«Κλάδος ελαίας» Ερντογάν σε Μακρόν: Δεν έχει νόημα να στηρίζεις Ελλάδα και Κύπρο

23.09.2020 / 4:09
erdogan-macron-1024x729-1

«Κλάδο ελαίας» έτεινε στον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ο τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προτείνοντας τη σύσταση μηχανισμού διαβούλευσης μεταξύ των δύο χωρών, ενώ τον εγκάλεσε για τη στήριξή του προς Ελλάδα και Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο.

Κλιμακώνουν την ένταση

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, «στην επικοινωνία, η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν, συζητήθηκαν οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία, οι ευρωτουρκικές σχέσεις και κυρίως η ανατολική Μεσόγειος».

Ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι αναμένει από τη Γαλλία να συμπεριφερθεί με βάση την κοινή λογική και να τηρήσει εποικοδομητική στάση.

«Είναι ωφέλιμο να λειτουργούν συνεχώς μηχανισμοί διαβούλευσης και επικοινωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Γαλλίας», ανέφερε.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων να προκύψει από τη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ μια προσέγγιση η οποία να ενθαρρύνει τον διάλογο και τη συνεργασία με την Τουρκία.

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε ότι η αιτία της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο είναι η παράβλεψη των νόμιμων δικαιωμάτων της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων στην περιοχή, και τόνισε προς τον Εμανουέλ Μακρόν ότι δεν έχει νόημα να στηρίζει τις μαξιμαλιστικές αξιώσεις και τα βήματα της Ελλάδας και της Κύπρου, που κλιμακώνουν την ένταση.

Διάλογος και συνεργασία

Ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως η Τουρκία δεν εποφθαλμιά τα δικαιώματα κανενός, ούτε και επιτρέπει να καταπατώνται τα δικά της, υποστηρίζοντας πως ήταν πάντα υπέρ της επίλυσης των προβλημάτων με διάλογο και συνεργασία.

Ανέφερε ακόμη ότι για να μειωθεί η ένταση πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία της διπλωματίας και να εφαρμοστούν βιώσιμες διαπραγματευτικές διαδικασίες.

«Ολα τα προβλήματα μπορούν να συζητηθούν στο τραπέζι και να επιλυθούν», είπε.

Πηγή: sigmalive.com

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα