Κάτω Αχαϊα: «Ο Δήμος είναι του δημότη και όχι του Μυλωνά»

23.09.2020 / 14:04
Milonas

«Πολλοί με ρωτούν: Μπορούμε ως Δήμος να γίνουμε Καλαμάτα ή Τρίκαλα; Απαντώ: Ποτέ δεν θα γίνουμε αν πρώτα δεν δουλέψουμε με σύστημα, σχέδιο και σε βάθος χρόνου».

Η φράση αυτή χαρακτήρισε τη συνέντευξη τύπου του Δημάρχου Δυτικής Αχαΐας Σπύρου Μυλωνά για τον πρώτο χρόνο της θητείας του.  Η συνέντευξη κάλυψε σχεδόν όλα τα ζητήματα της δημοτικής δράσης με το Δήμαρχο να ξεκινάει με το φλέγον ζήτημα του νερού και της ΔΕΥΑΔ.

Χαρακτήρισε την δημοτική επιχείρηση «ετοιμόρροπη παράγκα» αφού διαθέτει μόλις τέσσερις μονίμους υπαλλήλους, 17.000 πελάτες και οφειλές ύψους 4 εκατ. ευρώ. Εν τούτοις επεσήμανε το γεγονός ότι φέτος ήταν η χρονιά με τα λιγότερα δυνατά προβλήματα ύδρευσης και στη συνέχεια εξήγησε ότι βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη το σχέδιο χλωρίωσης όλων των δεξαμενών, ότι έως τον προσεχή Μάϊο θα έχει γίνει δυνατή η υδροδότηση της Ωλενίας και της Δύμης από το φράγμα Πείρου, ότι επικαιροποιήθηκε η μελέτη ύδρευσης του Λαρισού και προωθείται η ένταξή της στο πρόγραμμα «Τρίτσης» με προϋπολογισμό 11,5 εκατ. ευρώ καθώς και η αντικατάσταση του δικτύου στις Βελιτσές με προϋπολογισμό 700.000 ευρώ.

«Το ουσιώδες είναι να αποκατασταθεί η αποπληρωμή των λογαριασμών νερού από τους δημότες», ανέφερε ο Σπύρος Μυλωνάς σημειώνοντας ότι «δεν είναι δυνατόν το κάθε σπίτι να πληρώνει τρεις και τέσσερις λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας αλλά όχι το νερό».

Σε ότι αφορά το Βιολογικό καθαρισμό ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην ορθή επαναλειτουργία του επικαλούμενος, μεταξύ άλλων, την εμπειρία των κολυμβητών που φέτος απόλαυσαν την καθαρότερη θάλασσα των τελευταίων χρόνων.

Εξίσου ο Δήμαρχος επέμενε στο ζήτημα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα αντικατάστασης των λαμπτήρων με LED γεγονός που θα μειώσει τη σχετική δαπάνη από το 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως που είναι σήμερα στις 300.000 ευρώ.

Στα θέματα της αγροτικής οδοποιίας ο Σπ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στο υπό εξέλιξη πρόγραμμα ενίσχυσης του δημοτικού εξοπλισμού και στον εξορθολογισμό του σχεδίου παρεμβάσεων που μέχρι σήμερα χαρακτηρίζονταν από τις πελατειακές σχέσεις.

Για την καθαριότητα επεσήμανε ότι μπήκε σε μια σειρά το σύστημα των δρομολογίων και το φορτίων, ότι βρίσκονται σε φάση αποκατάστασης σαράντα μικρές χωματερές, ότι προχωρά σύστημα καταγραφής με gps όλων των κάδων, ότι επίκειται η πρώτη τοποθέτηση υπόγειων κάδων στην Αχαγιά και ότι έχει ξεκινήσει η κατασκευή ΣΜΑ που θα επιτρέψει τον ημερήσιο διπλασιασμό της ποσότητας των απορριμμάτων που συλλέγονται καθημερινά.

Επίσης ο Σπ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην προσπάθεια αναβάθμισης στη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ένα σύνολο παρεμβάσεων αστικού τύπου,, στους διαγωνισμούς για το Σχολαρχείο κάτω Αχαγιάς, για τον κινηματογράφο Κριμπά και για τη δημιουργία Δημαρχείου.

Τέλος ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στις ιδιαίτερες δυσκολίες που προκάλεσε η υποχρέωση λειτουργίας του Δήμου αλλά και της κοινωνίας στις συνθήκες του covid-19 αλλά και στις ιδιομορφίες του Δήμου που οφείλονται στην παρουσία σημαντικού αριθμό ρομά αλλά και εργατών γης από διάφορες χώρες του κόσμου. «Δεν είναι πολίτες β’ κατηγορίας αλλά δημότες με δικαιώματα και υποχρεώσεις» τόνισε τονίζοντας την σαφή αντίθεση του Δήμου σε παραβατικές και οχληρές συμπεριφορές. Ταυτόχρονα ο Δήμαρχος εξήρε το έργο της Πολιτικής Προστασίας, ευχαρίστησε τους συνεργάτες του, την αντιπολίτευση αλλά και την Περιφέρεια για την καλή τους συνεργασία ενώ έκλεισε ζητώντας τη συμμετοχή των δημοτών στις υποθέσεις του Δήμου, τονίζοντας ότι «Ο Δήμος είναι του δημότη και όχι του Μυλωνά».

Ακολουθήστε το dete.gr στο Google News

Ακολουθήστε μας στο Google News απο τον υπολογιστή αλλά και από την εφαρμογή Google News του κινητού σας.

Σχετικά Άρθρα

ροή ειδήσεων

πρωτοσέλιδα