Νταβούτογλου: Ο Ερντογάν θέλει πόλεμο στην Αν. Μεσόγειο γιατί προτιμά την ισχύ από την διπλωματία

03.09.2020 / 15:26
γκο-13-1-scaled

Iδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε μιλώντας στο Reuters ο πρώην πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον χαρακτήρισε αδέξιο σε όλα και εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο μιας σύρραξης.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, η θέση του οποίου ήταν «μηδενικά προβλήματα με τους γείτονες» και είχε καθορίσει τις πρώτες επαφές του Ερντογάν με την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, αποχώρησε πέρυσι από το κυβερνών Κόμμα AK του προέδρου για να ιδρύσει το αντίπαλο Κόμμα Γκελετσέκ (Μέλλον).

Μίλησε ξεκάθαρα και επέκρινε τον Ερντογάν για αυταρχισμό καθώς έχει συγκεντρώσει όλες τις εξουσίες και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι χειρίστηκε αδέξια μια σειρά από προκλήσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται η οικονομία, το ξέσπασμα του κορονοϊού και οι αυξανόμενες εντάσεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε πως η Άγκυρα έχει πραγματικά παράπονα σχετικά με τις ελληνικές διεκδικήσεις δεκάδων χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θάλασσας μέχρι τη μεσογειακή ακτή της Τουρκίας, όμως πρόσθεσε πως η προσέγγιση του Ερντογάν εμπεριέχει υψηλούς κινδύνους.

«Δυστυχώς η κυβέρνησή μας δεν λειτουργεί όπως πρέπει διπλωματικά», δήλωσε στη συνέντευξη, και προειδοποίησε πως, αν τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία προτιμούν «προβολές ισχύος» αντί της διπλωματίας, «ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει και να κλιμακωθεί οποιαδήποτε κρίση».

Η Τουρκία θα πρέπει να πει με σαφήνεια στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «’Ας κάτσουμε γύρω από το τραπέζι και ας συζητήσουμε όλες τις απόψεις’», δήλωσε ο Νταβούτογλου. Θα πρέπει επίσης να καθίσει μαζί με την Ελλάδα για να «συζητήσει όλα τα ζητήματα και να αποκλιμακώσει την ένταση».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα