Μαρκ Τσάπμαν: Η “συγγνώμη” του δολοφόνου του Τζον Λένον που άργησε 40 χρόνια

22.09.2020 / 14:26
john-lennon_assasination_1

Σχεδόν 40 χρόνια έχουν περάσει από το μοιραίο εκείνο βράδυ της 8ης Δεκεμβρίου του 1980 που ο Τζον Λένον  έπεσε νεκρός, έξω από διαμέρισμά του στη Νέα Υόρκη, από τις σφαίρες του 25χρονου Μάρκ Τσάπμαν, συγκλονίζοντας ολόκληρο τον πλανήτη. Τέσσερις ολόκληρες δεκαετίες μετά ο δολοφόνος ενός από τους πλέον εμβληματικούς και επιδραστικούς καλλιτέχνες όλων των εποχών, ζήτησε για πρώτη φορά «συγγνώμη»!
Το αν αυτή η «συγγνώμη» είναι ειλικρινής ή όχι κανείς δεν μπορεί να το γνωρίζει με απόλυτη σιγουριά. Το μόνο βέβαιο είναι ότι αποτέλεσε μέρος της προσπάθειάς του να διεκδικήσει, για ενδέκατη φορά, την αποφυλάκισή του την οποία, ωστόσο, δεν κατάφερε να κερδίσει.
«Θέλω μόνον να πω πως λυπάμαι για το έγκλημά μου. Δεν έχω καμία δικαιολογία. Το έκανα για να αποκτήσω δόξα. Πιστεύω ότι το χειρότερο έγκλημα είναι να κάνεις κακό σε κάποιον αθώο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, στη Νέα Υόρκη προσπαθώντας να εξηγήσει τους λόγους που τον οδήγησαν στην δολοφονία του διάσημου Σκαθαριού: «Είχε τεράστια φήμη. Δεν τον σκότωσα εξαιτίας του χαρακτήρα του ή για το είδος ανθρώπου που ήταν. Ήταν ένας οικογενειάρχης. Ήταν ένα είδωλο. Ήταν ένας άνθρωπος που μίλησε για πράγματα τα οποία μάς απασχολούν και σήμερα και αυτό είναι υπέροχο» υπογράμμισε.

Έφθασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι του άξιζε η θανατική ποινή, και πως αν αποφασίσουν να τον αφήσουν στη φυλακή για όλη του τη ζωή δεν θα δικαιούται να έχει παράπονα.

Για να καταλήξει, απευθυνόμενος στην σύζυγο του Λένον, Γιόκο Όνο η οποία βίωσε στο πετσί της τον τραγικό και πρόωρο θάνατό του: «Λυπάμαι για τον πόνο που της προκάλεσα. Το σκέφτομαι αυτό συνέχεια».
Η ίδια, βεβαίως, δεν φάνηκε να πείθεται από την ξαφνική αυτή και ετεροχρονισμένη κρίση μεταμέλειας του Τσάπμαν τον οποίο συνεχίζει να θεωρεί ως ένα επικίνδυνο άτομο που θα πρέπει να παραμείνει στη φυλακή: «Εφόσον το έκανε μία φορά, θα μπορούσε να το ξανακάνει σε κάποιον άλλο. Θα μπορούσα να ήμουν εγώ, θα μπορούσε να είναι ο γιος μου ή οποιοσδήποτε άλλος. Πάντα υπάρχει αυτή η ανησυχία» εξήγησε η Γιόκο Όνο.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα