Με λιγότερες καθαρίστριες από πέρυσι τα σχολεία της Πάτρας

09.09.2020 / 4:32
katharistria

Για κοροϊδία της πολιτείας σε βάρος τις σχολικής κοινότητας κάνουν λόγο οι εκπρόσωποι των καθαριστριών της Πάτρας με δεδομένο ότι φέτος, πάρα τις κατά πολύ αυξημένες ανάγκες που υπάρχουν λόγω κορωνοϊού, οι καθαρίστριες που προσλαμβάνονται είναι λιγότερες από πέρυσι. Όπως επισημαίνουν πρόκειται για 13 λιγότερα άτομα ενώ η εκτίμησε που υπάρχει είναι ότι φέτος θα απαιτούνταν τουλάχιστον 30 με 40 περισσότερες καθαρίστριες σε σχέση με το 2019 προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες συνεχών απολυμάνσεων που απαιτούνται λόγω της πανδημίας.

Και σαν να μην έφτανε αυτό, λίγες μόνο μέρες πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς οι συμβασιούχες εργαζόμενες δεν έχουν ακόμα τοποθετηθεί στα σχολικά συγκροτήματα ώστε να ετοιμάσουν τις αίθουσες για να δεχθούν μαθητές κι εκπαιδευτικούς.

Όπως μας εξηγεί η πρόεδρος του Σωματείου Φυλάκων Σχολικών Κτιρίων και Λοιπών Εργατοϋπαλλήλων Δήμου Πατρέων, Ευφροσύνη Ανδριοπούλου, η διαδικασία φέτος καθυστέρησε σημαντικά αφού η κυβέρνηση άργησε να αποσαφηνίσει τους όρους με τους οποίους θα γίνονταν οι προσλήψεις. Ως εκ τούτου μέχρι αύριο θα γίνονται οι ενστάσεις επί των προσωρινών πινάκων που κατάρτισε ο Δήμος, έρευνα για τη διασταύρωση των στοιχείων που υποβλήθηκαν δεν έχει γίνει, ενώ δεν αποκλείεται η τοποθέτηση των καθαριστριών να γίνει την… Παρασκευή.

«Αυτό σημαίνει ότι είναι δύσκολο μέσα στο Σαββατοκύριακο να προλάβουν να καθαρίσουν τις αίθουσες και τους λοιπούς χώρους των σχολείων για το πρώτο κουδούνι της Δευτέρας. Επιπλέον χάνουμε και τη Δευτέρα καθώς οι ιερείς θα μπουν στις αίθουσες να αγιάσουν οπότε δεν θα υπάρχει η δυνατότητα οι εργαζόμενες να καθαρίζουν», εξηγεί η κυρία Ανδριοπούλου. Πάντως το μείζον είναι ο αριθμός των καθαριστριών που προσλαμβάνονται φέτος ο οποίος δεν επαρκεί ώστε οι σχολικές μονάδες να καθαρίζονται όπως προβλέπουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, επισημαίνει η κυρία Ανδριοπούλου.

Στην Πάτρα έχουμε 264 σχολικές μονάδες και οι μόνιμες καθαρίστριες είναι 60. Πέρυσι είχαμε 195 συμβασιούχες καθαρίστριες, ενώ φέτος εγκρίθηκαν 177 θέσεις εκ των οποίων οι 59 είναι μειωμένου ωραρίου. Δηλαδή υπολείπονται από πέρυσι, προ κορωνοϊού, 13 εργαζόμενες. Τώρα όμως οι οδηγίες επιβάλουν φυσική παρουσία των εργαζόμενων σε όλη τη διάρκεια της σχολικής ημέρας καθώς στα συνεχόμενα διαλείμματα θα πρέπει ο εργαζόμενος να καθαρίζει τα θρανία, τις τουαλέτες, τα τμήματα σίτισης, τα πόμολα κ.α..

«Όταν όμως τους βάζει όμως τρίωρους. Πώς αυτός ο άνθρωπος θα είναι σε δύο σχολεία και ταυτόχρονα θα έχει ετοιμάσει το σχολείο για την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να διακτινιστεί και πάλι δεν είναι αρκετό. Με ευχολόγια και ψέματα δεν καθαρίζονται τα σχολεία», σχολιάζει σχετική η κυρία Ανδριοπούλου.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα