Με το βλέμμα στο ’21- Στροφή στον εσωτερικό τουρισμό λόγω κορονοϊού

20.09.2020 / 17:50
γκο-10-14

H ζημιά το φετινό καλοκαίρι στον τουριστικό κλάδο ήταν μεγάλη, όμως, το χειρότερο από όλα σύμφωνα με τους επαγγελματίες του τουρισμού δεν είναι αυτό.

Το χειρότερο είναι ότι τα μηνύματα που έρχονται για το καλοκαίρι του 2021 από τους tours operators, τα ταξιδιωτικά γραφεία, τις αεροπορικές εταιρείες του εξωτερικού που βρίσκονται σε επαφή με τον ευρύτερο τουριστικό κλάδο στην Ελλάδα δεν είναι θετικά.

Δείχνουν ότι η καθίζηση που έφερε το φετινό καλοκαίρι ο κορωνοϊός στην ελληνική τουριστική βιομηχανία, ίσως αποτελέσει μία μόνιμη κατάσταση για το μέλλον, εφόσον δεν αλλάξει κάτι στον υγειονομικό τομέα παγκόσμιο επίπεδο.

Πλέον η πλειοψηφία των ανθρώπων του τουρισμού συνδέουν την ανάκαμψη του κλάδου τους με την ανεύρεση του εμβολίου που θα νικήσει τον κορωνοϊό και θα δώσει οριστικό τέλος στην πανδημία.

Σύμφωνα με τον  πρόεδρο του συνδέσμου τουριστικών πρακτορείων Δυτικής Ελλάδας Γιώργο Τελώνη είναι ξεκάθαρο ότι τουρισμός και κορωνοϊός δεν μπορούν να συμβαδίσουν. «Αυτό φάνηκε την καλοκαιρινή τουριστική σεζόν που πέρασε.  Ο τουρισμός και ο κορωνοϊός, σε καμία περίπτωση δεν πάνε μαζί. Η συνύπαρξη τους είναι αναγκαστική και γίνεται κάτω από ειδικές συνθήκες και κανόνες που πολλές φορές δεν μπορούν να εφαρμοστούν στη πράξη ή υλοποιούνται με δυσκολία».

Ο τουρισμός βλέπετε  αφορά ένα πλαίσιο προγραμματισμού από το οποίο, όπως αποδείχτηκε το φετινό καλοκαίρι, ο κορωνοϊός μπορεί να πετάξει εύκολα έξω τους πάντες, από τους τουρίστες και τα τουριστικά πακέτα, έως τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και τα ξενοδοχεία.

Το απέδειξαν στη πράξη οι δεκάδες ακυρώσεις που δέχτηκαν το φετινό καλοκαίρι οι tours operators και τα ξενοδοχεία.  Έτσι, εφόσον και το ερχόμενο καλοκαίρι έχουμε συντροφιά μας τον κορωνοϊό, η πτώση αυτή στην τουριστική βιομηχανία θα συνεχιστεί, χωρίς όμως να είναι σε θέση να πουν οι επαγγελματίες του χώρου, το πώς θα εξελιχθεί αυτή και που μπορεί να φτάσει.

«Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για το καλοκαίρι του 2021 γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να προασπιστούμε και να προστατεύσουμε το προϊόν μας, απέναντι σε αυτές τις συνθήκες. Όμως είναι γεγονός ότι αυτό που θα αλλάξει τα δεδομένα τα οποία δείχνουν να είναι αρνητικά και για το ερχόμενο καλοκαίρι είναι η ανεύρεση του εμβολίου για τον ιό.

Διαφορετικά τα πράγματα θα συνεχίσουν να είναι δύσκολα, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε αν είναι χειρότερα από φέτος ή καλύτερα.

Ελπίζω ότι ακόμα και με την ύπαρξη της πανδημίας τα πράγματα θα είναι κάπως καλύτερα από τα φετινά, με την έννοια ότι του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη εμπειρία από αυτή την κατάσταση» λέει ο κ. Τελώνης.

Όμως από τη στιγμή που (σύμφωνα με όσες πληροφορίες έρχονται από το πεδίο της έρευνας και της ιατρικής), δύσκολα θα είναι έτοιμο ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού έως το καλοκαίρι του 2021 (δηλαδή να είναι ασφαλές και να έχει κυκλοφορήσει στην αγορά), θα χρειαστεί να βρούμε τρόπους για να προσαρμοστούμε ή ίσως και να αλλάξουμε κατεύθυνση ως Περιφέρεια για να μπορέσουμε να μειώσουμε τις νέες απώλειες από την πανδημία.

Οδηγός σε αυτό, σύμφωνα με τον κ. Τελώνη, θα πρέπει να είναι η τουριστική σεζόν που μας άφησε. «Με βάση τις συνθήκες που είχαμε, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, σε πανελλήνιο επίπεδο δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Όμως η καθίζηση ήρθε από τα μέσα Αυγούστου και μετά όταν αυξήθηκε ο αριθμός των κρουσμάτων και μπήκαν νέοι περιοριστικοί κανόνες για την έλευση των τουριστών από διάφορα μέρη της Ευρώπης.

Στην Δυτική Ελλάδα, θα πρέπει να σημειώσουμε, ότι είδαμε μία αρκετά ικανοποιητική κίνηση στα μέσα Αυγούστου στα ξενοδοχεία της περιοχής από τους Έλληνες επισκέπτες και  γενικότερα την ελληνική αγορά».

Έμφαση στον οδικό τουρισμό

Την ίδια στιγμή η τουριστική κίνηση από το εξωτερικό, έτσι όπως αυτή αποτυπώνεται μέσα από τα στοιχεία του αεροδρομίου του Αράξου που τα περασμένα χρόνια τροφοδοτούσε με ξένους τουρίστες τα ξενοδοχεία της Δυτικής Αχαΐας και της Ηλείας, ήταν καθόλα πεσμένη, χωρίς σημάδια ανάκαμψης (το σύνολο της κίνησης δεν ξεπέρασε τους 20.000 επισκέπτες). 

Σύμφωνα έτσι με το σκεπτικό του κ. Τελώνη, ίσως θα πρέπει να ενισχύσουμε για τη νέα χρονιά ως Περιφέρεια την προβολή της περιοχής μας  στην ελληνική αγορά, εστιάζοντας στον οδικό τουρισμό.

«Η δεξαμενή του αττικού λεκανοπεδίου, οι σύγχρονοι οδικοί άξονες και αυτοκινητόδρομοι που οδηγούν στην περιοχή μας, το νοσοκομείο αναφοράς του Ρίου και γενικότερα η καλή υγειονομική πορεία μας, είναι σημαντικά πλεονεκτήματα που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για το καλοκαίρι του 2021, εφόσον ο κορωνοϊός δεν θα μας έχει εγκαταλείψει μέχρι τότε.

Έχουμε υπέροχα μέρη για να προβάλλουμε, έχουμε ένα αρκετά καλό επίπεδο υπηρεσιών και ίσως η νέα τουριστική καμπάνια της Περιφέρειάς μας θα πρέπει να αλλάξει εντελώς κατεύθυνση και να στραφεί στην ελληνική αγορά, αλλά και στον οδικό τουρισμό, χαράσσοντας μία διαφορετική πορεία κάτω από αυτές τις ειδικές συνθήκες.

Πέρσι στο διάστημα της καραντίνας δεν υπήρχε ο χρόνος για να προετοιμαστούμε κατάλληλα πάνω σε αυτή την αλλαγή αφού η πανδημία μας χτύπησε την πόρτα τον Μάρτη και η σεζόν είχε σχεδόν φτάσει. Πλέον ο χρόνος αυτός υπάρχει για το καλοκαίρι του 2021».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”)

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα