Μητσοτάκης: Η Μόρια κάηκε από κάποιους… υπερδραστήριους πρόσφυγες και μετανάστες

13.09.2020 / 11:39
ÓÕÍÅÍÔÅÕÎÇ ÔÕÐÏÕ ÔÏÕ ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÕ ÊÕÑÉÁÊÏÕ ÌÇÔÓÏÔÁÊÇ ÁÐÏ ÔÇÍ ÄÅÈ (MOTION TEAM / ÂÁÓÉËÇÓ ÂÅÑÂÅÑÉÄÇÓ)

«Η Μόρια είναι δημιούργημα της προηγούμενης κυβέρνησης» δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στο νησί της Λέσβου.

Μιλώντας στο Thessaloniki Helexpo Forum επεσήμανε ότι «η κυβέρνηση εφαρμόζει μια διαφορετική πολιτική στο μεταναστευτικό ζήτημα, με ενεργή φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση αιτήσεων ασύλου και ενεργοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να καταστεί σαφές ότι χρειάζεται έμπρακτη αλληλεγγύη. Κληρονομήσαμε 100.000 εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου και μόλις τους τελευταίους έξι μήνες μειώθηκε από τις 25.000 στις 12.000 ο πληθυσμός (των προσφύγων και μεταναστών εννοεί) στο νησί».

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε δε πως υπάρχουν ξεκάθαρες ευθύνες γι’ αυτό που έγινε στο ΚΥΤ της Μόριας, «κάηκε από κάποιους “υπερδραστήριους” μετανάστες και πρόσφυγες, για να φύγουν. Θέλησαν με αυτό τον τρόπο να εκβιάσουν ενδεχομένως την κυβέρνηση απαιτώντας την άμεση μετακίνησή τους. Είναι ευκαιρία να επαναευαισθητοποιηθεί η Ευρώπη για την στήριξη πολιτικής για το άσυλο. Είναι ευκαιρία να δημιουργήσουμε στη Μυτιλήνη μια μόνιμη δομή, που δεν θα κουβαλάει την αρνητική παρακαταθήκη και τα πολλά προβλήματα της Μόριας».

Τέλος, αναφερόμενος στον προσωρινό καταυλισμό, ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι είναι υποδειγματικός και όποιος μπαίνει σε αυτό το νέο κέντρο, θα εξετάζεται για κορονοϊό. «Αυτή είναι μια προσωρινή δομή που θα επιτρέψει τη διαχείριση. Θα υπάρξει στη Λέσβο ένα κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης μόνιμο, στέλνοντας μήνυμα και απέναντι σε κάποιους ακραίους του νησιού».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα