Μιχάλης Βασιλάκης και Νίκος Τεμπονέρας”συναντιούνται” ξανά

09.10.2020 / 10:27
BeFunky-collage-1-scaled

Της Γιώτας Κοντογεωργοπούλου

Επτά μήνες μετά την ξαφνική απώλεια του Γραμματέα του ΕΑΜ Μιχάλη Βασιλάκη, η σύντροφος της ζωής του, γνωστή συνδικαλίστρια και πρώην Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Πατρέων Ουρανία Μπίρμπα, «ζωντανεύει»  τη φωνή αυτής της σπάνιας αγωνιστικής ψυχής, με ένα  βιβλίο από τις εκδόσεις ΚΨΜ που έρχεται να φωτίσει την υπόθεση της δολοφονίας του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα μέσα από τα μάτια του πιο πιστού συνοδοιπόρου του.

Εικοσιεννέα χρόνια μετά την υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο και έγινε σημείο αναφοράς για την εκπαιδευτική κοινότητα και τους αγώνες της παιδείας, ο λόγος του Μιχάλη Βασιλάκη, του ανθρώπου που πάλεψε όσο κανείς για να τιμωρηθεί η δολοφονία του αδελφικού του φίλου και συναγωνιστή, αποτυπώνεται σε ένα βιβλίο που έρχεται από τις εκδόσεις ΚΨΜ και αναμένεται να κυκλοφορήσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την υπογραφή του, υπό τον τίτλο «Ο Εξάντας της ζωής μας».

Η σύντομη περιγραφή του βιβλίου μας δίνει το στίγμα αυτής της Συλλογής ομιλιών και κειμένων του Μιχάλη Βασιλάκη για τον Νίκο Τεμπονέρα, (1991-2020), που επιμελήθηκε η Ουρανία Μπίρμπα η οποία έχει το συντονισμό της όλης έκδοσης. : «Ο Μιχάλης Βασιλάκης έφυγε πρόσφατα. Ο Νίκος Τεμπονέρας πριν 30 χρόνια» διαβάζουμε.

Μιχάλης Βασιλάκης και Νίκος Τεμπονέρας"συναντιούνται" ξανά 3

«Οι δύο αγωνιστές της αριστεράς “συναντιούνται” ξανά στο βιβλίο αυτό, μέσα από τις ομιλίες του πρώτου για τον δεύτερο.

Μαζί με ένα χρονικό της δολοφονίας του Νίκου Τεμπονέρα και τα γεγονότα που ακολούθησαν, αλλά και την κατάθεση του Μ. Βασιλάκη στο δικαστήριο για την υπόθεση Τεμπονέρα».

Μιχάλης Βασιλάκης και Νίκος Τεμπονέρας"συναντιούνται" ξανά 4

Ουρανία Μπίρμπα: Είναι όλα αυτούσια, όπως τα έγραψε ο ίδιος

«Στην ουσία πρόκειται για όλα όσα έχει γράψει ο Μιχάλης όλα αυτά τα χρόνια για τον Νίκο Τεμπονέρα» λέει στις «7Μ» η Ουρανία Μπίρμπα. «Από τον επικήδειο λόγο του έως άρθρα και ομιλίες, παρεμβάσεις. Όλα τα κείμενα είναι αυτούσια όπως τα έγραφε ο ίδιος. Το μόνο σημείο στο οποίο έχω συνεισφέρει είναι το εισαγωγικό σημείωμα στο οποίο περιλαμβάνεται ένα χρονικό της δολοφονίας Τεμπονέρα, έτσι ώστε να μπορεί να παρακολουθήσει εύκολα ο αναγνώστης το υλικό του βιβλίου».

Η συλλογή του υλικού είχε ξεκινήσει πολύ πριν από το θάνατο του Μιχάλη Βασιλάκη και ολοκληρώθηκε μετά με όλο το συναισθηματικό βάρος που μπορεί να συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τη σύντροφο της ζωής του.Κάπως έτσι τα χειρόγραφα του Γραμματέα του ΕΑΜ πέρασαν στο κομπιούτερ και από εκεί ξανά στο χαρτί για να φτάσουν στους αναγνώστες μέσα από 272 σελίδες που ξυπνούν μνήμες και φωτίζουν άγνωστες πτυχές μιας ιστορίας που δεν θα ξεχαστεί και μιας φιλίας από εκείνες που όλο και σπανίζουν.

Δια χειρός Εύας Τεμπονέρα

Συγκινητική λεπτομέρεια το γεγονός ότι το εξώφυλλο του βιβλίου φέρει την υπογραφή της κόρης του αγωνιστή Νίκου Τεμπονέρα Εύας, η οποία είναι γραφίστρια. Η έκδοση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς είναι ελάχιστα τα βιβλία που αναφέρονται στην περίοδο της δολοφονίας Τεμπονέρα και ιδίως αυτά που «κοιτάζουν» τα γεγονότα από την πλευρά αυτών που τα έζησαν σε πρώτο πλάνο.

Ο Μιχάλης Βασιλάκης γεννήθηκε άνοιξη (21/04/1947) στο Καστέλι Φουρνής Λασιθίου Κρήτης. Γιός φτωχής αγροτικής οικογένειας.Σπούδασε φυσικός στο πανεπιστήμιο της Πάτρας από όπου αποφοίτησε το 1971. Οι ιδέες της αριστεράς και η γνωσιοθεωρία του μαρξισμού άρχισαν να τον συγκινούν απ’ τα γυμνασιακά του χρόνια, όπου διάβαζε ασταμάτητα ό, τι του έπεφτε στο χέρι.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε σ’ αυτό και η γνωριμία του ένα καλοκαίρι με τη συγχωριανή του Φουρνιώτισα, Σοφία Μαυροειδή-Παπαδάκη, την ΕΠΟΝίτισσα που έγραψε τον ύμνο του ΕΛΑΣ και αμέτρητα άλλα ποιήματα και γραφτά για την αντίσταση και την ελευθερία.

Εντάχθηκε στην αριστερά σαν έτοιμος από καιρό χωρίς βεβαιότητες και δογματισμούς, αλλά γεμάτος αναζητήσεις. Δραστηριοποιήθηκε συνδικαλιστικά σαν φοιτητής και αργότερα σαν διδάσκων στο χώρο του Πανεπιστήμιου. Στη συνέχεια οργανώθηκε στο ΚΚΕ και το καλοκαίρι του 1980 έγινε γραμματέας της Κ.Ο. Πάτρας του ΚΚΕ μέχρι το 1985 που αποχώρησε και μαζί με τη συντριπτική πλειοψηφία της οργάνωσης της Πάτρας ίδρυσε την πολιτική συλλογικότητα του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου.

Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο στην έδρα της Φυσικής απ’ το 1974 μέχρι το 1982 που παραιτήθηκε επειδή ήταν γραμματέας της οργάνωσης ΚΚΕ στην Πάτρα: «το‘82 παραιτήθηκα, ήμουν βοηθός στο Πανεπιστήμιο, τώρα είμαι οικοδόμος. Θα έλεγαν ότι είμαι τεμπέλης, αν παρέμενα στη θέση μου» δήλωσε ο ίδιος στην κατάθεσή του στο εφετείο της Λάρισας.

Στη συνέχεια έκανε διάφορα επαγγέλματα όπως εργάτης μεταφορών, οικοδόμος,υπάλληλος σε βενζινάδικο, ωρομίσθιος καθηγητής στις σχολές του ΟΑΕΔ, καθηγητής στο λύκειο Σάμης στην Κεφαλονιά.

Έζησε μαζί με την Ουρανία Μπίρμπα από το 1985 και απέκτησαν μια κόρη την Μαρία.

Έφυγε ξαφνικά στις 18 Φλεβάρη του 2020.

«Να γιατί ο Νίκος Τεμπονέρας πέρασε πρώτος αυτή την  πόρτα του σχολείου»

Η κοινωνία της εργασίας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της κοινωνικής αλληλεγγύης πρέπει να οριοθετηθεί αποφασιστικά από τις δυνάμεις της ανταγωνιστικής αποκοινωνικοποίησης του ανθρώπου, από τις δυνάμεις της βαρβαρότητας και του ολοκληρωτισμού. Να υπερασπιστεί την εργασία και την κοινωνία ως παράγοντες απελευθέρωσης του ανθρώπου και όχι ως παράγοντες εξανδραποδισμού και υποδούλωσης. Στους αγώνες γι αυτή την οριοθέτηση, άξιοι λαϊκοί αγωνιστές έχουν τη δική τους ξεχωριστή και καθοριστική συνεισφορά, αφήνουν το στίγμα τους, αναδείχνονται ταγοί και οδηγοί της κοινωνίας.

Να γιατί ο Νίκος Τεμπονέρας πέρασε πρώτος αυτή την  πόρτα του σχολείου και με το αίμα του την ξαναέδωσε στους μαθητές και τη κοινωνία σαν παράθυρο γνώσης, δημοκρατίας και κοινωνικής αλληλεγγύης. Να γιατί ο Παύλος Φύσσας κράτησε με το αίμα του λεύτερα τα σοκάκια και τις πλατείες της Αμφιάλης.

Η θυσία και η μνήμη του Νίκου Τεμπονέρα δεν έχει πολιτικούς ιδιοκτήτες, είναι αναφορά αγώνων λαού και νεολαίας. Εκφράζει και αντιπροσωπεύει τον άνθρωπο στην πιο ολοκληρωμένη κοινωνική του υπόσταση. Αυτό το κομμουνιστικό ιδανικό χρέωσε στους τοτινούς του συντρόφους να προσεγγίζουμε και να υπερασπιζόμαστε.

Απόσπασμα από την ομιλία του Μιχάλη Βασιλάκη, γραμματέα του Εργατικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Νίκο ΤεμπονέραΠάτρα, Γενάρης 2016

(ΕΦ. 7 Μέρες Ενημέρωση)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα