Κορονοϊός: Σε κρίσιμο σημείο της “μάχης” η Πάτρα και η Αχαΐα – Μ. Μαραγκός: “Θέλει προσοχή”

03.09.2020 / 17:33
γκο-55-1

Οι δύο βασικοί παράγοντες για να κρίνει κανείς το πόσο ανησυχητικά είναι τα δεδομένα για την πορεία του κορωνοϊού, δεν είναι τόσο ο αριθμός των κρουσμάτων ή ο αριθμός των ατόμων που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, αλλά η διασπορά του ιού στην κοινότητα και τα διασωληνωμένα περιστατικά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση στην εντατική.

Το πρώτο στοιχείο φανερώνει το αν ο ιός έχει εξαπλωθεί γύρω μας. Το δεύτερο αποτυπώνει την επιθετικότητα του ιού και το πόσο επικίνδυνος είναι. Από αυτή την άποψη η κατάσταση στην χώρα μας, σύμφωνα με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών  Διευθυντή της Λοιμωξιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, Μάρκο Μαραγκό, είναι αρκετά ανησυχητική.

«Ο ιός βρίσκεται σε έξαρση και αυτό μαρτυρούν και οι δύο παραπάνω παράγοντες στους οποίους προσωπικά εστιάζω για να κρίνω την κατάσταση» τονίζει ο ίδιος. Στην περιοχή μας τα πράγματα βέβαια δείχνουν να είναι καλύτερα, αλλά αυτό δεν είναι λόγος για να χαλαρώνουμε και να μην βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό ο μέσος όρος των ασθενών που νοσηλεύονται τις τελευταίες δέκα ημέρες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο αντιστοιχεί στα έξι με εφτά άτομα.

Ορισμένα από αυτά τα περιστατικά είναι σοβαρά. Ωστόσο, η κατάσταση τόσο στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, όσο και γενικότερα στην περιοχή χαρακτηρίζεται σταθερή και ομαλή. Βρισκόμαστε όμως σε ένα κρίσιμο σημείο. Έχουν επιστρέψει οι τελευταίοι αδειούχοι από τις διακοπές τους και έρχονται οι φοιτητές του Πανεπιστημίου πίσω στην Πάτρα και μαζί με αυτούς και άλλοι πρωτοετείς.

Η εσωτερική μετακίνηση είναι ένας παράγοντας που μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα. Τα αποτελέσματα αυτής, αν δηλαδή υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων ή διασπορά  θα φανούν τις επόμενες ημέρες. Η επακριβής τήρηση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί θα πρέπει να είναι αυτονόητη σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό.

«Δεν χρειάζεται να επαναλαμβάνουμε τα ίδια πράγματα. Τα μέτρα έχουν αποφασιστεί για να τηρηθούν και αυτό θα πρέπει να γίνει από όλους μας για να διαφυλάξουμε τη δημόσια υγεία».

Άλλωστε, σύμφωνα με τον κ. Μαραγκό, η περιοχή μας, παρόλο που βρίσκεται σε μία καλύτερη κατάσταση, δεν είναι καθόλου έξω από το όλο πλαίσιο της αύξησης των κρουσμάτων και της διασποράς.

«Έχουμε περισσότερα κρούσματα και στο νομό από ό,τι είχαμε στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αν τα βάλεις κάτω είναι σχεδόν τα διπλάσια από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία και που τα πράγματα ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνα.

Πλέον όμως είναι πολύ περισσότερα και τα τεστ που γίνονται». Το ζήτημα είναι ότι και μέσα από την αύξηση των τεστ (μόνο στο εργαστήριο αναφοράς του Πανεπιστημιακού  Νοσοκομείου έχουν τριπλασιαστεί σε σύγκριση με την πριν από την καραντίνα) έχουμε κατορθώσει και έχουμε περιορίσει την διασπορά του ιού αφού το κάθε κρούσμα μπαίνει σε καραντίνα.

Όμως όλα αυτά ανά πάσα στιγμή μπορεί να αλλάξουν. «Χρειάζεται προσοχή» καταλήγει ο κ. Μαραγκός. «Η κατάσταση είναι κρίσιμη, όχι μόνο για την χώρα, αλλά και για την περιοχή μας».

Κ.Α.

(από την εφημερίδα “7 Μέρες Ενημέρωση”).

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα