγράφει μέχρι σήμερα η χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 15.595 ενώ οι νεκροί από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα φτάνουν τους 346. (Δείτε εδώ τις περιοχές που εντοπίστηκαν τα κρούσματα)

Οι ειδικοί προειδοποιούν σε δραματικούς τόνους για την κρισιμότητα της κατάστασης, τονίζοντας πως τα πράγματα δεν πάνε καλά και πως στην Αθήνα ο έλεγχος φαίνεται να έχει χαθεί. Η κατάσταση είναι οριακή, τα νούμερα προκαλούν σοβαρή ανησυχία και ο τελευταίος άσος στο μανίκι φαίνεται πως είναι η χρήση μάσκας παντού.

Αύξηση των διασωληνωμένων – «Ασφυκτιούν» οι ΜΕΘ

Η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας αυξάνει και την πίεση στις Εντατικές. Η κατάσταση στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής προκαλεί έντονη ανησυχία στους γιατρούς που βλέπουν τα περιστατικά να αυξάνονται τρομακτικά μέρα με τη μέρα. Η συνεχής αύξηση των διασωληνωμένων ασθενών ασκεί μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας, ιδίως στο πιο κρίσιμο πεδίο του, σε εκείνο των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), των Μονάδων Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και των Μονάδων Ειδικών Λοιμώξεων (ΜΕΛ) όπου νοσηλεύονται οι ασθενείς με COVID-19.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, 79 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 24 (30.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 87.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 181 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Ένα βήμα από το lockdown η Αττική – Τα μέτρα που ισχύουν μέχρι τις 4 Οκτωβρίου

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα πρόσθετα μέτρα για την Αττική με στόχο να μπει ένα φρένο στη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων. Τα μέτρα αυτά θα ισχύσουν μέχρι και τις 4 Οκτωβρίου, 13 ημέρες από σήμερα. 13 ημέρες που αναμένεται να καθορίσουν τα πάντα σε υγεία και οικονομία.

Στο υπουργείο Οικονομικών φοβούνται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown στην οικονομία. Τα επόμενα εικοσιτετράωρα θεωρούνται καθοριστικά για τις αποφάσεις που θα ληφθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων παραμείνει σε υψηλά επίπεδα στην Αττική το ενδεχόμενο ενός τοπικού lockdown είναι ανοιχτό προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να μειωθεί ο αριθμός των καθημερινών κρουσμάτων.

Μια 15μερη καραντίνα στην Αττική θα κοστίσει περίπου 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς. Το ποσό είναι μεγάλο για δεκαπέντε ημέρες και θα αποτυπωθεί στην ύφεση που θα εμφανίσει φέτος η ελληνική οικονομία, η οποία σύμφωνα με τους αρχικούς υπολογισμούς της κυβέρνησης θα κινηθεί στα επίπεδα το 8%.

Πάντως ήδη καταγράφεται ισχυρή επίπτωση στο ΑΕΠ από τη μεγάλη μείωση των ωρών εργασίας που ξεκίνησε στο δεύτερο τρίμηνο και συνεχίζεται, ενώ το πραγματικό μέγεθος αυτών των συνεπειών θα φανεί στα στοιχεία για το ΑΕΠ του τρίτου τριμήνου.

Ο ιός αντέχει, οριακή η κατάσταση λένε οι επιστήμονες

Η Αττική είναι η περιοχή της χώρας που προκαλεί κατά κύριο λόγο πονοκέφαλο στις Αρχές και στους ειδικούς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών τη Δευτέρα, τόνισε πως το μεγάλο πρόβλημα με τον κορονοϊό στην Ελλάδα παραμένει στα αστικά κέντρα. Ο κ. Πέτσας είπε χαρακτηριστικά πως η Περιφέρεια Αττικής και ειδικά το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ένα βήμα πριν ανάψει το κόκκινο.

Το βήμα αυτό οφείλουμε να το αποτρέψουμε, πρόσθεσε και τόνισε: «Πήραμε και θα πάρουμε όποια μέτρα χρειαστεί για την προστασία της δημόσιας υγείας. Γιατί, πολύ απλά, η ανθρώπινη ζωή δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά».

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τοπικού lockdown, ο εκπρόσωπος είπε πως η κυβέρνηση ποτέ δεν δίστασε να επιβάλλει τοπικά lockdown σε πολλές περιοχές της χώρας, και η Αττική δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόσθεσε όμως πως αυτό που έχει μεγάλη σημασία είναι να δει κανείς ποια είναι η επίπτωση κι αν είναι προτιμότερο από άλλα μέτρα. Αυτό, συμπλήρωσε, θα το πουν οι ειδικοί κι εμείς θα ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους.

Σύψας: Το μόνο που έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι το lockdown

Τα πράγματα δεν πάνε καλά με την πανδημία είπε, μεταξύ άλλων, ο λοιμωξιολόγος, καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας και μέλος της επιτροπής για τον κορονοϊό, μιλώντας στο Mega.

«Μάλλον δεν πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι. Η επιδημία έχει μια έντονη ανοδική τάση, έχουμε πολύ κακά επιδημιολογικά χαρακτηριστικά σχετικά με τις εισαγωγές και τους ανθρώπους που βρίσκονται σε ΜΕΘ, την ηλικία των διασωληνωμένων που έχει κατέβει. Αυτή τη στιγμή το 70% των εισαγωγών αντιπροσωπεύουν ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα. Έχουμε ένα κακό σκηνικό» δήλωσε ο κ. Σύψας.

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μάλιστα και τα στοιχεία τεχνικής έκθεσης του ευρωπαϊκού οργανισμού ECDC για τον κορονοϊό, που περιλαμβάνει «άσχημες προβλέψεις για τις επόμενες δέκα μέρες στην Ελλάδα με βάση τα μέτρα που είχαμε λάβει στις 8-10 Σεπτεμβρίου».

Προειδοποίησε πως «το μοναδικό μέτρο το οποίο έχει θεαματική επίδραση στην επιδημία είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας – το lockdown» επισημαίνοντας ότι δεν έχει ληφθεί τέτοια απόφαση, ούτε έχει συζητηθεί στην Επιτροπή.

Κατά την άποψη του κ. Σύψα πρέπει να ληφθούν μέτρα έγκαιρα στην Αττική «για να χτυπήσουμε την επιδημία πριν ξεφύγει». «Πρέπει να δούμε αυτή την εβδομάδα την πορεία της επιδημίας και αν η εξέλιξη συμφωνεί με τις προβλέψεις του ECDC και είναι αρνητική θα πρέπει να πάρουμε τα πιο σκληρά μέτρα τώρα» τόνισε.

«Απόσταση, μάσκες, πλύσιμο χεριών και αποφυγή συνωστισμών. Αν κάνουμε αυτά τα 4 πράγματα όλοι μας, θα πέσει η επιδημία» επισήμανε.

Η Αττική είναι στο πορτοκαλί χρώμα και εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα και η Αττική φθάσει στο «κόκκινο» τότε θα πρέπει να λάβουμε πολύ πιο δραστικά μέτρα, είπε. «Εάν η Αττική μπει στο κόκκινο θα κλείσουν και τα σχολεία» είπε και υπογράμμισε ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να ληφθούν πριν μας προλάβει ο χειμώνας.

Η πίεση στο σύστημα υγείας στην Αττική και ο δείκτης Rt

Καμπανάκι για τον συνωστισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έκρουσε ο Χαράλαμπος Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα» τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων τόνισε ότι πιέζεται το σύστημα υγείας στην Αττική εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων στα νοσοκομεία και κυρίως των βαριών περιστατικών, καθώς όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid.

Πρόσθεσε δε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0». Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Στο μεταξύ, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρα τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιοπιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.

«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο»

Και ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, προειδοποίησε για την κατάσταση στην Αθήνα, εκτιμώντας ότι ενδεχομένως «τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο». Παράλληλα, ζητά να ληφθούν τώρα εμπροσθοβαρή μέτρα για την ανάσχεση του κορωνοϊού και αν δεν έχουν αποτέλεσμα να προχωρήσουμε σε lockdown.

«Νομίζω ότι στην Αθήνα τα πράγματα δεν είναι και τόσο σε έλεγχο. Ο κ. Χαρδαλιάς έδειξε ότι πιστεύει ότι είναι σε έλεγχο, εγώ δεν είμαι σίγουρος. Είναι παρατήρηση φυσικά απ’ έξω δεν έχω τόσα πολλά στοιχεία όσα έχει ο κ. Χαρδαλιάς, αλλά η εικόνα και τα πρότυπα που βλέπω δεν μου δίνουν την εικόνα ότι το ελέγχουμε», σημείωσε ο καθηγητής σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Ο κ. Δερμιτζάκης τόνισε ότι κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, οι πολίτες θα πρέπει να φορούν μάσκες και στους εξωτερικούς χώρους, καθώς υπάρχουν συνωστισμοί σε στοές, φανάρια και ουρές. «Είναι ένα μέτρο εύκολο και οριζόντιο και νομίζω θα κάνει τη διαφορά», εξήγησε.

Πρότεινε επίσης δραστική αύξηση της τηλεργασίας όπου είναι εφικτό προκειμένου να φτάσει στο 80% ή και στο 100%. «Το μίνιμουμ δεν φτάνει, πρέπει όλοι να κάνουμε το μάξιμουμ», «δηλαδή μια επιχείρηση αν μπορεί να φτάσει σε 80% τηλεργασία να το φτάσει. Πρέπει να είναι και νομικά καλυμμένη αλλά και οι εργαζόμενοι να είναι νομικά καλυμμένοι», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Για τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα, ο καθηγητής εξέφρασε την ανησυχία του λέγοντας: «νομίζω ότι δεν θα έχουμε υψηλή συμμόρφωση ώστε να δουλέψουν». Εξήγησε ότι δεν φταίνε από μόνα τους αλλά το πρόβλημα έγκειται στην ρεαλιστικότητα και τη πολυπλοκότητά τους, που κάνει δύσκολη την εφαρμογή τους στην εφαρμογή τους.

«Μπορεί να δουλέψουν αυτά τα μέτρα. Αλλά πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι θα δουλέψουν. Δεν έχουμε πολύ χρόνο να δοκιμάσουμε δυο – τρεις εβδομάδες και βλέπουμε», τόνισε ο κ. Δερμιτζάκης.

Εξήγησε ότι προφανώς υπάρχουν και άλλα μέτρα πέραν του lockdown αλλά αν καθυστερήσει η λήψη τους, ο χρόνος δεν είναι αρκετός για να δουλέψουν μέχρι τη μείωση των κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα