Κοροναϊός: Βροχή τα λουκέτα σε σχολεία – Νέες οδηγίες για τη διαχείριση κρουσμάτων

22.09.2020 / 6:33
ÊËÅÉÓÔÁ Ó×ÏËÅÉÁ ÓÔÇÍ ÁÔÔÉÊÇ(EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τμήματα και σχολικές μονάδες σε όλη τη χώρα εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Δεκάδες τμήματα ή και ολόκληρες σχολικές μονάδες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους μετά από επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ ο ΕΟΔΥ βλέποντας την εικόνα με τα απανωτά λουκέτα στα σχολεία έστειλε νέο επικαιροποιημένο έγγραφο με οδηγίες σχετικά με τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Αρκετά τμήματα αλλά και σχολικές μονάδες προστίθενται καθημερινά στον κατάλογο του υπουργείου Παιδείας με αυτά που μένουν κλειστά εξαιτίας κρουσμάτων κοροναϊού .

Η πλειονότητα των σχολικών μονάδων και τμημάτων στα οποία έχει μπει λουκέτο βρίσκονται στην Αττική, όπου εντοπίζονται και τα περισσότερα κρούσματα της πανδημίας του κοροναϊού. Ωστόσο υπάρχουν αρκετά τμήματα και σχολεία τα οποία παραμένουν κλειστά και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Υπενθυμίζεται ότι κλειστές είναι όλες οι σχολικές μονάδες της Πέλλας έως τις 25 Σεπτεμβρίου, ενώ τις τελευταίες ώρες προστέθηκαν στον κατάλογο του υπουργείου Παιδείας τμήματα σε λύκεια της Καστοριάς και των Τρικάλων.

Δείτε όλη τη λίστα με τα σχολεία και τα τμήματα που είναι κλειστά  

Νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση κρουσμάτων

Πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας αλλά και στον ΕΟΔΥ προκαλεί η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε σχολικές μονάδες.

Για τον λόγο αυτό ο ΕΟΔΥ απέστειλε στις σχολικές μονάδες επικαιροποιημένο έγγραφο με οδηγίες για τη διαχείριση ύποπτων ή επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Δείτε αναλυτικά τις νέες οδηγίες:

Διαχείριση παιδιού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19:

  • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει έστω και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και ειδοποιείται το σχολείο με ευθύνη των γονέων/κηδεμόνων.
  • Εάν ένας μαθητής εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, γίνονται τα παρακάτω εκ μέρους του Υπευθύνου COVID-19

Επικοινωνία με την οικογένεια για παραλαβή του παιδιού

  • Απομόνωση του παιδιού σε προκαθορισμένο καλά αεριζόμενο χώρο, με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά και εφαρμογή απλής χειρουργικής μάσκας
  • Εφαρμογή υγιεινής χεριών και αναπνευστικής υγιεινής από το παιδί και το/τα άτομο/α που το φροντίζουν
  • Χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας από το προσωπικό (μάσκα, γάντια, και σε περίπτωση κινδύνου εκτίναξης βιολογικών υγρών ή αναπνευστικών εκκρίσεων–ποδιά αδιάβροχη και οφθαλμική προστασία με γυαλιά ή ασπίδα προσώπου).
  • Επιμελής καθαρισμός του χώρου και εφαρμογή απολυμαντικού σε επιφάνειες μετά την αναχώρηση του παιδιού με χρήση εξοπλισμού ατομικής προστασίας.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία των γονέων/κηδεμόνων και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το παιδί χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida-ypoptoy… sto-spiti/).

Διαχείριση μέλους του προσωπικού που εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19

  • Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 εκτός του χώρου του σχολείου, παραμένει στο σπίτι και με ευθύνη του ειδοποιείται το σχολείο.
  • Εάν ένα μέλος του προσωπικού εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όταν είναι στο σχολείο, αποχωρεί από το χώρο του σχολείου μετά από συνεννόηση με τους υπεύθυνους. Αν χρειαστεί να περιμένει στο σχολείο για ένα μικρό χρονικό διάστημα, παραμένει σε απομόνωση στον καθορισμένο χώρο φορώντας απλή χειρουργική μάσκα και τηρώντας τις διαδικασίες που περιγράφονται στην ενότητα 1.Α για τους μαθητές.
  • Γίνεται ιατρική αξιολόγηση με πρωτοβουλία του ίδιου και εφόσον, σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, το μέλος του προσωπικού χαρακτηριστεί ως ύποπτο για λοίμωξη COVID-19 χωρίς να υπάρχει εναλλακτική διάγνωση (βλ. Παράρτημα), θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
  • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το μέλος του προσωπικού παραμένει σε απομόνωση κατ’ οίκον (εφόσον κρίνεται από τον ιατρό ότι η κατάστασή του δεν απαιτεί νοσηλεία σε νοσοκομείο), σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του (https://eody.gov.gr/neos-koronoios-covid-19-odigies-gia-frontida- ypoptoy-kroysmatos-sto-spiti/).

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κοροναϊό είναι θετικό

  •  Γονέας/κηδεμόνας του μαθητή ή το μέλος του προσωπικού ενημερώνει άμεσα τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 της σχολικής μονάδας ή/και τον/την διευθυντής/τρια της σχολικής μονάδας.
  • Ο υπεύθυνος διαχείρισης COVID-19 του σχολείου επικοινωνεί:

Α) με τις οικογένειες των παιδιών του τμήματος στο οποίο φοιτά ο μαθητής,

Β) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης,

Γ) με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Αποστέλλει την ίδια μέρα δελτίο ιχνηλάτησης

Α) στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (στην ηλεκτρονική διεύθυνση schools@civilprotection.gr),

Β) στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της οικείας Περιφερειακής Ενότητας.

Η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας επικοινωνεί:

Α) με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 1135 ή 210.5212.054) για συνδρομή στην επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου, εάν αυτή χρειαστεί,

Β) με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (τηλ. 213.1510.984-85-86) ως φορέα υπεύθυνογια την ιχνηλάτηση των επαφών των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19, Γ) με την οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης για γνωμοδότηση προς αυτήν (Συνημμένο 2) σχετικά με την τυχόν αναστολή της λειτουργίας τμήματος ή τμημάτων ή όλης της σχολικής μονάδας.

  • Γίνεται ενδελεχής καθαρισμός και τοπική εφαρμογή απολυμαντικού στις επιφάνειες των χώρων που κινήθηκε το κρούσμα.
  • Όσον αφορά στο άτομο με επιβεβαιωμένο COVID-19:

-Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει στη σχολική μονάδα μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων ΚΑΙ την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του (σε περίπτωση ασθενών με πολύ σοβαρή νόσο ή ανοσοκαταστολή μπορεί το διάστημα του 10ημέρου να είναι μεγαλύτερο, σύμφωνα με την γνώμη του θεράποντος ιατρού) εφόσον το τμήμα φοίτησης βρίσκεται σε λειτουργία.

-Για την επάνοδο στο σχολείο των επιβεβαιωμένων περιστατικών δεν απαιτείται η διενέργεια νέου τεστ.

Όσον αφορά στις στενές επαφές του ατόμου με επιβεβαιωμένο COVID-19:

  • Αναγνώριση και καταγραφή των στενών επαφών του επιβεβαιωμένου κρούσματοςαπό τον υπεύθυνο διαχείρισης COVID-19 του σχολείου.
  • Όλα τα άτομα που εμπίπτουν στην κατηγορία των στενών επαφών θα απομακρυνθούν από το σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και, εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο σύμπτωμα συμβατό με COVID-19, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες από την τελευταία επαφή με το επιβεβαιωμένο περιστατικό.
  • Εάν κατά τη διάρκεια της 14ήμερης καραντίνας, άτομο που έχει θεωρηθεί στενή επαφή, εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με COVID-19, θα πρέπει να υποβληθεί σε εργαστηριακό έλεγχο.

Εάν το μοριακό τεστ είναι θετικό: αντιμετωπίζεται ως επιβεβαιωμένο περιστατικό.

Εάν το μοριακό τεστ είναι αρνητικό: παραμένει σε καραντίνα έως την ολοκλήρωση του 14ημέρου.

Τηλεκπαίδευση

Το υπουργείο Παιδείας έχει μεριμνήσει τόσο για τις περιπτώσεις όπου θα κλείνει ένα τμήμα όσο και όταν θα κλείνει ολόκληρη σχολική μονάδα ώστε να καλυφθούν τα μαθήματα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, μόλις θα κλείνει ένα σχολείο ή ένα τμήμα θα ξεκινά άμεσα τηλεκπαίδευση ώστε να μπορούν να αναπληρώνουν τα χαμένα μαθήματα.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα