Καλάβρυτα: Το Αστεροσκοπείο Χελμού… ταξίδεψε στα ΜΜΕ

02.09.2020 / 6:15
CACHE_650X650_1_591322
Στις νέες δυνατότητες που δημιουργεί για το επιστημονικό δυναμικό της χώρας, αλλά και στο δρόμο που ανοίγει για επενδύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών η επιλογή του Αστεροσκοπείου Χελμού από την ESA – European Space Agency για το «ευρυζωνικό δίκτυο του Διαστήματος» αναφέρθηκε ο υπουργός ψηφιακής διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης.
Η αναφορά του Υπουργού στο Αστεροσκοπείο Χελμού έγινε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνοντας τη σημασία που είχε η επιλογή του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος. Μια επιλογή που μπορεί να αξιοποιηθεί πολυεπίπεδα για την Αχαΐα και τη Δυτική Ελλάδα.
Στο Χελμό, που προτιμήθηκε έναντι του Αστεροσκοπείου Κρυονερίου στην Κυλλήνη Κορινθίας, θα κατασκευαστεί ο πρώτος επίγειος σταθμός του ευρωπαϊκού προγράμματος για την επόμενη γενιά τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών. Με την ολοκλήρωση των σχετικών εργασιών αναβάθμισης, ο σταθμός θα αποτελέσει κομβικό στοιχείο στη νέα γενιά δικτύων της Ευρώπης.
Μπορεί να μας φαίνονται πολύ μακρινά και εν πολλοίς άγνωστα τα δεδομένα που συνοδεύουν «τη χρήση των τεχνολογιών του διαστήματος στα ευρυζωνικά δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων», παρόλα αυτά καλό είναι να γνωρίζουμε ότι πρόκειται για νέες τεχνολογίες επικοινωνίας μεταξύ δορυφόρων και επίγειων σταθμών που αντικαθιστούν τα ραδιοκύματα με συστήματα λέιζερ (στους μυημένους είναι ευρύτερα γνωστές ως “fibre in the sky”). Πρόκειται για μία καινοτομική τεχνολογία που αλλάζει ριζικά τις δορυφορικές επικοινωνίες όπως τις γνωρίζουμε, θέτοντας τις βάσεις για την ενοποίηση των δορυφορικών δικτύων με τα σύγχρονα δίκτυα υπερυψηλών ταχυτήτων.
Επίσης, οι τεχνολογίες αυτές ανοίγουν τον δρόμο για την παροχή σύγχρονων, ποιοτικών και αξιόπιστων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών σε απομακρυσμένες περιοχές. Ταυτόχρονα, σε συνδυασμό με επίγειες υποδομές όπως τα δίκτυα οπτικών ινών και τα σχεδιαζόμενα δίκτυα κινητών επικοινωνιών 5G δημιουργούν ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον για την απρόσκοπτη μετάδοση δεδομένων ακόμα και σε ακραίες συνθήκες.
Το πρώτο και άμεσο όφελος για την Αχαΐα και τα Καλάβρυτα ήταν η προβολή της περιοχής στον Τύπο και τα κοινωνικά δίκτυα. Η είδηση ότι επιλέχθηκε το Αστεροσκοπείο Χελμού από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος αναμεταδόθηκε από πολλές δεκάδες ενημερωτικών πηγών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 

εφ: Πελοπόννησος

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα