Μητσοτάκης: Θετικό βήμα η αποχώρηση του Oruc Reis, προς κατάργηση η εισφορά αλληλεγγύης

13.09.2020 / 11:26
c3a5b1896b63e9460924acd6652ec6c2_XL

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, από τη Θεσσαλονίκη, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου από την εφημερίδα «Μακεδονία» για την οικονομία και για το αν με το πακέτο δράσεων που ανακοίνωσε μπορεί να αντιμετωπιστεί η κρίση, για την οποία του ρίχνει ευθύνες η αντιπολίτευση, τόνισε:

«Να ξεκινήσουμε τη διαπίστωση ότι μιλάμε για μια παγκόσμια ύφεση. Είναι η μεγαλύτερη οικονομική κρίση από το 1929 αλλά η Ελλάδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες τα πηγαίνει λιγότερο άσχημα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Στηρίξαμε την πραγματική οικονομία με ένα πακέτο εμπροσθοβαρές και συνεχώς εξελισσόμενο. Πρώτον κρατάμε πυρομαχικά και δεύτερον προσαρμοζόμαστε στις εξελίξεις όπως αυτές διαμορφώνονται. Το πακέτο μέτρων που εξήγγειλα χθες σε αυτό ακριβώς αποσκοπεί. Ερχόμαστε να στηρίξουμε την κοινωνία και ειδικά τους πιο ευάλωτους. Και τώρα έχουμε πολεμοφόδια, η χώρα έχει πολλά ταμειακά διαθέσιμα και εφόσον κρίνουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε και άλλο δημόσιο χρήμα θα το κάνουμε».

Η επιστροφή του Oruc Reis στην Αττάλεια είναι ένα θετικό πρώτο βήμα. Ελπίζω πραγματικά αυτό το πρώτο βήμα πρέπει να έχει συνέχεια. Εφόσον δούμε δείγματα γραφής σε αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα είναι έτοιμη να ξεκινήσει ένα νέο κύκλο διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Η Ελλάδα έχει ισχυρές συμμαχίες και ο διάλογος είναι ο μόνος δρόμος. Ο καλόπιστος διάλογος είναι ο βασικός τρόπος για να αντιμετωπίσουμε το μόνο πρόβλημα που έχουμε που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«Φιλόδοξο» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμά της χώρας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη για το κόστος του και για το αν τα αεροσκάφη και οι φρεγάτες θα είναι άμεσα επιχειρησιακά διαθέσιμα και τι άλλο περιλαμβάνει η αμυντική συνεργασία με τη Γαλλία.

«Το πρόγραμμα είναι φιλόξοδο, αλλά εντός των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας και ολιστικό» εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η προσέγγιση είναι διαφορετική καθώς γίνονται κάποιες σημαντικές επενδύσεις, αλλά αναγνωρίζεται ότι οι ένοπλες δυνάμεις είναι πάνω απ’ όλα το ανθρώπινο δυναμικό γι αυτό και σε βάθος πενταετίας προβλέπονται 15 χιλιάδες προσλήψεις. «Τα Ραφάλ έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιότερα Μιράζ 2000», σημείωσε και πρόσθεσε πως η πρόβλεψή μας και η ελπίδα μας είναι τα πρώτα αεροσκάφη να φθάσουν στην Ελλάδα στα μέσα του 2021 και να έχει ολοκληρωθεί η αγορά το αργότερο μέχρι τις αρχές του 2022. Επεσήμανε ότι στη διάρκεια της κρίσης δεν έγιναν σοβαρές επενδύσεις στο Ναυτικό και η κεντρική εισήγηση είναι η ενίσχυση του στόλου μας. Για τις φρεγάτες είπε ότι το αντίστοιχο πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης πέντε με επτά έτη.

Είναι σημαντικό να ανοίξουν τα σχολεία στην ώρα τους. Αναγνωρίζουμε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί να είναι επικουρικά χρήσιμη αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει το σχολείο. Τα σχολεία θα ανοίξουν αύριο και όλα θα είναι έτοιμα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που προσφέρει δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Έκανε έκκληση προς όλους να αντιμετωπίσουμε την αυριανή ημέρα με ψυχραιμία και αισιοδοξία.

Έχουμε ήδη την πρώτη παρτίδα γρήγορων τεστ τα οποία χρησιμοποιούμε στη Λέσβο και δρομολογούμε και την προμήθεια και άλλων. Τα έχουμε πάει καλύτερα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας από ότι τα είχαμε πάει στην πρώτη φάση, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση για την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης και για το γιατί εξαιρούνται οι μισθωτοί του δημόσιου τομέα και οι συνταξιούχοι και αν πρόκειται για μέσο μόνιμο ή προσωρινό ο πρωθυπουργός, κατά τη συνέντευξη Τύπου, απάντησε πως είχε μιλήσει και στις προγραμματικές δηλώσεις για την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σε βάθος τετραετίας.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε πως αυτή τη στιγμή, υπό αυτές τις συνθήκες, επιλογή της κυβέρνησης είναι να στηριχθεί ο ιδιωτικός τομέας, γιατί αυτός έχει πληγεί πολύ περισσότερο από τις συνέπειες της πανδημίας. Μίλησε για προτεραιοποίηση των επιλογών της κυβέρνησης με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητές της.

Διπλωματία

Για τα ελληνοτουρκικά και το άρθρο του πρωθυπουργού σε τρεις ξένες εφημερίδες και τις κατηγορίες που δέχεται από την αντιπολίτευση για «μυστική διπλωματία», ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, απάντησε ότι είχε ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τις συζητήσεις στο Βερολίνο.

Επεσήμανε, επίσης, πως αυτό που περιέγραψε στα αγγλικά ως «written understanding», δεν ήταν τίποτα άλλο από τη γραπτή αποτύπωση, τα πρακτικά μιας κατ’ αρχήν συμφωνίας που επιτεύχθηκε στο Βερολίνο μεταξύ της διπλωματικής του συμβούλου, του συμβούλου του Τούρκου προέδρου και του συμβούλου της κ. Μέρκελ. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για κάτι περισσότερο. «Μακριά από εμάς οποιαδήποτε φιλολογία, ρητορική περί μυστικής διπλωματίας» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Μόρια

Αυτό που έγινε στην Μόρια -που είναι τραγωδία- πρέπει να το δούμε ως ευκαιρία. Πρώτον για να επαναδραστηριοποιηθεί η Ευρώπη στην κατεύθυνση της αλληλεγγύης και δεύτερον για τη δημιουργία ενός νέου ΚΥΤ που δεν θα κουβαλάει τα αρνητικά της Μόριας, η οποία είναι ταυτισμένη με την κακή διαχείριση του προσφυγικού. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα μόνιμο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης, τόνισε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε σχετική ερώτηση κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Ζήτησα από την ΕΕ στη διαχείριση του νέου ΚΥΤ να έχει μεγαλύτερη ανάμειξη και εμπλοκή η Ευρώπη, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση με ανθρωπιά έχει διαχειριστεί το πρόβλημα των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Χθες μίλησα με κ. Μέρκελ για το πώς η Γερμανία μπορεί να υποδεχθεί κάποιες οικογένειες που έχουν ήδη πάρει άσυλο, ενημέρωσε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας πως η ΕΕ δεν μπορεί να αποτύχει δεύτερη φορά στη διαχείριση των προσφύγων.

«Η σημερινή μου τοποθέτηση είναι η καλύτερη ένδειξη της καλής θέλησης που έχω να συζητήσω καλόπιστα με την Τουρκία», τόνισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως το πλαίσιο της συζήτησης θα καθοριστεί από τους έμπειρους διαπραγματευτές.

«Ποτέ η ελληνική πλευρά δεν ήταν αυτή που έριξε λάδι στη φωτιά», πρόσθεσε. Αλλά και ότι επέλεξε να μην παίξει το παιχνίδι της φραστικής κλιμάκωσης και αυτό θα εξακολουθήσει να κάνει. «Ασκήσαμε εξαιρετικά ενεργή διπλωματία, χτίσαμε καινούργιες συμμαχίες, φέραμε την Ευρώπη με το μέρος μας», είπε.

Σχολίασε επίσης ότι έχει ένα στοιχείο γραφικότητας το να τον αποκαλεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «πολιτικό απατεώνα». Επεσήμανε όμως και ότι το κλίμα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς δείχνει ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συνεννόησης και πρέπει να υπάρχει.

Άνοιγμα Μητσοτάκη για συνάντηση με Ερντογάν

Επαναλαμβάνω ότι η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Και το διεθνές δίκαιο λέει ότι σε μη οριοθετημένες ζώνες απαγορεύονται μονομερείς ενέργειες από όλους, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι είμαστε έτοιμοι αν υπάρξει η αποκλιμάκωση, έχει συνέχεια, να συνεχίσουμε τις διερευνητικές επαφές από εκεί που σταμάτησαν το 2016 με μόνο αντικείμενο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Βεβαίως και μπορώ να συναντηθώ με τον Τούρκο Πρόεδρο και δεν είμαι αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν υπάρχει καλή διάθεση και εμπιστοσύνη είναι καλύτερα να μιλάει κανείς και να συναντιέται από το να μην μιλάει και να μην συναντιέται, είπε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση για το εάν είναι έτοιμος να συναντηθεί με τον πρόεδρο Ερντογάν

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα