Κορωνοϊός – Επείγοντα: Γιατί ένας στους δέκα επέστρεψε στο νοσοκομείο σε μια εβδομάδα

18.09.2020 / 10:47
200916163331_corona

Περίπου ένας στους δέκα ασθενείς με διαγνωσμένη νόσο COVID-19 χρειάστηκε να επιστρέψει στο νοσοκομείο εντός μίας εβδομάδας μετά την αρχική επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών -με τα άτομα άνω των 60 ετών να έχουν πάνω από πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής για νοσηλεία- βάσει στοιχείων που προέρχονται από την Φιλαδέλφεια των Ηνωμένων Πολιτειών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της πανδημίας (Μάρτιος, Απρίλιος και Μάιος) και δημοσιεύονται στο Academic Emergency Medicine.

Ερευνητές στην Ιατρική Σχολή Πέρελμαν του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, οι οποίοι συγκέντρωσαν και ανέλυσαν τα ανωτέρω δεδομένα, διαπίστωσαν επίσης ότι παράγοντες όπως τα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα κατά τη μέτρηση μέσω παλμικής οξυμετρίας και ο πυρετός ήταν από τα πλέον ενδεικτικά συμπτώματα ότι θα ακολουθήσει εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ο επικεφαλής της σχετικής μελέτης Δρ Austin Kilaru, εξειδικευμένος στην Επείγουσα Ιατρική, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, ευελπιστεί ότι αυτές οι πληροφορίες θα μπορούσαν να αποδειχθούν ιδιαίτερα σημαντικές για τους κλινικούς γιατρούς.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να στείλεις ασθενείς στο σπίτι χωρίς να γνωρίζεις αν θα αρρωστήσουν τις επόμενες μέρες. Αυτή η μελέτη δίνει στους γιατρούς μερικές ενδείξεις για να γνωρίζουν πόσο συχνά και πότε οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να επιστρέψουν στο νοσοκομείο και σε ποιους παράγοντες κινδύνου θα πρέπει να στρέψουν την προσοχή τους» αναφέρει.

Η μελέτη εξέτασε 1.419 ασθενείς που προσήλθαν σε τμήμα επειγόντων περιστατικών μεταξύ μεταξύ 1ης Μαρτίου και 28ης Μαΐου 2020, αποχώρησαν και διαγνώστηκαν θετικοί στην COVID-19 μέσα σε επτά ημέρες από την επίσκεψη.

Τα δεδομένα καταδεικνύουν ότι το 4,7% των ασθενών επέστεψε και εισήχθη για νοσηλεία μόλις εντός τριών ημερών μετά την αρχική επίσκεψη στα επείγοντα και ένα επιπλέον πσοστό 3,9% χρειάστηκε νοσηλεία εντός μίας εβδομάδας. Συνολικά, αυτό σήμαινε ότι το 8,6% των ασθενών επέστρεψε μετά την πρώτη φορά που προσήλθε στα επείγοντα.

«Ήμασταν έκπληκτοι με το συνολικό ποσοστό των ασθενών που επιστρέφουν και χρειάζονται εισαγωγή, το οποίο είναι διπλάσιο συγκριτικά με αυτό άλλων ασθενειών» ανέφερε ο Δρ Austin Kilaru, διευκρινίζοντας ότι η ανησυχία δεν έγκειται στο εάν οι γιατροί κάνουν λάθος κρίση στα επείγοντα, αλλά στο πόσο απρόβλεπτη είναι η COVID-19 και πόσο γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή μορφή.

Και αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι πολύ πιο ευάλωτα είναι τα άτομα άνω των 60 ετών. Σε σύγκριση με τους ασθενείς ηλικίας 18 έως 39 ετών, οι ηλικίας άνω των 60 είχαν πάνω από πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία έπειτα από μία αρχική επίσκεψη στο τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τα άτομα ηλικίας 40 έως 59 ετών προέκυψε ότι είχαν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία συγκριτικά με τη νεότερη ομάδα.

Όσον αφορά τα μεμονωμένα συμπτώματα, η μελέτη κατέδειξε ότι οι ασθενείς οποιασδήποτε ηλικίας με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είχαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν τελικά νοσηλεία σε σύγκριση με εκείνους με υψηλότερες ενδείξεις, ενώ οι ασθενείς με πυρετό ήταν περισσότερο από τρεις φορές πιο πιθανό.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα