Μητροπολίτης Χρυσόστομος: «Τα τρία σκαλοπάτια…»

11.10.2020 / 8:02
mitropolitis_xrisostomos-1

Ξέρετε ποια είναι τα τρία σκαλοπάτια για να περάσει ο άνθρωπος από το κατ΄ εικόνα στο καθ΄ ομοίωση; Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών, κ.κ. Χρυσόστομος τα ανέδειξε μέσα από το ξεχωριστό και πάντοτε επίκαιρο μήνυμα που έστειλε κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την επανομιδή της Τιμίας Κάρας της Αγίας Ειρήνης στον ομώνυμο Ναό στον Ριγανόκαμπο.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ…

«Ο Κύριος, μας δίνει τρεις βαθμίδες για να οικειωθούμε την χάρη Του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος και συνέχισε λέγοντας τα εξής:«Το πρώτο σκαλοπάτι είναι η συμπεριφορά. Οπως θέλετε να συμπεριφέρονται σε εσάς οι άνθρωποι, έτσι να συμπεριφέρεστε κι εσείς σε αυτούς. Θέλετε να σας αγαπάνε; Να σας λένε καλά λόγια; Να σας βοηθούν στις δύσκολες στιγμές; Να κάνετε κι εσείς το ίδιο».

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ…

Το δεύτερο σκαλοπάτι είναι η αγάπη ακόμη και προς τους εχθρούς, με τον Σεβασμιώτατο να θυμίζει τα παραδείγματα των Θεόδωρου Κολοκοτρώνη και Αγίου Διονυσίου που συγχώρεσαν τους φονιάδες των δικών τους ανθρώπων: «Το δεύτερο σκαλοπάτι για να γίνετε Υιοί του Θεού είναι το εξής: Μην κάνετε το καλό μόνο σε εκείνους που σας κάνουν καλό, αλλά να ανεβείτε παραπάνω. Να αγαπάτε ακόμη και τους εχθρούς σας. Δείτε τον σταυρό του Κυρίου, εκεί όπου αγάπησε όλον τον κόσμο, εκεί όπου υπέστη ευτελισμούς που δεν έχει υποστεί ουδείς άνθρωπος. Αν εκείνη την ώρα έλεγε ότι εγώ ήρθα για να σας σώσω κι εσείς με σταυρώνετε, οπότε θα κατέβω από τον σταυρό, αυτό θα ήταν καταστροφικό για όλους μας. Η αγάπη δεν είναι μια λέξη, είναι η κινητήρια δύναμη της σχέσης του ανθρώπου με τον Θεό και τον συνάνθρωπο. Πριν έρθει ο Ιησούς, αυτή η λέξη ήταν άγνωστη, ακόμη και οι αρχαίοι Ελληνες φιλόσοφοι δεν την ήξεραν. Χρησιμοποιούσαν τους όρους Φιλία και Φιλότης. Ο Ευαγγελιστής Ιωάννης λέει χαρακτηριστικά: Ο Θεός δεν έχει αγάπη, είναι αγάπη. Ο Κολοκοτρώνης συγχώρεσε τον φονιά του αδερφού του και του έκανε και το τραπέζι. Και είπε στη μάνα του ότι σήμερα κάνουμε το καλύτερο μνημόσυνο για εκείνον. Και πρόσθεσε ότι αν στην Ελλάδα έχουμε μίσος ο ένας για τον άλλον, τότε αυτός ο τόπος δεν θα ελευθερωθεί ποτέ. Το ίδιο έπραξε και ο Αγιος Διονύσιος…».

ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΣΚΑΛΟΠΑΤΙ…

Και ο Σεβασμιώτατος κατέληξε με την τρίτη βαθμίδα που οδηγεί προς τον Ουρανό: «Το τρίτο σκαλοπάτι είναι αυτό: Γίνεστε οικτίρμονες. Μέχρι που να κλείσουμε τα μάτια μας πρέπει να αγαπάμε και μάλιστα θυσιαστικά, με ευσπλαχνία προς κάθε άνθρωπο. Αυτό υπαγόρευσε και ο ίδιος ο Απόστολος Παύλος στον Αγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο κι αυτό το επιβεβαιώνει το άφθαρτο αυτί του Αγίου που φυλάσσεται στο Βατοπαίδι».

«ΣΥΝΟΔΟΙΠΟΡΟΣ Ο ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ»

Κλείνοντας, ο Μητροπολίτης Πατρών μίλησε για την στήριξη του ίδιου του Χριστού σε όλη αυτήν την πορεία του ανθρώπου: «Ας πατήσουμε στο πρώτο σκαλοπάτι, ας βαδίσουμε στο δεύτερο κι ας ανέλθουμε, τέλος, στο τρίτο. Ο ανήφορος αυτός είναι μεν δύσκολος και η απόσταση μεγάλη, όμως η ανάβαση δεν είναι ακατόρθωτη, καθώς συνοδοιπόρος μας είναι ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός και παραδείγματα προς μίμηση οι Αγιοί μας».

Από το Ενθετο “Κήποι της Εδέμ”

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα