Κορωνοϊός: Σταθερά τριψήφια τα κρούσματα! Τι ανησυχεί τους επιστήμονες. Γιατί περιμένουν αύξηση των μολύνσεων

14.09.2020 / 3:56
koronoios_test

Πιο μεγάλη από ποτέ είναι η ανησυχία για την πορεία της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, καθώς τα τελευταία 24ωρα σημειώνεται σημαντική άνοδος τόσο στα κρούσματα όσο και στον αριθμό των διασωληνωμένων, με την κυβέρνηση και τις υγειονομικές αρχές να είναι σε εγρήγορση. Στο «μάτι» της πανδημίας παραμένει η Αττική, ωστόσο «πονοκέφαλο» προκαλούν και οι συρροές σε Πέλλα και Πιερία. Αυτό όμως που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία αναφοράς και τις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Την Κυριακή ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 207 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με παραπάνω από τα μισά να καταγράφονται στην Αττική (120). Οι θάνατοι πλέον έχουν ξεπεράσει τους 305, ενώ οι διασωληνωμένοι έχουν αγγίξει τους 54. Είναι χαρακτηριστικό ότι βάσει των επίσημων στοιχείων, τον Σεπτέμβριο έχει παρατηρηθεί αύξηση 70% στον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Σημειώνεται πως ο αντίστοιχος αριθμός στις 30 Αυγούστου δεν ξεπερνούσε τους 36.

Χαρακτηριστική ήταν η προειδοποίηση διά στόματος του επίκουρου καθηγητή του ΕΚΠΑ και μέλους της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκα Μαγιορκίνη, κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, ότι τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα ξεπερνούν τα 200 ημερησίως, παρά τα δείγματα σταθεροποίησης το αμέσως προηγούμενο διάστημα.

Γεμίζουν τα νοσοκομεία αναφοράς και οι ΜΕΘ στην Αττική
Εν τω μεταξύ, και καθώς περίπου ένα στα δύο κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας της Αττικής όπου νοσηλεύονται ασθενείς με λοίμωξη COVID-19 είναι ήδη κατειλημμένο (με τον αριθμό των διασωληνωμένων να αυξάνεται τις τελευταίες εβδομάδες αργά αλλά σταθερά), η ηγεσία του υπουργείου Υγείας εργάζεται με εντατικούς ρυθμούς για τη λειτουργία νέων κλινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο «Σωτηρία» έχουν ήδη γεμίσει και τα 12 κρεβάτια της ΜΕΘ για τα περιστατικά Covid-19, ενώ στον «Ευαγγελισμό» η πληρότητα αγγίζει το 60%.

Από την Τρίτη ανοίγουν επιπλέον 6 κρεβάτια εντατικής νοσηλείας για ασθενείς με κορωνοϊό στον «Ευαγγελισμό». Έτσι, οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για περιστατικά COVID-19 αυξάνονται από 18 που είναι σήμερα, σε 24. Συνολικά, με απόφαση του Υπουργείου Υγείας ανοίγουν επιπλέον 18 κρεβάτια εντατικής για τον COVID στην Αττική.

Αύξηση κρουσμάτων περιμένουν οι ειδικοί
Την ίδια ώρα, οι επιστήμονες ανησυχούν και για το γεγονός ότι τη Δευτέρα ανοίγουν τα σχολεία, αλλά και γιατί πλησιάζει η περίοδος της γρίπης, συνδυασμός που θεωρείται πως θα αποβεί «εκρηκτικός».

Η Πνευμονολόγος – Συντονίστρια και Διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής κλινικής «Σωτηρία», Μίνα Γκάγκα, δήλωσε, μιλώντας στο MEGA, ότι η αύξηση των κρουσμάτων είναι τρομακτική, καθώς υπάρχουν εστίες υπερμετάδοσης και τετραπλασιασμός των εισαγωγών στα νοσοκομεία και τις ΜΕΘ.

Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάχτυλος, τόνισε στον ΑΝΤ1 πως αυτή τη στιγμή έχουμε μία κατάσταση η οποία επιδεινώνεται, ωστόσο μέχρι στιγμής γίνεται σε ελεγχόμενο βαθμό. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιούλιο σημειώθηκαν συνολικά 12 θάνατοι, τον Αύγουστο 65 θάνατοι και το πρώτο 10ημερο του Σεπτεμβρίου 31 θάνατοι. Ακόμα, εκτίμησε πως με το άνοιγμα των σχολείων, ο αριθμός των κρουσμάτων θα αυξηθεί, ωστόσο αυτό που επιδιώκουν οι ειδικοί είναι να μην υπάρξει κατακόρυφη αύξηση που θα έχει ως συνέπεια των κλείσιμο τμημάτων σωρηδόν. «Οι γονείς θα πρέπει να θερμομετρούν τα παιδιά τους από το σπίτι και να μην τα στέλνουν στο σχολείο αν εμφανιστεί πυρετός», ανέφερε ο Πρόεδρος προτρέποντας τους γονείς να μην περιμένουν την θερμομέτρηση στα σχολεία.

«Θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων όταν ανοίξουν τα σχολεία. Η εμπειρία από Ευρωπαϊκά κράτη δείχνει κατάσταση διαχειρίσιμη», δήλωσε από την πλευρά του στο Open ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής Ιατρικής, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα