Καμπανάκι Γώγου: Ο δείκτης R μπορεί να ξεφύγει

21.09.2020 / 6:50
ÅËÅÃ×ÏÉ ÁÐÏ ÊËÉÌÁÊÉÁ ÔÇÓ ÔÑÏ×ÁÉÁÓ ÃÉÁ ÔÇÍ ×ÑÇÓÇ ÌÁÓÊÁÓ ÓÅ ÔÁÎÉ ÊÁÉ ËÅÙÖÏÑÅÉÁ 
(EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις πιέσεις που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική, εξαιτίας του αριθμού των νοσηλευομένων και κυρίως των βαριών περιστατικών, έκρουσε ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος.

Όπως είπε, καλύπτεται σημαντικό κομμάτι των ελεύθερων κλινών που υπάρχουν για τον Covid.Πρόσθεσε δε ότι το τοπικό Rt, στην Αθήνα είναι στο 1-1,1, ωστόσο «πρέπει να προσέχουμε γιατί το Rt μπορεί να ξεφύγει και να φτάσει το R0».

Τα μέτρα που έχουν ληφθεί αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Γώγο, θα αποδώσουν και στόχος είναι τις επόμενες 10-15 μέρες να έχουν περιοριστεί τα κρούσματα σε κάτω από 100 και ο δείκτης Rt κάτω από το 1.

Καμπανάκι για το συνωστισμό στα Μέσα Μεταφοράς

Ο καθηγητής απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο επαναφοράς των SMS ως περιοριστικό μέτρα τονίζοντας ότι ήδη ζούμε ένα ήπιο lockdown.

Παράλληλα, μιλώντας στον Σκάι, προειδοποίησε για τον κίνδυνο που παραμονεύει λόγω του συνωστισμού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς σημειώνοντας ότι θα πρέπει οπωσδήποτε να αραιώσει ο κόσμος και τώρα είναι μια ευκαιρία με τα κλιμακωτά ωράρια προσέλευσης στην εργασία.

Ερωτηθείς σχετικά μες την αξιποιστία των rapid test, τα χαρακτήρισε «επανάσταση» κι εξέφρασε τη γνώμη ότι θα βοηθήσουν αρκετά στον έλεγχο της νόσου γιατί είναι γρήγορα, εύκολα, απλά και φθηνά. «Το πλεονέκτημα είναι ότι στο νοσοκομείο έχεις γρήγορη διάγνωση και απομονώνεις το περιστατικό», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με το εμβόλιο ο κ. Γώγος δήλωσε ότι μέχρι την άνοιξη, θα υπάρχει ώστε να καλυφθούν τουλάχιστον οι ευαίσθητες ομάδες. «Αν η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι γύρω στο 60%, θα είμαστε ικανοποιημένοι» κατέληξε.

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα