Μαριαλένα Τσίρλη: Πατρινής καταγωγής η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

03.10.2020 / 12:43
kEiIMm7w

Όχι μόνο Ελληνίδα, αλλά και με πατρινή καταγωγή από την πλευρά της μητέρας της, είναι η πρώτη γυναίκα Γενική Γραμματέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Μαριαλένα Τσίρλη. Η γιαγιά της, Βασιλική Κουφογιάννη, γεννήθηκε κι έζησε όλα της τα χρόνια στην Πάτρα και ήταν παντρεμένη με τον αείμνηστο καθηγητή Φυσικής και Γυμνασιάρχη στο 4ο Αρρένων της Πάτρας τη δεκαετία ‘50-’60, Γιάννη Παπατσώρη.

Η μητέρα της, Μαρίνα, ήταν το τρίτο παιδί τους. Επίσης είναι η ανιψιά του τ. Διευθυντή της Ουρολογικής Κλινικήςτου ΓΚΝ Πατρών «Αγιος Ανδρέας», Γιώργου Παπατσώρη.

Η κυρία Τσίρλη γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη κι έζησε στην Αθήνα. Εχει περάσει πολλά καλοκαίρια στον Αγ. Βασίλειο της Πάτρας, όταν ερχόταν μαζί με τους γονείς της σε πιο μικρή ηλικία, φιλοξενούμενοι στις εξοχικές κατοικίες συγγενών και αγαπημένων φίλων.

Οι συγγενείς της, που ζουν στην Πάτρα, λένε γι’ αυτήν: «Η Μαριαλένα πάντα ήταν ένα χαρισματικό παιδί που της άρεσε το διάβασμα και αρίστευε συνεχώς σε όλες τις τάξεις του σχολείου και ως φοιτήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών αργότερα. Αφού πήρε το πτυχίο της με άριστα, έφυγε για τη Γαλλία όπου μετά από ανώτερες μεταπτυχιακές σπουδές στο Στρασβούργο ξεκίνησε την επαγγελματική καριέρα της ως Νομικός στη Γραμματεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και συνέχισε κατόπιν σε πολλές επιτελικές θέσεις. Είμαστε όλοι χαρούμενοι και υπερήφανοι. Που ένας δικός μας άνθρωπος βρίσκεται στη θέση της πρώτης γυναίκας Γ.Γ του ΕΔΔΑ. Άλλωστε ήταν αναμενόμενο, αφού μας έχει συνηθίσει σε πολλές επιτυχίες από πολύ μικρή. Γι’ αυτό και της αξίζει ό,τι καλύτερο».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα