Οι διοργανώσεις της ΕΠΣ Αχαΐας

07.08.2020 / 8:24
tondxafycb5f2c31734ee4d

Για πολλά χρόνια η Ενωση Ποδοσδαιρικών Σωματείων Πατρών (και νυν Αχαΐας) διοργάνωνε πρωτάθλημα ανεπίσημων ομάδων (κάτι σαν το τωρινό επαγγελματικών τάξεων), από το οποίο ξεπετάχτηκαν σημαντικοί ποδοσφαιριστές, όπως επίσης και πρωτάθλημα αναπληρωματικών ομάδων.

Από τα μέσα της δεκαετίας ’50 ξεκίνησαν σταδιακά τα πρωταθλήματα υποδομών, που διεξάγονται μέχρι σήμερα, δηλαδή νέων, εφήβων, παίδων, προπαίδων (ή παμπαίδων), τζούνιορ (μίνι παίδων).

Επίσης, υπό την ευθύνη της ήταν για δεκαετίες η Μικτή Πόλεων (αντίστοιχη Μικτή Ανδρών –εάν υπήρχε- σήμερα), τη θέση της έχουν πάρει οι Μικτές Νέων, Παίδων, Τζούνιορς κ.ά.

Σε ό,τι αφορά το Κύπελλο της Ενωσης, καθιερώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70, από την περίοδο 1971-1972, σαν …υπόλοιπο του Κυπέλλου Ελλάδας. Μέχρι εκείνη την περίοδο έπαιρναν μέρος όλες οι ομάδες της χώρας, με αποτέλεσμα ο θεσμός να έχει γιγαντώσει επικίνδυνα.

Η Ελλάδα δεν είναι Αγγλία (όπου και σήμερα στο Κύπελλο μετέχουν όλες μα όλες οι ομάδες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές), κι έτσι “εφευρέθηκε” το Κύπελλο Ερασιτεχνών, στο οποίο έπαιρναν μέρος οι εκτός των εθνικών κατηγοριών ομάδες. Διεξαγόταν ανά Ενωση και ακολούθως ο νικητής έπαιρνε μέρος στην τελική φάση, όπως γίνεται μέχρι και σήμερα.

Πάντως το Κύπελλο της ΕΠΣΑ είχε ξεκινήσει πριν τον πόλεμο, την περίοδο 1936-1937, με πλήρη επισημότητα, σύστημα νοκ άουτ αγώνων, τριετές επαμειβόμενο έπαθλο. Το πρώτο Κύπελλο της ΕΠΣΑ, το 1937, με νικητή τον Παναιγιάλειο (αντίπαλος ο Ολυμπιακός Πατρών) έγινε υπό την αιγίδα της ΕΠΟ και του Δήμου Πατρέων, καθώς η ΕΠΣΑ βρισκόταν σε αδράνεια. Το Κύπελλο διεξήχθη (με πολλές διακοπές) μέχρι και το 1957, για να «επιστρέψει» 14 χρόνια μετά.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα