«Κόλλησε» covid-19 και η Airbnb – «Βουτιά» στα άπατα η ζήτηση στην Δυτική Ελλάδα

08.08.2020 / 17:30
γκο 17

Κάθετη πτώση έχει η ζήτηση των καταλυμάτων στην βραχυχρόνια μίσθωση και στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb, το φετινό καλοκαίρι και ενώ βρισκόμαστε στην υποτιθέμενη καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Η πτώση αυτή, σύμφωνα με ιδιοκτήτες, που έχουν μπει εδώ και πάνω από τρία χρόνια στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, νοικιάζοντας το ακίνητο που διατηρούν σε παραθεριστικά θέρετρα της περιοχής, φτάνει σε σύγκριση με τα προηγούμενα καλοκαίρια, το 70 % με 75%.

Τη διαπίστωση αυτή μπορεί να την κάνει εύκολα κανείς κάνοντας μία μικρή αναζήτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb. Η πλειοψηφία των καταλυμάτων σε περιοχής που παρουσιάζουν κίνηση την καλοκαιρινή περίοδο είναι αδιάθετα.

Πιο συγκεκριμένα και ενώ βρισκόμαστε στις αρχές Αυγούστου, που είναι η περίοδος των διακοπών του περισσότερου κόσμου και οι κρατήσεις γίνονται συνήθως τουλάχιστον ένα μήνα νωρίτερα, τα καταλύματα που μπορεί να εντοπίσει ένας ενδιαφερόμενος, είναι δεκάδες.

Η αναζήτηση που έκαναν οι «7 Μέρες Ενημέρωση»  (τρεις μέρες πριν από τη δημοσίευση του φύλλου) αφορούσαν τις δύο κύριες παράκτιες γραμμές έξω από την Πάτρα, την Αιγιαλεία και την Δυτική Αχαΐα, αλλά και την Ναυπακτία, ένα μέρος που παραδοσιακά παρουσιάζει μία αξιόλογη τουριστική κίνηση, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό.

Η κατάσταση στην Αιγιάλεια

Στην Αιγιάλεια την περίοδο 6 με 10 Αυγούστου (χωρίσαμε τον μήνα σε πέντε τετραήμερες περιόδους, προκειμένου να πάρουμε κάποια τυπικά δείγματα) τα διαθέσιμα καταλύματα είναι 208. Στις 10 με 14 Αυγούστου είναι 215, στις 16 με 20 του μήνα είναι 223 και στις 20 -24 Αυγούστου, ο αριθμός των ελεύθερων καταλυμάτων φτάνει τα 260, ενώ στις 24 με 28 Αυγούστου ανεβαίνει στα 300.

Άδεια και στη Δυτική Αχαΐα

Στην Δυτική Αχαΐα  (εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε πολλές καταχωρήσεις υπάρχουν ορισμένα ακίνητα που αναφέρονται σε περιοχές της Πάτρας) την ημερολογιακή περίοδο 6 με 10 Αυγούστου ο αριθμός των καταλυμάτων ανέρχεται στα 108, στις 10 με 14 στα 126, στις 16 με 20, στα 140, στις 20 με 24 στα 138 και στις 24 με 28, στα 169.

Κενά και  στην άλλοτε περιζήτητη Ναύπακτο

Αρκετός όμως είναι και ο αριθμός των καταλυμάτων που μπορεί να βρει κανείς τον Αύγουστο στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Airbnb και στην περιοχή της Ναυπακτίας που θεωρείται ένα μέρος που έχει περισσότερες βάσεις στην τουριστική ανάπτυξη της από ότι η Αχαΐα.

Πιο αναλυτικά ο αριθμός των καταλυμάτων που μπορεί να βρει κανείς στην Ναυπακτία στις 6 με 10 Αυγούστου φτάνει τα 77, στις 10 με 14 Αυγούστου τα 76, στις 16 με 20 Αυγούστου, τα 82, στις 20 με 24 τα 110 και στις 24 με 28 τα 164.

Όμως μείωση της ζήτησης βλέπει κανείς και στην ακόμα πιο τουριστική Ηλεία, βλέποντας ότι τα καταλύματα που μπορεί να βρει για την περίοδο 6 με 28 Αυγούστου φτάνουν τα 112.

Ο τουρισμός στο … απόσπασμα

 Σύμφωνα με ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν επενδύσει τα τελευταία χρόνια στην βραχυχρόνια μίσθωση, μετά την ανάπτυξη που είχε πάρει αυτή από το 2016 και μετά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, πρόκειται για μία σημαντική μείωση της ζήτησης, καθώς τα καλοκαίρια του 2017, του 2018, αλλά του 2019, τα καταλύματα που ήταν αδιάθετα στις αρχές Αυγούστου ήταν λιγότερα από τα μισά που βρίσκει κανείς τώρα.

Το γεγονός αυτό έρχεται  να επιβεβαιώσει την πτώση της τουριστικής κίνησης του φετινού καλοκαιριού εξαιτίας του κορωνοϊού, με τη μείωση των εισερχόμενων εκ του εξωτερικού τουριστών (είναι γνωστό ότι η Airbnb είχε κατορθώσει και είχε πάρει ένα κομμάτι της πίτας από τα καταλύματα των ξενοδοχείων από τους τουρίστες που έρχονταν στη χώρα μας και ζητούσαν πιο πριβέ διαμονή).

Δείχνει επίσης ότι ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων δεν θα πάει φέτος διακοπές ή άφησε το όλο θέμα για την τελευταία στιγμή γνωρίζοντας ότι όποτε και αν το θελήσει μπορεί να βρει κατάλυμα.

Αξίζει να αναφέρουμε εδώ, σύμφωνα πάντα με τους ιδιοκτήτες που έχουν επενδύσει στον τομέα, ότι τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μία τάση που θέλει την μέση παραδοσιακή αστική οικογένεια να παραθερίζει ή να κάνει διακοπές μεγαλύτερης διάρκειας  σε κοντινά ηπειρωτικά μέρη, αποφεύγοντας τα νησιά και τους τοπ τουριστικούς προορισμούς.

Μια σημαντική πτυχή της τάσης αυτής οφειλόταν και στο Airbnb, ανάλογα βέβαια με το είδους του καταλύματος και τις οικονομικές δυνατότητες της ενδιαφερόμενης οικογένειας. Όλα αυτά ο κορωνοϊός τα έκανε τουλάχιστον για το φετινό καλοκαίρι στην άκρη και έτσι η βραχυχρόνια μίσθωση πληρώνει και αυτή από την πλευρά της την γενικότερη πτώση της τουριστικής κίνησης,.

Κάτι σε έναν βαθμό φυσιολογικό, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το όλο θέμα,  από την στιγμή που η μέχρι τώρα η ανοδική πορεία της πλατφόρμας οφειλόταν στην τουριστική δυναμική της κάθε περιοχής.

Αυτό που θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε είναι ότι η πτώση της ζήτησης έρχεται για να συνδυαστεί με τη μείωση των τιμών της εκμίσθωσης του κάθε ακινήτου, μία μείωση που κατά μέσο όρο φτάνει το 15% με 20% ανάλογα πάντα με το είδος του ακινήτου και την περιοχή που βρίσκεται.

Όμως φαίνεται ότι ο φόβος του κορωνοϊού και οι γενικότερες συνέπειές του κυριαρχούν  και στον σχεδιασμό των διακοπών μας.

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα